Kunnanhallitus, kokous 3.6.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 158 Työllisyyslautakunnan vaali

HOLDno-2024-249

Valmistelija

  • Turkka Rantanen, hallinto- ja talousjohtaja, turkka.rantanen@hollola.fi

Perustelut

Valtioneuvosto päätti 22.2.2024 työllisyysalueista. Yksi näistä on Päijät-Hämeen työllisyysalue, johon kuuluvat seuraavat kunnat: Asikkala, Hartola, Heinola, Hollola, Iitti, Orimattila, Kärkölä, Padasjoki, Sysmä. Työllisyysalueen toiminta järjestetään vastuukuntamallilla, vastuukuntana toimii Hollolan kunta.

Päijät-Hämeen työllisyysalueen yhteistoimintasopimus on hyväksytty kaikissa työllisyysalueen kunnissa syyskuussa 2023. Yhteistoimintasopimuksen kohdassa 4.1 on todettu mm. siitä että yhteistoiminta-alueen hallinnosta vastaa vastuukunta ja yhteistoiminta-alueen palvelujen järjestämisestä vastaavana, kuntalain (2015/410) 51 §:n mukaisena yhteisenä toimielimenä ja työllisyysalueen työvoimaviranomaisena toimii vastuukunnan työllisyyslautakunta. Työllisyyslautakunta sijoittuu vastuukunnan organisaatiossa elinvoimavaliokunnan rinnalle kunnanhallituksen alaiseksi toimielimeksi. Päijät-Hämeen työllisyysalueen Taseyksikkö perustetaan elinvoiman palvelualueelle. Yhteisen toimielimen toimintaan sovelletaan vastuukunnan valtuuston hyväksymiä hallintosääntömääräyksiä.

 Yhteistoimintasopimuksen kohdan 4.2 mukaan:

Sopimuskuntien valtuustot valitsevat kukin varsinaisen jäsenen (jäsenet) sekä varajäsenen (-jäsenet) lautakuntaan valtuuston toimikaudeksi. Hollola nimeää varsinaisista jäsenistä puheenjohtajan, Heinola nimeää varsinaisista jäsenistä 1. varapuheenjohtajan ja Orimattila nimeää varsinaisista jäsenistä 2. varapuheenjohtajan.

Ensimmäinen lautakunta toimii 1.9.2024 lähtien kunnes 2025 kuntavaalien jälkeen on valittu uusi lautakunta valtuustokaudeksi.

Kullakin sopimuskunnalla on työllisyyslautakunnassa yksi jäsen ja yksi varajäsen jokaista alkavaa 10 000 asukasta kohti. Jäsenmäärä per sopimuskunta määritetään valintapäätöstä edeltävän vuoden (31.12.) asukasluvun mukaan.

Kunnallista toimielintä valittaessa on otettava huomioon tasa-arvolain säännökset. Kunnallisen toimielimen valintaa koskee tasa-arvolain 4 a §:"Valtion komiteoissa, neuvottelukunnissa ja muissa vastaavissa toimielimissä, hyvinvointialueen, hyvinvointiyhtymän ja hyvinvointialueiden välisen yhteistoiminnan toimielimissä sekä kunnallisissa ja kuntien välisen yhteistoiminnan toimielimissä, lukuun ottamatta aluevaltuustoja ja kunnanvaltuustoja, tulee olla sekä naisia että miehiä kumpiakin vähintään 40 prosenttia, jollei erityisestä syystä muuta johdu."

Yhteistoimintasopimukseen viitaten Päijät-Hämeen työllisyysalueen jäsenkuntia on pyydetty nimeämään omat edustajansa ja varaedustajansa sekä esittämään sekä naista että miestä jokaista jäsenpaikkaa kohden 1.6.2024 mennessä seuraavalla tavalla:

  • Asikkala: jäsen ja henkilökohtainen varajäsen
  • Hartola: jäsen ja henkilökohtainen varajäsen
  • Heinola: kaksi jäsentä ja kaksi henkilökohtaista varajäsentä, jäsenistä toinen tulee esittää 1. varapuheenjohtajaksi
  • Iitti: jäsen ja henkilökohtainen varajäsen
  • Kärkölä: jäsen ja henkilökohtainen varajäsen
  • Orimattila: kaksi jäsentä ja kaksi henkilökohtaista varajäsentä, jäsenistä toinen tulee esittää 2. varapuheenjohtajaksi
  • Padasjoki: jäsen ja henkilökohtainen varajäsen
  • Sysmä: jäsen ja henkilökohtainen varajäsen

Lisäksi Hollolan kunta nimeää 3 (kolme) edustajaa ja kolme henkilökohtaista varajäsentä. Yksi Hollolan jäsenistä nimetään puheenjohtajaksi.

Asikkala on lupautunut ilmoittamaan päätöksensä mukaiset ehdotukset Hollolaan, kunnanhallituksen kokouksen kuluessa.

Ehdotus

Esittelijä

  • Päivi Rahkonen, kunnanjohtaja, paivi.rahkonen@hollola.fi

Ehdotus valtuustolle:

Hollolan kunnanvaltuusto

  1. nimeää kuntaedustajat työllisyyslautakuntaan
  2. ja nimeää lautakunnalle puheenjohtajan, 1. varapuheenjohtajan ja 2. varapuheenjohtajan,

yhteistoimintasopimuksen mukaisella kuntajaolla.

​​​​​​

Päätös

Hyväksytiin päätösesityksen mukaisesti.

Tiedoksi

Päijät-Hämeen työllisyysalueen jäsenkunnat, työllisyysaluejohtaja, kirjaamo

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

  • vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
  • virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
  • etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)
  • oppilaan arviointia (Perusopetuslaki 22 ja 42 c §).

Riita-asia käsitellään käräjäoikeudessa.