Kunnanhallitus, kokous 6.5.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 110 Green logistics & Technology park

HOLDno-2024-359

Valmistelija

  • Päivi Rahkonen, kunnanjohtaja, paivi.rahkonen@hollola.fi

Perustelut

Hollolan kunnanvaltuusto on.30.102023 hyväksynyt kaavoitusohjelman, jonka pohjalta on käynnistetty Nostava-Tikkakallion ja Kierrätysalueen osayleiskaavoitus. Alueiden osayleiskaavoitus perustuu kiertotalousalueen, logistiikka-alueen ja asumisen yhteensovittamiseen.

Nostava-Tikkakallio ja Kierrätysalueen osayleiskaavatyöhön sisältyvien yritysalueiden kaavoitustarve on käynnistynyt kahdesta keskeisestä seudullisesta ja maakunnallisesta tarpeesta:

  •  Lahden seudulla on tällä hetkellä selkeä puute tilaa vaativalle teollisuudelle soveltuvista tonteista. Lisäksi seudulta, joka on yksi eteläisen Suomen tärkeimmistä logistisista keskuksista, puuttuu raideyhteydellinen, multimodaaliset toiminnot mahdollistava logistiikkaa palveleva alue. Lahden seutu kuuluu TEN-T -ydinverkkoon ja Lahti on määritelty yhdeksi sen kaupunkisolmukohdista. Osana TEN-T verkon eurooppalaista kehittämistä, komission tavoitteena on raide- ja kumipyöräyhteydet yhdistävän multimodaaliterminaalin toteutuminen kaikkiin kaupunkisolmukohtiin vuoteen 2040 mennessä. Nostavan alue mahdollistaa tämän tavoitteen toteutumisen Lahden seudulla.
  • Tulevaisuudessa jätteiksi tai energiakäyttöön aiemmin menneistä materiaaleista otetaan yhä tehokkaammin eri aineosat talteen, ja niiden jatkohyödyntämisen jalostusaste tulee kasvamaan. Tämä tulee merkittävästi kasvattamaan kiertotalouden liiketoimintaa. Jotta materiaalivirtojen jatkohyödyntäminen olisi tehokasta ja teolliset symbioosit mahdollisia, niihin liittyviä liiketoimintoja on järkevää keskittää. Tällä hetkellä korkean jalostusarvon kiertotalouden liiketoiminnoille ei ole Lahden seudulla riittävästi soveltuvia sijoittumispaikkoja. Hollolan Nostavan alueelle maakuntakaavassa osoitettu kiertotalousalue sekä logistiikalle j alogistiikkaintensiiviselle teollisuudelle osoitettu yritysalue.  Molemmat toiminnot edellyttävät alueen systemaattista kehittämistä liiketoiminnallisista lähtökohdista. Hankkeen keskeisenä tavoitteena on kehittää alueita ekoteollisia ja logistiikkaintensiivisiä toimintoja palvelevana, seudun ja laajemmin eteläisen Suomen kannalta merkittävänä kokonaisuutena.

Nostavan kiertotalous- ja logistiikka-alueita on toistaiseksi suunniteltu ja kehitetty erillisinä kohteina. Niillä on kuitenkin merkittäviä toiminnallisia ja profiloitumiseen liittyviä synergioita, joita taulisi tarkastella yhteensovitettavana kokonaisuutena, laajemmin eteläisen Suomen ekoteollisia ja logistiikkaintensiivisiä toimintoja palvelevana merkittävänä kokonaisuutena.

Tähän liittyvä yhteensovittavan kokonaistarkastelun tarve on tunnistettu laajemmin myös alueella ja kokonaisuuden konkretisoimisesta on käyty useita viranhaltijaneuvotteluja viimeisen puolen vuoden aikana. Käytyjen keskustelujen pohjalta Ladec Oy on laatinut hankehakemuksen otsikolla Green Logistics & Technology Park. Alueelle tavoitellaan sellaisten toimijoiden keskittymää, joista syntyy yhteisiä synergihyötyjä yrityksille ja alueen toimijoille.

Hankkeen päämääränä on toteuttaa elinkeinoelämän lähtökohdista alueen vahvuuksiin perustuva, Hollolan Nostavan alueelle sijoittuva Green Logistics & Technology Park -keskittymä, joka palvelee eteläisen Suomen logistiikan, logistiikkaintensiivisen teollisuuden ja ekoteollisen liiketoiminnan tarpeita.

Hankkeen konkreettiset tavoitteet, joilla tähän päämäärään pyritään:

1. Kehittää toimiva ja vetovoimainen Green Logistics & Technology Park (GLTP) –kokonaiskonsepti vihreään logistiikkaan, teknologiaan ja teollisuuteen keskittyvälle yrityskeskittymälle.

2. Kartoittaa alueen liiketoiminnallinen potentiaali ja laatia siihen pohjautuva kehittämisvisio.

3. Laatia konkreettinen toteutussuunnitelma alueelle.

4. Edistää alueen kokonaiskehittämistä sekä uusien vihreän logistiikan ja teollisuuden investointien toteutumista Lahden seudulle hyödyntämällä GLTP-konseptia.

Hankehakemus  ja esittelydiat liitteenä.

 Projektin hallinnoija ja toteuttaja on Lahden Seudun Kehitys LADEC Oy. Toteutusaika on 1.8.2024 – 31.7.2026. Rahoitusta hankkeelle on haetta Kestävän kaupunkikehittämisen EAKR / Lahden kaupunkiseudun Innovaatiotoiminnan ekosysteemisopimuksesta (hakuaika 30.4.2024). Hankkeen kokonaisbudjetti on 208 448 €, josta EAKR-rahoitus 60 % ja kuntarahoitus 40 %. Henkilöresursseja hankkeelle osoitetaan 50%:n projektipäällikön osalta. Kuntarahoitusosuus jakautuisi  puoliksi Hollolan kunnan (41.689,50 euroa) ja Lahden kaupungin (41.689,50 euroa) välillä. 

Määräraha vuodelle 2024 tullaan osoittamaan Strategisten hankkeiden määrärahasta ja vuosille 2025-2026 osana talousarviota kunnanhallituksen kustannuspaikalle.

Ladec Oy:n toimitusjohtaja Tomi Tura antaa hankekatsauksen kunnanhallitukselle.

Ehdotus

Esittelijä

  • Päivi Rahkonen, kunnanjohtaja, paivi.rahkonen@hollola.fi

Kunnanhallitus hyväksyy osaltaan liitteen mukaisen hanke-hakemuksen ja siihen sisältyvän kunnan hankerahoitusosuuden n. 42 000 euroa vuosina 2024-2026. 

Päätös

Hyväksyttiin päätösesityksen mukaisesti.

Merk. Asiantuntijakuultavana olivat Tomi Tura, toimitusjohtaja LADEC Oy ja kunnan elinvoimajohtaja Heli Randell.

Tiedoksi

Ladec Oy, Lahden kaupunki, talouspäällikkö, Tweb

Muutoksenhaku

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen. Riita-asia käsitellään käräjäoikeudessa.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä kunnan jäsen.

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimus on toimitettava Hollolan kunnan kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä.

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Hollolan kunta.

Hollolan kunta / Kirjaamo
Postiosoite: PL 66, 15871 Hollola
Käyntiosoite: Tiilijärventie 7 F, 15870 Hollola
Sähköposti: kirjaamo(at)hollola.fi
Puhelinnumero: 044 780 1427

Kirjaamon aukioloajat: maanantai-perjantai klo 9.00-15.00

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:

  • päätös, johon haetaan oikaisua
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella oikaisua vaaditaan.

Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite, puhelinnumero ja muut asian hoitamiseksi tarvittavat yhteystiedot. Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Hollolan kunnan kirjaamosta.