Valmistelija
Sanja Pokki, varhaiskasvatuspäällikkö, sanja.pokki@hollola.fi
Perustelut
Hollolan varhaiskasvatuksessa on otettu käyttöön palveluseteli tammikuussa 2019. Palveluseteli on vaihtoehto yksityisen hoidontuen sekä siihen liittyvän kunnallisen lisän rinnalle yksityisessä päiväkodissa. Palvelusetelillä tarkoitetaan kunnan sitoumusta suorittaa tietty, sen ennalta määräämä rahamäärä palvelujen tuottajalle niiden kustannusten korvaamiseksi, joita palvelujen tuottajalle on aiheutunut asiakkaalle tuotetusta palvelusta. Laki sosiaali- ja terveydenhuollon palvelusetelistä (569/2009) säätelee palvelusetelin käyttöä. Palvelusetelin käyttäjällä on oikeus valita haluamansa kunnan hyväksymä yksityinen palveluntuottaja (päiväkoti). Palvelusetelillä Hollolan kunta sitoutuu maksamaan asiakkaan hankkimat palvelut hyväksymältään yksityiseltä palveluntuottajalta kunnan määräämään palvelusetelin kattohintaan asti.
Varhaiskasvatuksen palvelusetelin sääntökirja on laadittu Hollolan kunnan menettelytapaohjeeksi. Sääntökirja ei ole sopimus kunnan ja palvelujen tuottajan välillä. Sääntökirjassa Hollolan kunta asettaa palvelusetelilain 5 §:ssä mainitut hyväksymiskriteerit palveluntuottajille. Palveluntuottaja vahvistaa hyväksymiskriteerit hakemuslomakkeella. Kunta velvoittaa palvelun tuottajat noudattamaan sääntökirjan määräyksiä.
Yksityinen palvelujen tuottaja on sitoutunut noudattamaan sääntökirjan ehtoja siitä alkaen, kun palvelujen tuottaja on hyväksytty palvelusetelillä toteutettavien varhaiskasvatuspalvelujen tuottajaksi. Itse palvelua tuotettaessa sitä koskevan palvelusopimuksen osapuolina ovat palvelujen tuottaja ja asiakas, joten sopimuksen sitoumukset ja vastuut eivät kohdistu kuntaan.
Palvelusetelisääntökirjaa on päivitetty muun muassa 1.8.2022 voimaan tulevien lakimuutosten takia. Keskeisin muutos on laki varhaiskasvatuslain muutamisesta, oikeus varhasikasvatuksessa annettuun tukee, jonka seurauksena tuen kertoimiin ehdotetaan lisäystä. Liitteenä olevassa asiakirjassa on merkitty muutetut ja lisätyt kohdat keltaisella sekä poistettavat kohdat on yliviivattu.
Eduskunta hyväksyi joulukuussa 2021 varhaiskasvatuslain muutoksen, jonka myötä varhaiskasvatukseen osallistuvan lapsen oikeus tukeen vahvistuu merkittävästi 1.8.2022. Lain myötä varhaiskasvatukseen osallistuvalla lapsella on oikeus saada yksilöllisen kehityksensä, oppimisensa ja hyvinvointinsa edellyttämää yleistä tukea osana varhaiskasvatuksen laadukasta perustoimintaa. Jos yleinen tuki ei ole riittävää voidaan tukea antaa tehostettuna tai erityisenä tukena. Tukea on annettava viivytyksettä tuen tarpeen ilmettyä. Yksityiset palveluntuottajat ovat myös velvollisia järjestämään lapsen tarvitseman tuen sekä tuen palvelut. Kunta on velvollinen tekemään hallintopäätökset myös yksityisen palveluntuottajan järjestämän varhaiskasvatuksen piirissä oleville lapsille.
Kun palvelusetelillä olevalla lapsella ilmenee tuen tarvetta, ottaa palvelun tuottaja yhteyttä varhaiskasvatuksen asiantuntijaan. Tuen tarve arvioidaan yhteistyössä muiden asiantuntijoiden ja palveluntuottajan kanssa kehityksen ja oppimisen tuen tiimissä. Mikäli lapsen kehitykseen tarvittava tuki sitä edellyttää, voidaan yhteistyössä huoltajien kanssa sopia, että lapsi siirtyy kunnalliseen varhaiskasvatukseen. Mikäli tuki lapselle toteutetaan palvelusetelipäiväkodissa, palvelusetelissä otetaan huomioon erityisen tuen kertoimen 1,5 lisäksi jatkossa myös tehotetun tuen kerroin 1,25. Palveluseteliä käyttää tällä hetkellä erityisen tuen kertoimella yksi lapsi ja tehostetun tuen kertoimella yksi lapsi.
Varhaiskasvatukseen keväällä 2022 osallistuvista lapsista yksityisessä varhaiskasvatuksessa on n. 18 %, joista palvelusetelin piirissä on n.100 lasta ja yksityisen hoidon tuella n.80 lasta. Hollolassa toimii neljä palvelusetelipäiväkotia. Lisäksi Hollolan naapurikunnissa toimii tällä hetkellä 19 hyväksyttyä palvelusetelipäiväkotia. Hollolassa on yksityisen hoidon tuella toimiva ryhmäperhepäiväkoti sekä kotona toimivia perhepäivähoitajia. Yksityisen hoidon tuella on lapsia myös yksityisissä päiväkodeissa, jotka eivät ole Hollolalaisia palvelusetelituottajia. Yksityisenhoidontuen kuntalisään kertoimia ei oteta käyttöön.
Lainmuutoksen ennakoidaan lisäävän jonkin verran tehostetun tai erityisen tuen määrää yksityisessä varhaiskasvatuksessa ja näin ollen lisäävän palvelusetelikuluja.
Kolmiportaista tukea koskeva henkilöstömitoituksen tarkennus saattaa tuoda lisäkustannuksia myös yksityisille palveluntuottajille. Tuen lain muutoksesta johtuen kunnan toteuttaman yksityisen varhaiskasvatuksen ohjauksen ja valvonnan tarve tulee lisääntymään merkittävästi.
Varhaiskasvatuspalvelujen vuoden 2022 talousarviossa ei ole varauduttu mahdolliseen kustannusten kasvuun.
Ehdotus
Esittelijä
Kim Strömmer, sivistys- ja hyvinvointijohtaja, kim.strommer@hollola.fi
Hyvinvointivaliokunta päättää, että palvelusetelin osalta otetaan käyttöön aiemman erityisen tuen kertoimen 1,5 lisäksi tehostetun tuen kerroin 1.25. Yksityisenhoidon kuntalisään kerrointa ei oteta käyttöön. Hyvinvointivaliokunta päättää myös hyväksyä palvelusetelin sääntökirjan päivitykset esitetyn mukaisesti.
Päätös
Päätösehdotus hyväksyttiin.
Merk. Asiantuntijana kuultavana oli varhaiskasvatuspäällikkö Sanja Pokki ja varhaiskasvatuksen asiantuntija Tiia Avovaara.