Ympäristöterveyslautakunta, kokous 21.8.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 31 Elintarvikevalvonnan valmistuneet projektit

HOLDno-2024-442

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Silja Mäkelä, ympäristöterveysjohtaja, silja.makela@hollola.fi
Mika Rouhiainen, johtava terveydensuojeluinsinööri, mika.rouhiainen@hollola.fi

Perustelut

Pintojen kunnosta ja hygieniasta on äärimmäisen tärkeää huolehtia erityisesti uimahallien ja kylpylöiden kosteissa tiloissa. Pintapuhtausnäytteiden seurannalla ja tarvittavien toimenpiteiden tekemisellä riittävän ajoissa voidaan ennalta ehkäistä mahdollisten terveyshaittojen aiheutuminen.

Keväällä 2022 toteutettiin Päijät-Hämeen ympäristöterveyden toimialueen uimahalleissa ja kylpylöissä pintapuhtausprojekti, jossa pintapuhtauden tasoa selvitettiin luminometritesteillä sekä pintasivelynäytteillä. Projektissa saatujen heikkojen tulosten perusteella todettiin, että useassa uimahallissa pintapuhtauden taso ei ole vaaditulla tasolla. Tämän takia keväälle 2024 suunniteltiin säännöllistä valvontaa tukeva pintapuhtausprojektin jatko-osa. Jatkoprojektissa selvitettiin luminometritestein uimahallien ja kylpylöiden puhtaustasoa ja sen kehittymistä vuonna 2022 toteutettuun projektiin verrattuna. Luminometritestit otettiin samoista näytteenottopisteistä kuin vuoden 2022 projektissa. Valvontakohteita oli yhteensä 9 kpl. Projektien toisena tavoitteena oli edesauttaa toimijoiden omavalvontaa ja ohjeistaa toimijoita seuraamaan omavalvonnassa pintapuhtauden kehittymistä (trendi -seuranta) sekä löytämään sitä kautta parhaat menetelmät hyviin tuloksiin pääsemiseksi.

Myös jatkoprojektin 2024 tulosten pohjalta jouduttiin toteamaan, että useassa uimahallissa pintapuhtauden taso ei ole edelleenkään vaaditulla tasolla. Haastavimpia kohteita hygienian kannalta ovat allastilan portaat sekä kulkuväylä pesutiloihin ja sieltä saunaan ja pukuhuoneisiin. Tulosten perusteella voitiin kuitenkin havaita, että osa projektissa mukana olleista kohteista oli saanut puhtaustasoaan selvästi parannettua, vaikka määrällisesti huonoja tuloksia saatiinkin aiempaa enemmän. Tuloksista havaittiin myös, että useat niistä halleista, jotka olivat edellisen projektin jälkeen tehostaneet pintapuhtauden seurantaa testein, olivat pystyneet parantamaan pintapuhtautta myös käytännössä.

Kaksiosainen projekti oli onnistunut ja siitä saatiin tukea säännölliseen valvontaan. Projektin myötä saatiin tietoa hallien ja kylpylöiden pintahygienian nykytilanteesta sekä omavalvonnan toteuttamisesta ja pystyttiin neuvomaan ja ohjeistamaan siivoukseen ja hygienian ylläpitoon liittyvissä omavalvontatoimenpiteissä. Toimijat suhtautuivat projekteihin erittäin myönteisesti ja käytännössä kaikki kohteet tekivät omavalvontaansa useampia korjaavia toimenpiteitä. Jatkossa Päijät-Hämeen ympäristöterveys tulee kiinnittämään valvonnassaan vieläkin enemmän huomiota uimahallien ja kylpylöiden tekemään omavalvontaan, pintapuhtauden seurantaan, korjaaviin toimenpiteisiin sekä omavalvonnan kokonaisuuden dokumentointiin.

Ehdotus

Esittelijä

Silja Mäkelä, ympäristöterveysjohtaja, silja.makela@hollola.fi

Ympäristöterveyslautakunta merkitsee projektiraportin tiedoksi.

Päätös

Merkittiin tiedoksi.

Valmistelija

  • Sanna Kousa, terveydensuojeluinsinööri, sanna.kousa@hollola.fi

Perustelut

Päijät-Hämeen ympäristöterveyden elintarvikevalvonta toteutti kesäkaudella 2024 vitriinituotteiden näytteenottoprojektin ja jäätelökioskien hygieniaa koskevan pintapuhtausprojektin. 

Vitriinituoteprojekti

Projektissa tutkittiin suolaisten vitriinituotteiden, kuten täytettyjen sämpylöiden ja voileipien hygieenistä laatua. Näytteitä otettiin ympäristöterveyden toimialueen kahviloista, konditorioista ja liikenneasemien ravintoloista yhteensä 18 kpl. Näytteenoton yhteydessä mitattiin elintarvikkeiden varastoinnin ja myynnin lämpötiloja ja tarkastettiin tuotteiden valmistuksen hygieniaa sekä elintarviketietoja. 

Näytteet lähetettiin Metropolilab Oy:n laboratorioon tutkittavaksi. Tutkituista näytteistä suurin osa oli hygieeniseltä laadultaan ja aistinvaraisesti arvioituna hyviä. Tulosten perusteella voidaan todeta, että raaka-aineiden laatu ja käsittelyhygienia on ollut kunnossa näytteenottokohteissa. 

Tarjoilupaikkojen lämpötilahallinnassa todettiin puutteita. Vitriinituotteet ovat helposti pilaantuvia elintarikkeita, joiden myynnissä ja tarjoilussa on noudatettava elintarvikelainsäädännössä asetettuja lämpötilavaatimuksia. Elintarvikevalvojat kiinnittävät jatkossa tarkastuksilla entistä tarkemmin huomiota kylmälaitteiden lämpötiloihin ja lämpötilojen omavalvontaan. Toimijoille annetaan lämpötilahallintaa koskevaa neuvontaa seuraavassa elintarvikevalvonnan uutiskirjeessä. 
 

Jäätelökioskien pintapuhtausprojekti

Projektin tarkoituksena oli selvittää jäätelökauhojen puhtautta irtojäätelön myyntipaikoissa ympäristöterveyden toimialueella. Pintapuhtauden tasoa selvitettiin luminometrillä, joka mittaa orgaanisen lian määrää pinnoilla. Luminometritestejä otettiin 16 myyntipaikasta yhteensä 32 kpl. 

Projektitulokset osoittavat, ettei pintapuhtauden taso ollut hyväksyttävällä tasolla useimmissa näytteenottokohteissa. Ohjauksen ja neuvonnan tarpeellisuus korostui projektissa. Näytteenoton yhteydessä annettiin runsaasti neuvontaa toimintatavoista, joilla hygieniatasoa voidaan parantaa jäätelökioskeissa. Projektin tulosten perusteella jäätelökioskien tarkastuksilla tullaan kiinnittämään huomiota jäätelökauhojen säilyttämiseen ja hygieniaan. Luminometritestejä hyödynnetään jatkossakin tarkastusten yhteydessä pintapuhtauden tason selvittämisessä. 

Ehdotus

Esittelijä

  • Silja Mäkelä, ympäristöterveysjohtaja, silja.makela@hollola.fi

Ympäristöterveyslautakunta merkitsee projektiraportit tiedoksi.

Päätös

Merkittiin tiedoksi.

Tiedoksi

Elinvoimajohtaja