Valmistelija
Silja Mäkelä, ympäristöterveysjohtaja, silja.makela@hollola.fi
Perustelut
Ympäristöterveyslautakunta on 13.12.2022 (25 §) hyväksynyt ympäristöterveydenhuollon kaikki lakialat kattavan valvontasuunnitelman päivitykset vuodelle 2023. Suunnitelman toteutumisesta laaditaan vuosittain raportti, joka toimitetaan lautakunnan käsittelyn jälkeen Etelä-Suomen aluehallintovirastoon arvioitavaksi elintarvikevalvonnan osalta helmikuun loppuun mennessä. Arviointiraportissa arvioidaan valvontasuunnitelman toteutumista valvontakohdetyypeittäin koko suunnitelman osalta ja lakialoittain. Toteuman arvioinnin raportointi aluehallintovirastolle tapahtuu sähköisen valvontayksikkötietojen hallintajärjestelmän (VYHA) kautta. Valvonnan toteumatiedot siirtyvät valtakunnallisen VATI-tietojärjestelmän kautta.
Valvontasuunnitelman toteutumisen arvioinnin pohjana käytettävät toimintatiedot on koottu liitteenä olevaan yhteenvetoon Päijät-Hämeen ympäristöterveyden toiminnasta vuonna 2023. Yhteenvedossa kuvataan myös valvonnan painopisteet, projektit ja toimialan merkittävimmät tapahtumat. Valvontasuunnitelmien toteutumisen arviointi koskee ainoastaan säännöllistä valvontaa. Toimintakertomuksessa on kuitenkin käsitelty ympäristöterveydenhuollon toimintaa laajemmin kuin mitä valvontasuunnitelmien toteutumisen arviointi edellyttää. Etelä-Suomen aluehallintovirastoon sähköisenä toimitettava arviointi ja kommentit vuoden 2023 valvontasuunnitelman toteutumisesta näkyvät liitteenä olevasta VYHA - järjestelmän tulosteesta.
Vuonna 2023 säännöllinen valvonta toteutui kaikilla ympäristöterveydenhuollon lakialoilla täysin suunnitelman mukaisesti. Valvontasuunnitelman oli kirjattu yhteensä kuusi valvontaprojektia vuodelle 2024. Neljä valvontaprojektia toteutui suunnitellusti. Yhden viranhaltijan irtisanouduttua kaksi terveydensuojeluvalvonnan projekteista jouduttiin tilapäisestä resurssipulasta johtuen siirtämään toteutettavaksi vuonna 2024.
Valvonnan suunnitellut painopisteet toteutuivat pääsääntöisesti suunnitelman mukaisesti. Valvonnan vaikuttavuuden kannalta on tärkeää, että ensimmäiset säännöllisen valvonnan tarkastukset suoritetaan kohteisiin määräajassa ilmoituskäsittelyn jälkeen. Ympäristöterveydenhuolto on asettanut tavoitteeksi, että poikkeamia saa olla maksimissaan 5 %:ssa tapauksista. Tavoite toteutui terveydenusojelulain valvonnassa mutta elitarvikevalvonnan osalta tavoitteeseen ei päästy. Ruokaviraston vastuulla oleva, valtakunnallinen varautumiseen ja kriisinhallintaan liittyvä elintarvikevalvonnan painopiste on viivästynyt ja siirtynyt vuodelle 2024.
Säännöllinen näytteenotto toteutui suunnitellusti. Osan viranomaisen vastuulla olevista talousveden valvontanäytteistä ottavat vesilaitokset itse. Koska viranomainen joutuu kuitenkin käsittelemään ja raportoimaan tulokset VATI-järjestelmässä, myös nämä näytteet kirjautuvat viranomaisvalvonnan näytteiksi ja ne kasvattivat vuonna 2023 näytteenoton toteumaa suhteessa suunniteltuun. Häiriötilanteisiin liittyen otettiin ennalta suunnittelemattomia näytteitä 60 kpl.
Eläinlääkintähuollossa eläinlääkäripalvelujen saatavuus ja laatu olivat suunnitelman mukaisia. Eläintautivalvonta ja kunnaneläinlääkäreiden suorittama alkutuotannon valvonta toteutui suunnitelman mukaisena. Epäilyyn perustuvat eläinsuojelukäynnit toteutettiin mutta suunnitelmallisiin ammattimaisen toiminnan tarkastuksiin ei riittänyt juurikaan resurssia. Kesäkuussa alueella todettuun lintuinfluenssa-epidemiaan liittyvä näytteenotto, neuvonta ja tiedottaminen työllisti kesän aikana sekä valvonta- että kunnaneläinlääkäreitä.
Ehdotus
Esittelijä
Silja Mäkelä, ympäristöterveysjohtaja, silja.makela@hollola.fi
Ympäristöterveyslautakunta päättää hyväksyä elintarvikelain, terveydensuojelulain, tupakkalain ja lääkelain mukaista valvontaa sekä eläinlääkintähuollon toimeenpanoa koskevan valvontasuunnitelman toteumaraportin. Samalla lautakunta päättää, että ympäristöterveysjohtaja toimittaa päätöksen tiedoksi Etelä-Suomen aluehallintoviraston sähköisen järjestelmän kautta.
Päätös
Päätösehdotus hyväksyttiin.