Elinvoimavaliokunta, kokous 12.9.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 89 Kukonkoivun yritysalueen asemakaava ja asemakaavan muutos, hyväksyminen

HOLDno-2021-566

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Sini Utriainen, kaavasuunnittelija, sini.utriainen@hollola.fi

Perustelut

Kukonkoivun yritysalueen asemakaava ja asemakaavamuutoksen luonnos oli nähtävillä 26.5.-24.6.2022 välisen ajan. Kaavaluonnoksista saatiin 9 lausuntoa. Yhtään mielipidettä ei saatu. Luonnosvaiheen palaute ja siihen annetut vastineet ovat luettavissa selostuksen kohdasta 4.7.

Luonnosvaiheen jälkeen hulevesiselvitystä ja liikenneselvitystä on täydennetty, sekä alueelle tehtiin kangasvuokkoselvitys. Ylisen Viipurintien, Kukonkoivun muinaismuistokohteessa on tehty arkeologiset kaivaukset suojelumerkinnän poistamiseksi. Kaavan yhteyteen on laadittu rakennustapaohjeet.

Kaava-alueelle muodostuu yhteensä 77 teollisuus- ja varastorakentamisen tonttia, kolme yhdyskuntateknistä huoltoa palvelevien rakennusten ja laitosten tonttia, kaksi liikerakentamisen tonttia paljon tilaa vaativalle erikoistavarakaupalle ja yksi liikerakentamisen tontti päivittäistavarakaupalle. Kaavamääräyksissä on huomioitu erityisesti arvokas pohjavesialue, hulevesien hallinta sekä lähistöllä asumiseen kaavoitetut alueet.

Ehdotus

Esittelijä

Heli Randell, elinvoimajohtaja, heli.randell@hollola.fi

Elinvoimavaliokunta asettaa Kukonkoivun yritysalueen asemakaavan ja asemakaavamuutoksen ehdotuksen MRL 65 §:n ja MRA 27 §:n mukaisesti nähtäville.

Päätös

Merk. asiantuntijana kokouksessa kuultiin kaavasuunnittelija Sini Utriaista.

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Valmistelija

  • Sini Utriainen, kaavasuunnittelija, sini.utriainen@hollola.fi

Perustelut

Kukonkoivun yritysalueen asemakaava ja asemakaavamuutoksen ehdotus oli nähtävillä  30.3.-28.4.2023. Nähtävilläolon aikana kaavaehdotuksesta saatiin 6 lausuntoa. Yhtään muistutusta ei tullut. Lisäksi saatiin Museoviraston lausunto arkeologisten tutkimusten riittävyydestä. Lausunnot ja kaavan laatijan vastineet ovat luettavissa kaavaselostuksen sivulta 27.

Asemakaavalla muodostuu korttelit 1002-1009, 1011, 1013-1016, 1018-1020 sekä asemakaavan lähivirkistys-, suojaviher- ja katualueet sekä yhdyskuntateknisen huollon alueet. Kaavassa on huomioitu erityisesti arvokas pohjavesialue, hulevesien hallinta sekä lähistöllä asumiseen kaavoitetut alueet.

Kaavamuutoksen korttelialueet säilyvät pääosin ennallaan lukuun ottamatta voimassa olevassa kaavassa Teilinkankaantieksi nimetyn rakentamattoman kadunvarren kortteleiden yhdistämistä ja siellä ohjeellisten tonttien uudelleen jakamista. Myös koko alueella tonttien välisiä ohjeellisia tontinrajoja on tarkistettu vastaamaan mahdollisimman hyvin olemassa olevia kiinteistönrajoja. Voimassa olevan kaavan liike- ja toimistorakentamisen kortteli 1010 Rouvintien varrella osoitetaan lähivirkistysalueeksi. Teollisuus- ja varastorakennusten korttelialueiden käyttötarkoitusta on tarkennettu, että ympäristö asettaa toiminnan laadulle erityisiä vaatimuksia. Se tarkoittaa pohjaveden suojelua ja lähistölle kaavoitettujen asuinalueiden huomioimista toiminnassa. Kaavamääräyksiin on tullut muutoksia ja täydennyksiä. Osalla korttelialueista oli aiemmin liikerakentamisen rakennusoikeutta, joka on tämän kaavamuutoksen yhteydessä poistunut tai vähentynyt. Kortteleiden kokonaisrakennusoikeus säilyy entisellään. Kaavamuutoksella poistuu mahdollisuus rakentaa asuntoja kiinteistön hoidon kannalta välttämätöntä henkilökuntaa varten.

Laajennusalueelle syntyy uutta kaava-aluetta yhden teollisuustontin, kahden erikoistavarakaupan tontin ja yhden päivittäistavarakaupan tontin verran. Suojaviheralue erottaa laajennusalueen valtatiestä.

Liike- ja toimistorakentamisen alueen ja teollisuusalueen väliin on osoitettu suojaviheralue, jonne on mahdollista sijoittaa hulevesialtaat kaava-alueen hulevesien johtamista ja viivytystä varten.

Nykyinen maantienä/yhdystienä toimiva Vanha Tampereentie osoitetaan kaava-alueeseen kuuluvalta osalta kunnan kaduksi. Rengassupantieltä Rouvintielle on osoitettu kulkuyhteys ainoastaan kevyelle liikenteelle.

Kaavaprosessin yhteydessä Ylisen Viipurintien muinaismuisto Kukonkoivussa vapautuu kaavan mukaiseen käyttöön tehtyjen arkeologisten tutkimusten ja museoviraston lausunnon myötä.

Asemakaavaratkaisuun ei tullut muutoksia kaavaehdotusvaiheen jälkeen. Kaavan pohjakartta on päivittynyt kaavaehdotuksen nähtävilläolon jälkeen. Rakennustapaohjeisiin on lisätty vieraslajien torjunnasta.

Ehdotus

Esittelijä

  • Heli Randell, elinvoimajohtaja, heli.randell@hollola.fi

Elinvoimavaliokunta esittää Kukonkoivun yritysalueen asemakaavan ja asemakaavan muutoksen kunnanhallitukselle valtuuston hyväksymiskäsittelyä varten.

Päätös

Merk. Kokouksessa kuultiin asiantuntijana kunnan kaavasuunnittelijaa.

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

suunnitteluavustaja, kaavasuunnittelija

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

  • vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
  • virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
  • etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)
  • oppilaan arviointia (Perusopetuslaki 22 ja 42 c §).

Riita-asia käsitellään käräjäoikeudessa.