Elinvoimavaliokunta, kokous 20.12.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 103 Hollolan taajamametsäsuunnitelman täydentäminen/Hirvimäen alue

HOLDno-2021-732

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Seppo Tiainen, koordinaattori, seppo.tiainen@hollola.fi
Heli Randell, elinvoimajohtaja, heli.randell@hollola.fi

Perustelut

Metsäsuunnitelman hyväksyminen Hollolan kunnan puistometsiin

Kunta kilpailutti asiantuntijapalveluhankinnan metsäsuunnitelman laatimisesta Hollolan kunnan omistamiin puistometsiin kesän aikana kansallisen kynnysarvon alittavana pienhankintana hieman aiemmin toteutetun talousmetsäsuunnitelmakilpailutuksen jälkeen. Suunnitelman tuottajaksi valittiin Viisipuu Oy ja suunnitelma on laadittu kymmenelle seuraavalle toimenpidevuodelle 2022 - 2031.

Hollolan kunnan metsäomaisuus on noin 1500 hehtaaria metsätalousmaata, joista puistometsiä on asemakaavoitetulla taajama-alueella noin 475 hehtaaria. Nämä alueet sijoittuvat pirstaleisesti ympäri kuntaa.

Hollolan kunnan metsämaat jakautuvat Salpausselän harjualueeseen sekä sen etelä- ja pohjoispuolella oleviin reheviin kangasmaihin. Pääosa metsistä on vaihtelevaa sekametsää. Kuivahkoilla kankailla ja sitä karummilla mailla metsät ovat luontaisestikin mäntyvaltaisia. Tuoreilla ja sitä rehevämmillä kankailla on puusto vaihtelevampaa. Valtapuuna on niillä männyn lisäksi kuusta ja lehtipuita.

Hollolan puistometsissä on paljon ulkoilureittejä ja ne onkin huomioitava kaikessa käsittelyssä.

Puistometsien osalta nyt tehty suunnitelma on pääosin ensimmäinen. Tästä syystä suunnitelmallinen metsänhoito on ollut melko vähäistä ja on keskitytty ongelmakohtien hoitoon. Tämän seurauksena ovat metsät monin paikoin järeytyneet. Varsinkin kuusikoissa nämä järeät puustot lähestyvät vaihetta, jolloin niiden kasvu pysähtyy ja lahoaminen kiihtyy. Etenkin Salpakankaan alueella on vilkkaassa virkistyskäytössä olevia vanhoja kuusikoita, jotka kestävät todennäköisesti vielä alkavan suunnittelukauden. Niiden kuntoa on kuitenkin seurattava, jotta virkistysmetsien turvallisuus ei huonontuisi liikaa.

Suunniteltavilla alueilla oli useita uusia asuinalueita. Niiden lähimetsät pitää hoitaa, ennen kuin tonteille rakennetaan. Hoito on puuston harvennusta ja pienpuuston hoitoa. Jatkossa uusia alueita avattaessa lähimetsien hoito pitää tehdä samalla kun tehdään hakkuut rakennettavilla tonteilla ja infra-alueilla. Siinä yhteydessä hoito ja hakkuut on huomattavasti helpompaa, turvallisempaa ja edullisempaa suorittaa, kuin jälkeen päin talojen välissä. Vanhoilla asuinalueilla joudutaan poistamaan huonokuntoista puustoa usein hankalissa olosuhteissa. Pienpuuston hoidolla kehitetään nuorta puustoa tulevaksi puusukupolveksi. Metsiä kehitetään eri-ikäisrakenteisiksi sekametsiksi.

Ulkoilureittejä ja tiestöä suunniteltaessa tulee alueen metsänhoitotyöt tehdä ennen kuin kunnostukseen ja rakentamiseen ryhdytään, jotta metsätöistä ei aiheutuisi vaurioita uusille rakenteille.

Hollolan kunnan puistometsät ovat runsaspuustoisia ja melko iäkkäitä. Niihin on sitoutunut runsas hiilivarasto. Suunnitelman mukaan toimittaessa puuston määrä tulee säilymään ennallaan tulevalla suunnitelmakaudella. Hiilen sitoutuminen tulee hieman hidastumaan, puuston ikääntymisestä johtuvan kasvun hidastumisen takia. Lahopuuta on taajamametsissä keskimäärin 5,65 m3/ha. Sen määrä tulee suunnitelmakaudella luontaisesti lisääntymään puuston vanhetessa. Yksittäisten puiden poistossa ja hakkuissa jätetään rungon osia maapuiksi.

Suunnitelmaa laadittaessa merkittiin havaitut ja aiemmin tiedossa olleet luontokohteet paikkatietona suunnitelmaan.

Kunnan tavoitteena on harjoittaa ekologisesti, taloudellisesti ja sosiaalisesti kestävää metsätaloutta. Hollolan kunnan metsät ovat monikäyttömetsiä, joiden hoidossa ja käytössä huomioidaan erilaiset käyttötarpeet. Puistometsien hoidossa huomioidaan kunnan sitoutuminen Hinku-kuntaverkostoon ja energiatehokkuustyöhön (KETS). Kunnassa toteutettiin kevään aikana asukaskysely Hollolan luontokohteista kartoittaen samalla kunnan metsien virkistyskäyttöä. Kyselyn tulokset huomioitiin puistometsien metsänhoitosuunnitelmien laatimisessa käymällä palautteet läpi valitun toimittajan kanssa.

Tavoitteena on ollut laatia kuviomuotoinen metsäsuunnitelma, jossa on kuvattu riittävällä tarkkuudella metsän ominaisuudet, ja vuositasolla kohdistettu kunnan tavoitteisiin sopivat hakkuu- ja metsänhoitotoimenpiteet. 

Metsäsuunnitelman tavoitteena on ylläpitää ja kehittää taajamametsien monimuotoisuutta ja virkistyskäyttöä. Kunnan keräämä asukaspalaute on huomioitu suunnitelmaa laatiessa. Hoitotöiden vaativuudesta ja pienistä käsittelykuvioista johtuen kustannukset ovat huomattavasti korkeammat kuin talousmetsissä. Hoitomenetelmiä valittaessa  ja lähekkäisten kuvioiden samanaikaisella käsittelyllä on pyritty kustannusten kurissa pitämiseen. Mm. pienpuuston hoidolla voidaan kustannustehokkaasti lisätä metsän viihtyisyyttä ja samalla turvataan uuden puusukupolven kehitystä. Hakkuista suurin osa on poimintahakkuita, joissa poistetaan huonokuntoisia puita ja/tai tehdään tilaa nuoremmalle puustolle. Pääosassa harvennuksia poistetaan puita kaikista kokoluokista ja jätetään kaikkia puulajeja, jolla edistetään eri-ikäisen sekametsän kehittymistä.

Kiireellistä hoito ja hakkuutarvetta on joka puolella kuntaa. Työkohteita pitää kuitenkin jaksottaa ja ryhmitellä alueittain, jotta työt voidaan tehdä kustannustehokkaasti. Työt joka tapauksessa painottuvat suunnitelmakauden alkupuolelle.

Poimintahakkuiden suuresta osuudesta ja hoitotöiden runsaudesta johtuen puistometsistä ei ole odotettavissa merkittäviä tuloja kunnalle. Suunnitelmaraporttien tulot ja kustannukset on laskettu keskimääräisillä talousmetsien hinnoilla, jolloin hakkuutulot ovat niissä liian suuret ja hoitokulut liian pienet. Kun hakkuita ja hoitoja tullaan kilpailuttamaan, voidaan niiden ajoituksella pitää kustannukset ja tulot tasapainossa.

Puistometsissä on vähän jatkuvan kasvatuksen toimenpiteitä, sillä ne muuttavat voimakkaasti maisemaa. Suunnitelmassa jatkuvan kasvatuksen hakkuutavoista on käytössä poimintahakkuu. Poimintahakkuilla poistetaan huonokuntoisia ja vaarallisia puita, ja joissain tapauksissa poistetaan varjostusta. Muutamia alueita on, joissa on ehdotettu poimintahakkuuta uudistumista edistävänä toimenpiteenä.  Yläharvennusalue on epäesteettinen hakkuun jälkeen ja pienaukon minimikoko on 0,3 ha. Sitä pienemmissä ei luontaista uudistumista tapahdu.

Jatkuva kasvatus on menetelmäkokonaisuus, joka on saanut runsaasti julkisuutta. Se on kuitenkin varsin huonosti sopiva malli ainoaksi menetelmäksi. Siinä puuttuvat kokonaan vanhat metsät. Myöskään minkään ikäisiä sulkeutuneita, ”peikkometsiksi” kutsuttuja metsiä ei ola lainkaan.

Suunnitelmassa jaksollisen kasvatuksen toimenpiteitä ovat uudistus- ja harvennushakkuut, joihin on aina perustelut. Harvennuksissa on hakkuuohjeena, että jätetään kaikkia puulajeja. Usein harvennuksella on myös ohjeena, että puita otetaan kaikista kokoluokista, jolla edistetään eri-ikäismetsän kehitystä. Suunnitelman toteuttamista arvioidaan vuosittain.

Hankinnan kuvaus ja vaatimukset on esitetty tarkemmin liitteenä olevassa asiakirjassa. Lisäksi liitteenä on palstakartta suunnitelman kohteina olevista Hollolan kunnan puistometsäalueista ja metsähehtaareista.

Liitteenä on Viisipuu Oy:n laatima metsäsuunnitelma puistometsistä vuosille 2022–2031, joka muodostuu ns. yleissuunnitelmasta yhteenvetoineen sekä kuviokohtaisista suunnitelmista ja liitekartoista. Viisipuun edustajat esittelevät kokouksessa etäyhteydellä tekemäänsä suunnitelmaa. Hyväksytyn suunnitelman pohjalta kilpailutetaan vaiheittain puistometsien metsänhoitotoimenpiteet.

Asiassa kuultavina kokouksessa asiantuntijana Viisipuu Oy:n Aapo Palonen ja Simo Partti.

 

Ehdotus

Esittelijä

Heli Randell, elinvoimajohtaja, heli.randell@hollola.fi

Elinvoimavaliokunta päättää hyväksyä liitteenä olevan puistometsäsuunnitelman vuosille 2022-2031 ja käynnistää hankinnan valmistelun suunniteltujen metsänhoitotoimenpiteiden toteuttajan valitsemiseksi. Työt toteutetaan suunnitelman mukaan.

Päätös

Merk. asiantuntijana kuultiin Aapo Palosta, Viisipuu Oy.

Kristiina Vanhala-Selin esitti, että metsäkuviolla 4 ei suoriteta luonnonsuojelualueen rajassa kiinni avohakkuuta. Muutosehdotusta ei kannatettu, joten se raukeaa. Kristiina Vanhala-Selin jätti eriävän mielipiteen. 

Päätöehdotus hyväksyttiin esityksen mukaisesti.

Valmistelija

Seppo Tiainen, koordinaattori, seppo.tiainen@hollola.fi
Heli Randell, elinvoimajohtaja, heli.randell@hollola.fi

Perustelut

Hollolan ympäristöyhdistys on tehnyt oikaisuvaatimuksen Hollolan kunnan elinvoimavaliokunnan päätöksestä § 127, kokous 21.12.2021. Asia koskee Hollolan kunnan puistometsäsuunnitelmaa. Oikaisuvaatimuksen tekijä vaatii suunnitelman muuttamista kuvion 4 osalta niin, että se jätetään luonnontilaan. Perusteluteksteissä oikaisuvaatimuksen tekijä esittää lisäksi kuvion hakumahdollisuutta Metso-kohteeksi.

Oikaisuvaatimus on liitteenä.

Vastineena oikaisuvaatimukseen kunta toteaa seuraavaa:

Kuvio on kuusivaltainen, runsaspuustoinen keskimäärin 80-vuotias metsikkö. Puuston heikkenevän kunnon takia se on esitetty uudistettavaksi. Siellä on jo nyt kirjanpainajatuhoa. Kirjanpainajan leviämistä ei voi mitenkään estää, jos se leviää viereiselle suojelualueelle. Suunnittelija on esittänyt männyt ja koivut jätettäväksi pystyyn. Niitä alueelle jäisi yli 100 kuutiota. Metsä ei ole muuttumassa. aukeaksi. Jäävien puiden sekä alueelle istutettavan ja luontaisesti syntyvän uuden puuston seurauksena metsästä muodostuisi eri-ikäinen, monimuotoinen metsikkö. Samalla riski viereiselle suojelukuviolle pienenisi.

Mikään ei kuitenkaan estä myöskään kuvion jättämistä käsittelyn ulkopuolelle, mutta riskinäkökulmat puoltavat metsän uudistamista. Metso-kohteeksi kuvio ei ole riittävän vanha ja luonnontilainen.

Suunnittelija kävi kohteessa valiokunnassa 21.12.2021 sovitun mukaisesti. Käynnin aikana todettiin vallitseva tilanne, jonka perusteella on vastattu oikaisuvaatimukseen.

Ehdotus

Esittelijä

Heli Randell, elinvoimajohtaja, heli.randell@hollola.fi

Elinvoimavaliokunta hyväksyy yllä esitetyn vastineen esitettyihin oikaisuvaatimuksen perusteluihin ja toteaa, että oikaisuvaatimus ei aiheuta muutoksia 21.12.2021 § 127 päätökseen.

Päätös

Kristiina Vanhala-Selin poistui esteellisenä asian käsittelyn ja päätöksenteon ajaksi (hallintolain 28 § kohta 1 jäävi, osallisuusjäävi).

Päätösehdotus hyväksyttiin.

 

Esteellisyys

Kristiina Vanhala-Selin

Valmistelija

Seppo Tiainen, koordinaattori, seppo.tiainen@hollola.fi
Heli Randell, elinvoimajohtaja, heli.randell@hollola.fi

Perustelut

Hollolan kunnan metsäomaisuus on pinta-alaltaan yhteensä noin 1500 ha ja siitä talousmetsää on noin 500 ha, taajama-/puistometsiä n. 479 ha, Mustamaa n. 200 ha, Hämeenkosken alue n. 100 ha, josta 30 ha sis. edellä mainittuihin puistometsiin sekä Tiirismetsä n. 260 ha, josta 44,5 ha suojelualuetta.

Kunta teetti viime vuonna metsäomaisuuden hoitamiseksi metsäsuunnitelmat talous- ja taajamametsiinsä sekä on tilannut Metsämaan alueesta uuden suunnitelman. Nämä suunnitelmat on laatinut Viisipuu Oy. Työn alla on ollut Tiirismetsän metsäsuunnitelman laatiminen opinnäytetyönä Hämeen ammattikorkeakoululla. Suunnitelma laaditaan vuosille 2022 – 2031. Edellinen suunnitelma koski vuosia  2010 – 2019.

Hollolan kunnan metsämaat jakautuvat Salpausselän harjualueeseen sekä sen etelä- ja pohjoispuolella oleviin reheviin kangasmaihin. Pääosa metsistä on vaihtelevaa sekametsää. Kuivahkoilla kankailla ja sitä karummilla mailla metsät ovat luontaisestikin mäntyvaltaisia. Tuoreilla ja sitä rehevämmillä kankailla on puusto vaihtelevampaa. Valtapuuna on niillä männyn lisäksi kuusta ja lehtipuita.

Tiirismaan alueella sijaitsevat metsäsuunnitelmaan kuuluvat Hollolan kunnan omistamat metsäalueet muodostuvat Tiirismetsän tilan yhdestä palstasta. Alueen metsät ovat varsin puustoiset. Tiirismaan maston luoteenpuoleisilla rehevillä kangasmailla pääpuulajina on kuusi, jopa niin, että kuusi on paikoin lähes ainoa puulaji. Suunnittelualueen muilla alueilla puusto on vaihtelevampaa sekametsää, jossa pääpuulajina on usein mänty. Metsät ovat pääosin hyväkuntoisia. Kuitenkin Tiirismaan lakialueen kuusivaltaisissa metsissä on esiintynyt useammassa paikassa kirjanpainajan aiheuttamia tuhoja. Kirjanpainajan aiheuttamat tuhot iäkkäissä kuusikoissa tulevat yleistymään ilmaston muutoksen ja lämpenemisen seurauksena. Tämä on syytä huomioida kaikessa Tiirismetsää koskevassa suunnittelussa ja päätöksenteossa. Virkistyskäytön ehdot ja osin ainutlaatuisen luonnon monimuotoisuus tulee turvata myös jälkipolville. Alueella on myös muinaismuistokohteita. Alueesta on tehty myös v. 2010 luonto- ja ympäristöselvitys.

Kunta harjoittaa ekologisesti, taloudellisesti ja sosiaalisesti kestävää metsätaloutta. Hollolan kunnan metsät ovat monikäyttömetsiä, joiden hoidossa ja käytössä huomioidaan erilaiset käyttötarpeet. Metsien hoidossa huomioidaan kunnan sitoutuminen Hinku-kuntaverkostoon ja energiatehokkuustyöhön (KETS). Tavoitteena on ollut laatia kuviomuotoinen metsäsuunnitelma, jossa on kuvattu riittävällä tarkkuudella metsän ominaisuudet, ja vuositasolla kohdistettu kunnan tavoitteisiin sopivat hakkuu- ja metsänhoitotoimenpiteet. 

Tiirismaalla suunnitelmallinen metsänhoito on ollut melko vähäistä ja viime vuodet on keskitytty lähinnä ongelmakohtien hoitoon. Viime vuonna jouduttiin mm. hakkauttamaan kirjanpainajien tuhoja. Alueen metsät ovat monin paikoin järeytyneet ja tiheytyneet. Varsinkin kuusikoissa nämä järeät puustot lähestyvät vaihetta, jolloin niiden kasvu pysähtyy ja lahoaminen kiihtyy. Iäkkäissä lähes yhden puulajin kuusikoissa myös tuhoriskit kasvavat. Esimerkiksi edellä mainittu kirjanpainaja iskee lähes poikkeuksetta suuriin ja vanhimpiin kuusiin. Tiirismaalla on myös vilkkaassa virkistyskäytössä olevia vanhoja kuusikoita. Niiden kuntoa on kuitenkin seurattava, jotta virkistysmetsien turvallisuus ei vaarannu.

Tiirismetsän tilan metsät ovat melko runsaspuustoisia. Niihin on sitoutunut runsas hiilivarasto. Suunnitelman mukaan toimittaessa puuston määrä tulee kasvamaan 7 500 m3 tulevalla suunnitelmakaudella. Hiilen sitoutuminen tulevaisuudessa hieman hidastu puuston ikääntymisestä johtuvan kasvun hidastumisen takia. Lahopuuta on Tiirismetsän tilalla keskimäärin noin 7,5 m3/ha. Sen määrä luontaisesti lisääntyy suunnitelmakaudella puuston vanhetessa ja metsäsuunnitelmassa tehtyjen ratkaisujen ansiosta. Suunnitelmaa laadittaessa merkittiin havaitut ja aiemmin tiedossa olleet luontokohteet paikkatietona suunnitelmaan.

Metsänhoitotoimenpiteissä on lähekkäisten kuvioiden samanaikaisella käsittelyllä pyritty kustannusten kurissa pitämiseen ja alueen virkistyskäytön haittojen minimoimiseen. Hakkuista suurin osa on poimintahakkuita, joissa tehdään tilaa nuoremmalle puustolle ja poistetaan huonokuntoisia puita. Pääosassa harvennuksia poistetaan puita kaikista kokoluokista ja jätetään kaikkia puulajeja, jolla edistetään eri-ikäisen sekametsän kehittymistä. Lehtipuita suositaan harvennuksissa.  Suunnitelmaraporttien tulot ja kustannukset on laskettu keskimääräisillä talousmetsien hinnoilla.

Suunnitelmassa jatkuvan kasvatuksen hakkuutavoista on käytössä poimintahakkuita ja lähinnä kuusikoissa jatkuvaan kasvatukseen siirryttäessä väljennyshakkuita. Poimintahakkuilla poistetaan huonokuntoisia ja vaarallisia puita, ja joissain tapauksissa poistetaan varjostusta sekä edistetään alueen taimettumista. Poimintahakkuiden lisäksi voidaan varsinkin lehtipuiden taimettumista edistää pienaukkohakkuin, jolloin aukon maksimikoko on 0,3 hehtaaria.

Jatkuvan kasvatuksen menetelmien lisäksi suunnittelualueen metsiä on tarkoitus hoitaa myös jaksollisen kasvatuksen menetelmin. Harvennushakkuita ja esimerkiksi siemenpuu-, kaistale- ja suojuspuuhakkuita voidaan paikoin käyttää. Hakkuita käytetään aina perustellusti. Harvennuksissa on yleisohjeena, että kaikkia puulajeja jätetään ja lehtipuita suositaan. Usein harvennuksella on myös ohjeena, että puita otetaan kaikista kokoluokista, jolla edistetään eri-ikäismetsän kehitystä. Suunnitelman toteuttamista arvioidaan vuosittain. Avohakkuita ei Tiirismetsässä tehdä.

Liitteenä on Tiirismaan metsäsuunnitelma vuosille 2022–2031, joka muodostuu ns. yleissuunnitelmasta yhteenvetoineen sekä kuviokohtaisista suunnitelmista ja liitekartoista. Hyväksytyn suunnitelman pohjalta kilpailutetaan aikanaan vaiheittain metsänhoitotoimenpiteet.

Kokouksessa asiantuntijana on teamsin välityksellä suunnitelman laatija Timo Lehtonen ja Viisipuu Oy:n edustaja Aapo Palonen.

Ehdotus

Esittelijä

Heli Randell, elinvoimajohtaja, heli.randell@hollola.fi

Elinvoimavaliokunta päättää hyväksyä liitteenä olevan Tiirismaan metsäsuunnitelman vuosille 2022-2031 ja käynnistää hankinnan valmistelun suunniteltujen metsänhoitotoimenpiteiden toteuttajan valitsemiseksi.

Suunnitelman mukaisissa puun myynneissä elinvoimavaliokunta delegoi päätösvaltaansa elinvoimajohtajalle, jos puun myynti ylittää yli 100 000 euroa, mutta alittaa 200 000 euroa. Työt toteutetaan suunnitelman mukaan.

Päätös

Merk. kuultiin asiantuntijoina Timo Lehtosta ja Aapo Palosta.

Keskustelun kuluessa Matti Laurila teki liitteen mukaisen muuutosehdotuksen, jota ei kannatettu, joten se raukesi.

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Matti Laurila jätti muutosesityksen sisältöisen eriävän mielipiteen. Eriävä mielipide liitetään pöytäkirjaan.
 

 

 

 

 

 

 

 

 

Valmistelija

Heli Randell, elinvoimajohtaja, heli.randell@hollola.fi

Perustelut

Hollolan kunnan metsäomaisuus (noin 1.500 ha) muodostuu seuraavasti: talousmetsät (500 ha), puistometsät (479 ha), Mustamaan alue (n. 200 ha), Tiirismetsä (n. 260 ha, josta suojelualuetta 44,5 ha) ja Hämeenkosken alueet noin 100 ha, josta 30 ha sis. edellä oleviin puistometsiin).

Metsäomaisuuden hoito ja hallinnointi on osa kunnan normaalia toimintaa ja taloudenhallintaa. Metsien käytön osalta huomioitavaksi tulee monenlaiset erilaiset arvot ja toimenpiteet tämän omaisuuden suunnitelmalliseksi hoitamiseksi. Elinvoimanvaliokunta on hyväksynyt sekä talous- että taajamametsiin metsänhoitosuunnitelmat vuosille 2022-2031.

Tällä hetkellä työn alla ovat tarjouspyynnöt em. suunnitelmien metsänhoitotoimenpiteiden toteuttajan valitsemiseksi. Työt toteutetaan tehtyjen suunnitelman mukaan. Suunnitelmat sisältävät mm. arviot eri vuosille hyväksytyistä metsän/puuston myynneistä ja hoitotoimenpiteistä. Talousmetsien osalta aiheutuu myös tiekustannuksia.

Kunnan hallintosäännön mukaan maankäytön osalta kunnanhallitus päättää luonnonvarojen myynnistä myyntihinnan ollessa 200 000 euroa tai enemmän. Elinvoimavaliokunnan päätösvalta luonnonvarojen myynnissä täyttyy, kun myynnit ylittävät 100 000 euroa, mutta jäävät alle 200 000 euroa. Alle 100 000 euron myyntitoimeksiannoista päättää elinvoimajohtaja.

Kuluvan vuoden osalta talous- ja puistometsien metsänmyyntitulojen on bruttona arvioitu ylittävän yhteensä yli 200 000 euroa. Hakkuut toteutetaan pysty- ja hankintakauppoina. Vuosittaiset myyntiarviot huomioidaan kunnan talousarviossa ja toteutuneita myyntejä seurataan osana kunnan taloudenseurantaa. Hakkuu-, myynti- ja hoitotoimenpiteet kilpailutetaan, koska kunnalla ei ole omaa resurssia hoitaa em. toimenpiteitä.

Metsänhoitosuunnitelma on hyväksytty elinvoimavaliokunnassa 16.11.2021 ja taajamametsäsuunnitelma 21.12.2021. Suunnitelmien täytäntöönpano edellyttää päätösvallan selkeyttämistä, suunnitelmanmukaisten metsänhoitotöiden osalta.

Ehdotus

Esittelijä

Heli Randell, elinvoimajohtaja, heli.randell@hollola.fi

Elinvoimavaliokunta päättää delegoida päätösvallan hyväksytyn metsänhoitosuunnitelman mukaisten hakkuiden ja muiden metsänhoitotoimenpiteiden osalta elinvoimajohtajalle. Elinvoimajohtajan tulee antaa vuosittain selvitys suunnitelman etenemisestä ja suoritetuista toimenpiteistä.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Valmistelija

Seppo Tiainen, koordinaattori, seppo.tiainen@hollola.fi

Perustelut

Hollolan kunnan elinvoimavaliokunta käsitteli Hämeen ammattikorkeakoulun kautta opinnäytetyönä laaditun Tiirismaan metsäsuunnitelman vuosille 2022 – 2031 kokouksessaan 31.5.2022 § 50. Suunnitelma muodostuu ns. yleissuunnitelmasta yhteenvetoineen sekä kuviokohtaisista suunnitelmista ja liitekartoista. Tiirismetsät ovat pinta-alaltaan noin 260 ha, joista 44,5 ha on suojelualuetta. Suunnitelman mukaiset metsätoimenpiteet ovat osin jo aloitettu, pois lukien muutosesityksen kohteena olevat kuviot. Liitteenä on alkuperäisen suunnitelman mukaiset kuvioraportit, joiden mukaiset toimenpiteet kuvioille 19 (raportti 4060 pienaukkohakkuu) ja 84 (raportti 4085 harvennus) on toukokuulla hyväksytty ja perusteltu. Kuvio 19 on suunniteltu tälle vuodelle ja 84 on vuodelle 2031. Liitteenä on myös kuvioiden 42 (raportin 4074) ja 81 (raportin 4084) kuviotiedot.

Edellinen suunnitelma on aikoinaan laadittu paikallisen metsänhoitoyhdistyksen toimesta, joka on senkin jälkeen operoinut alueella ja joka uuden hyväksytyn suunnitelman pohjalta on käynnistänyt metsätoimenpiteiden toteutuksen valmistelut. Tässä yhteydessä metsänhoitoyhdistykseltä on tullut muutosesitys em. metsänkäyttösuunnitelman muuttamiseksi alla näkyvien metsäkuvioiden osalta.

Päijät-Hämeen metsähoitoyhdistyksen muutosesitys ja kuviokartta ovat liitteinä.

Metsäkuvioille 19 (9,0 ha) ja 84 (5,3 ha) on esitetty hakkuiden poistamista suunnitelmasta ja kuvioita 42 (12,4 ha) ja 81 (5,7 ha) lisättäväksi suunnitelmaan liitteestä ilmenevin perustein. Kokouksessa on asiantuntijana paikalla Viisipuu Oy:n edustaja.

Viisipuun asiantuntija on samaa mieltä kuvioiden 42 ja 81 lisäämisestä aiemmin hyväksyttyyn suunnitelmaan. Kuvion 84 osalta hakkuu on alkuperäisessä suunnitelmassa esitetty vuodelle 2031.

Ehdotus

Esittelijä

Heli Randell, elinvoimajohtaja, heli.randell@hollola.fi

Elinvoimavaliokunta päättää hyväksyä täydennyksenä 31.5.2022 § 50 hyväksymäänsä metsäsuunnitelmaan metsäkuviot 42 ja 81 liitteiden mukaisesti.

Päätös

Keskustelun kuluessa Kristiina Vanhala-Selin esitti, että kaavakuvio 19 jätetään pisteavohakkuu kuivassa etellärinteessä ja otetaan monimuotoisuus huomioon.

Kaavakuvio 42 jätetään Soisalmensuon luonnonsuojelualueen reuna-alue harventamatta. Puheenjohtaja totesi esityksen raukeavan kannattamattomana.

Merk. asiantuntijana kokouksessa kuultiin Viisipuu Oy:n Oskari Junnilaa ja Aapo Palosta.

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kristiina-Vanhala Selin jätti eriävän mielipiteen.

Eriävä mielipide

Kristiina Vanhala-Selin

Valmistelija

  • Seppo Tiainen, koordinaattori, seppo.tiainen@hollola.fi

Perustelut

Hollolan kunnan elinvoimavaliokunta käsitteli ja hyväksyi 21.12.2022 kaava-alueelle taajamametsiinsä Viisipuu Oy:n laatiman metsäsuunnitelman vuosille 2022-2031. Kunnan omistamia taajamametsiä sisältyi tähän noin 479 ha. Suunnitelman mukaiset toimenpiteet ovat käynnistetty.

Hyväksytystä suunnitelmasta puuttui Hirvimäen alue, jota ei oltu ilmoitettu suunnittelijalle aikanaan, joten tältä osin taajamametsäsuunnitelmaa tulee täydentää. Aikataulu on tiukka, jotta rakentuvan uuden asutusalueen ja katualueiden alta saadaan puusto etukäteen korjattua ja jäljelle jäävä metsä/puusto hallitusti raivattua ja harvennettua ennen kevään tuloa (asemakaava-alueen toteutus alkaa 3-5/2023). Suunniteltu kokonaisala on 47,3 hehtaaria ja muodostuu yhteensä kolmentoista kiinteistön maista.

Hakkuut on syytä toteuttaa pystykauppana harvennuksina ja poimintahakkuina ja arvioitu lähivuosien puun tuotto on noin 38.500 euroa. Maisematyölupakäsittelyä tarvittaneen osana tätä prosessia asemakaavan määrittämillä alueilla. Suunnitelma-asiakirjat sisältävät myös Hirvimäki 2 kaava-alueen toteuttamisen. Asemakaava-alueen hakkuut toteutetaan hyväksytyn asemakaavan perusteella vaikka suunnitellut työt näkyvät laajemmassa Hirvimäen alueen suunnitelmakokonaisuudessa. 

Liitteenä on Hirvimäen aluetta koskeva metsäsuunnitelma tarvittavine karttoineen ja myyntiarvioineen sekä leimikkoraportti, joka esitetään hyväksyttäväksi ensi vuoden hakkuiden osalta samalla kertaa.

Viisipuun edustaja on asian esittelyssä läsnä kokouksessa.

Ehdotus

Esittelijä

  • Heli Randell, elinvoimajohtaja, heli.randell@hollola.fi

Elinvoimavaliokunta päättää hyväksyä aiemmin hyväksytyn taajamametsäsuunnitelman täydennyksenä Viisipuu Oy:n laatiman Hirvimäen alueen metsäsuunnitelman vuosille 2023-2032 tarvittavine liitteineen sekä hyväksyy leimikkoraporttiin esitetyt ensi vuodelle tulevat toimenpiteet.

Hirvimäki 2 rakennusvaiheen alueen katujen ja tonttien puiden poisto toteutetaan kevättalvella 2023. Työ perustuu hyväksyttyyn asemakaavaan ja hyväksyttyihin katusuunnitelmiin.

Päätös

Puheenjohtaja Miikka Lönnqvist saapui paikalle asian esittelyn aikana klo 17:23.

Merk. kokouksessa kuultiin asiantuntijana Aapo Palosta Viisipuu Oy:stä.

Elinvoimajohtaja esitti keskustelun kuluessa että asia otetaan pois esityslistalta. Elinvoimavaliokunta hyväksyi elinvoimajohtajan esityksen yksimielisesti.

 

Tiedoksi

Viisipuu Oy, hortonomi, johtava rakennustarkastaja, talouspalvelut, koordinaattori

Muutoksenhaku

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen. Riita-asia käsitellään käräjäoikeudessa.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen.

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimus on toimitettava Hollolan kunnan kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä.

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Hollolan kunta.

Hollolan kunta / Kirjaamo
Postiosoite: PL 66, 15871 Hollola
Käyntiosoite: Tiilijärventie 7 F, 15870 Hollola
Sähköposti: kirjaamo(at)hollola.fi
Puhelinnumero: 044 780 1427

Kirjaamon aukioloajat: maanantai-perjantai klo 9.00-15.00

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:

  • päätös, johon vaaditaan oikaisua
  • miten päätöstä vaaditaan oikaistavaksi
  • millä perusteella oikaisua vaaditaan.

Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite, puhelinnumero ja muut asian hoitamiseksi tarvittavat yhteystiedot. Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Hollolan kunnan kirjaamosta.