Ympäristöterveyslautakunta, kokous 11.12.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 59 Ympäristöterveydenhuollon valvontasuunnitelma 2025-2028

HOLDno-2024-958

Valmistelija

  • Silja Mäkelä, ympäristöterveysjohtaja, silja.makela@hollola.fi

Perustelut

Ympäristöterveydenhuollon lainsäädäntö, elintarvikelaki (297/2021) 39§, eläinlääkintähuoltolaki (765/2009) 10§, tupakkalaki (549/2016) 84 § ja terveydensuojelulaki (763/1994) 6§ edellyttävät kuntia laatimaan ja hyväksymään ympäristöterveydenhuollon valvontasuunnitelman. Valvontasuunnitelmassa kuvattavia asioita ovat mm. valvonnan painopisteet, säännölliset tarkastukset, näytteenotto ja valvontasuunnitelman toteutumisen arviointi. Valvontasuunnitelmissa käsitellään myös muuta valvontaa, muita ympäristöterveydenhuollon tehtäviä sekä tehtävien hoitamiseen käytettäviä resursseja. Valvonnan on oltava laadukasta, riskiperusteista ja terveyshaittoja ehkäisevää.

Ruokavirasto ja Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvira ovat laatineet Ympäristöterveydenhuollon yhteisen valtakunnallisen valvontaohjelman kaudelle 2025-2028. Valtakunnallisen valvontaohjelman yhteisessä osassa määritellään ympäristöterveydenhuollon valvonnan yleiset ja yhteiset periaatteet.  Lisäksi Valvira on laatinut terveydensuojelun ja tupakkalain valtakunnalliset valvontasuunnitelmat. Ruokaviraston vastuulla oleva elintarvikeketjun kansallinen valvontasuunnitelma ei ole vielä ilmestynyt mutta valvonnan painopisteet on kuvattu. 

Päijät-Hämeen ympäristöterveydessä on laadittu ympäristöterveydenhuollon lakialat kattava valvontasuunnitelma vuosille 2025–2028, jossa on otettu huomioon valtakunnallisissa valvontaohjelmissa ja -suunnitelmissa esitetyt asiat ja suhteutettu ne toimialueen valvontaympäristöön. Eri lakialojen mukaiset valvontasuunnitelmat ovat yhteisen osan liitteenä. Valvontasuunnitelman yhteisessä osassa on kuvattu mm. valtakunnalliset valvonnan painopisteet, resurssit, henkilöstön koulutus, laatujärjestelmä, päätösvallan delegointi sekä valvontasuunnitelman toteutumisen arviointi ja raportointi. Lisäksi on kuvaus valvontayksikön varautumisen periaatteista. Lakialakohtaisissa suunnitelmissa on kuvattu tarkemmin valvonnan toteuttaminen ja valvontamenettelyt. Eläinlääkintähuollon valvontasuunnitelmassa on mm. kuvaus eläinlääkäripalveluiden ja valvontatehtävien järjestämisestä, maksuista ja elinlääkintähuollon painopistealueista.

Ympäristöterveysjohtaja esittelee valvontasuunnitelman lautakunnalle kokouksessa.

Ehdotus

Esittelijä

  • Silja Mäkelä, ympäristöterveysjohtaja, silja.makela@hollola.fi

Ymnpäristöterveyslautakunta päättää hyväksyä Päijät-Hämeen ympäristöterveyden valvontasuunnitelman ohjelmakaudelle 2025-2028.

Lisäksi ympäristöterveyslautakunta päättää, että se seuraa valvontasuunnitelman totetumista kolmannesvuosittain erillisen raportoinnin perusteella.

Päätös

Hyväksyttiin päätösesityksen mukaisesti.

Tiedoksi

Tiedoksi: elinvoimajohtaja, Etelä-Suomen aluehallintovirasto

Muutoksenhaku

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen. Riita-asia käsitellään käräjäoikeudessa.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä kunnan jäsen.

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimus on toimitettava Hollolan kunnan kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä.

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Hollolan kunta.

Hollolan kunta / Kirjaamo
Postiosoite: PL 66, 15871 Hollola
Käyntiosoite: Tiilijärventie 7 F, 15870 Hollola
Sähköposti: kirjaamo(at)hollola.fi
Puhelinnumero: 044 780 1427

Kirjaamon aukioloajat: maanantai-perjantai klo 9.00-15.00

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:

  • päätös, johon haetaan oikaisua
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella oikaisua vaaditaan.

Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite, puhelinnumero ja muut asian hoitamiseksi tarvittavat yhteystiedot. Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Hollolan kunnan kirjaamosta.