Perustelut
Päijät-Hämeen ympäristöterveyden elintarvikevalvonta toteutti kesäkaudella 2025 jääpalojen hygieenistä laatua koskevan näytteenottoprojektin yhdessä Lahden kaupungin ympäristöterveyden kanssa. Jääpala- ja jäähilenäytteitä otettiin Päijät-Hämeen ympäristöterveyden toimialueen ravintoloista, pubeista ja myymälöistä yhteensä 43 kpl. Näytteenoton yhteydessä selvitettiin jääpalakoneiden puhdistuskäytäntöjä ja jään valmistuksen hygieniaa.
Näytteet lähetettiin Metropolilab Oy:n laboratorioon tutkittavaksi. Tutkituista näytteistä 74 %:a oli mikrobiologiselta laadultaan välttäviä tai huonoja ja 26 %:a hyviä. Välttäviä ja huonoja tuloksia aiheutti etenkin korkea heterotrofinen pesäkeluku ja muutamassa näytteessä koliformisten bakteerien esiintyminen, mikä viittaa puutteisiin jääpalakoneiden puhdistuksessa ja käsittelyhygieniassa.
Mikrobiologisesti huonolaatuinen jääpala voi muodostaa riskin elintarviketurvallisuudelle. Tulokset osoittavat, että jääpalakoneiden puhtaanapito voi olla haastavaa, eikä jääpalojen hygieenistä laatua pystytä arvioimaan pelkästään aistinvaraisesti. Toimijoille suositellaan säännöllistä jääpalakoneiden pintapuhtausnäytteenottoa. Projektin yhteydessä laadittiin toimijoiden käyttöön jääpalakoneen puhdistusohje. Elintarvikevalvojat tarkastavat jään valmistuksen hygieniaa ja omavalvonnan puhdistuskäytäntöjä tarkastuskäynneillä elintarvikehuoneistoissa.
Ehdotus
Esittelijä
-
Silja Mäkelä, ympäristöterveysjohtaja, silja.makela@hollola.fi
Ympäristöterveyslautakunta merkitsee projektiraportin tiedoksi.