Elinvoimavaliokunta, kokous 20.12.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 108 Valtuustoaloite - Kohti energiaomavaraisuutta

HOLDno-2022-418

Valmistelija

  • Heli Randell, elinvoimajohtaja, heli.randell@hollola.fi

Perustelut

Keskustan valtuustoryhmä jätti valtuustoaloitteen "Kohti energiaomavaraisuutta" kokouksessa 12.9.2022 § 38. Aloitteen mukaan energia on yksi toimivan yhteiskunnan ja yhteisön perusasioista. Energiaan liittyvä toimintaympäristö on muuttunut lyhyessä ajassa radikaalista. 

Aloite on toimitettu Elinvoiman palvelualueelle valmisteltavaksi. Aloitteessa esitetään, että

1) kunnan toiminnassa tehdään energiamuodot läpikäyvä, tarvittaessa uudelleenarviointi, jonka tavoitteena tulee olla uusiutuvan energian maksimaalinen hyödyntäminen. Tulee laatia suunnitelma prosesseineen ja tavoiteaikatauluineen ja

2) elinkeinopolitiikan osalta tulee laatia uusiutuvan energian suunnitelma tavoitteineen ja aikatauluineen. Esimerkkinä tästä puu ja -maalämmön hyödyntäminen sekä tuulivoiman mahdollistaminen tarvittaessa aiemmin tehtyjä päätöksiä ja linjauksia uudelleen arvioimalla.

Elinvoiman palvelualueen vastaukset esityksiin 1 ja 2. 

Esitys 1

Kunnanhallitus on kokouksessaan 19.9.2022 § 206 käsitellyt energiakysymysten kokonaisuuden hallintaa. Tässä yhteydessä on käsitelty kunnan rakennuskannan energian käyttöä aiemmin, nyt ja tulevaisuudessa sekä energiamäärän ja -kustannusten valossa. Hollolan Tilapalvelu Oy:n toimitusjohtaja antoi katsauksen aiheesta. Katsauksessa todetaan, että Hollolan kunnan rakennusten lämmityksestä 94 % toteutetaan uusiutuvalla energialla (mm. maalämpö, hake, vihreä kaukolämpö).

Vuonna 2023 lämmityksestä 100 % toteutetaan uusiutuvalla energialla, kun Kukkilan päiväkoti ja Vesikansan varikko siirtyvät uusiutuvan lämpöenergian piiriin. Tämän jälkeen ainoa uusiutumattoman lämpöenergian piirissä oleva kohde on Hälvälän koulu. Sähkön käytössä arvioidaan vihreään sähköön siirtymistä, kun sähkön korkea hinta tulevaisuudessa vakiintuu alemmalle tasolle.

Kunnanhallitus päätti kokouksessaan 17.10.2022 § 240, että kunnassa toteutetaan hyväksyttyä säästöohjelmaa. Osa toimenpiteistä löytyy kokouksen päätöksestä.

Esitys 2

Esityksessä esitetään, että elinkeinopolitiikan osalta laaditaan uusiutuvan energian suunnitelma tavoitteineen ja aikatauluineen. Esimerkkinä tästä puu ja -maalämmön hyödyntäminen sekä tuulivoiman mahdollistaminen tarvittaessa aiemmin tehtyjä päätöksiä ja linjauksia uudelleen arvioimalla. Kunta tekee työtä sen eteen, että kunnan yritystonteilla voidaan käyttää uusiutuvaa energiaa. Samassa yhteydessä vaikutetaan myös mahdollisuuksiin, joissa yksityisillä elinkeinotoimijoilla on mahdollisuus hyödyntää samoja uusiutuvan energian lähteitä kuin kunnalla esimerkiksi tulevaisuuden tuulivoimaenergia Hollolassa.

Ehdotus

Esittelijä

  • Heli Randell, elinvoimajohtaja, heli.randell@hollola.fi

Elinvoimavaliokunta antaa vastukseksi esityksiin seuraavaa:

Esitys 1

Kunnan rakennuskannan lämmitys toteutetaan uusiutuvalla energialla lähes 100 %:sti vuonna 2023. Tällä hetkellä energiamuotojen uudelleenarviointi ei ole ajankohtaista. Lämmitysmuodon muutostarvetta arvioidaan nykyisten lämmitysjärjestelmien peruskorjausten yhteydessä. Sähköenergian hankkiminen uusiutuvana energiana arvioidaan sähköhinnan kehityksen myötä.

Esitys 2

Elinkeinopolitiikan osalta uusiutuvan energian suunnitelman tavoitteet ja aikataulut arvioidaan osana Kestävän elinvoiman Hollola –hanketta vuosien 2023-2024 aikana.  

Elinvoimavaliokunta toteaa valtuustoaloitteen loppuun käsitellyksi ja lähettää sen kunnanhallitukselle ja edelleen valtuustolle tiedoksi.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

aloitteen tekijät

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

  • vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
  • virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
  • etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)
  • oppilaan arviointia (Perusopetuslaki 22 ja 42 c §).

Riita-asia käsitellään käräjäoikeudessa.