Kunnanhallitus, kokous 9.10.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 226 Strateginen valmiussuunnitelma

HOLDno-2023-756

Valmistelija

  • Päivi Rahkonen, kunnanjohtaja, paivi.rahkonen@hollola.fi

Perustelut

Valmiuslain mukaan valtion viranomaisten ja laitosten sekä kuntien on varmistettava tehtäviensä mahdollisimman häiriötön hoitaminen myös poikkeusoloissa. Valmius varmistetaan muun muassa valmiussuunnitelmin ja poikkeusoloissa tapahtuvan toiminnan etukäteisvalmisteluin.

Yhteiskunnan turvallisuuteen kohdistuu toimintaympäristön muutosten myötä uusia epävarmuustekijöitä. Turvallisuusuhkien ennakkovaroitusaika on lyhentynyt, mikä myös asettaa haasteita ennakkoon tehtäville varautumistoimenpiteille, päätöksenteolle ja viranomaisten toimintavalmiudelle sekä viranomaisyhteistyön sujuvuudelle. Kunnan valmiussuunnittelu on keino varmistaa, että kunta pystyy tuottamaan yhteiskunnan elintärkeiden toimintojen kannalta tärkeät palvelut ja täyttämään lakisääteiset tehtävänsä kaikissa olosuhteissa.

Strateginen valmiussuunnitelma korvaa voimassa olevan yleisen valmiussuunnitelman jäsentäen samalla varautumisen kokonaisuutta, prosesseja ja toimintamalleja aikaisempaa selkeämmin.

Kunnan viranhaltijoiden vastuulla on operatiivinen toiminta myös erilaisissa poikkeusolosuhteissa. Strategisen valmiussuunnitelman on tarkoitus muodostaa organisaation yhteinen käsitys toimenpiteistä eri poikkeustilanteissa ja samalla avata toimintaprosesseja myös kunnan luottamushenkilöille yleisen ymmärryksen lisäämiseksi.

 

Ehdotus

Esittelijä

  • Päivi Rahkonen, kunnanjohtaja, paivi.rahkonen@hollola.fi

Ehdotus valtuustolle: hyväksytään liitteen mukainen strateginen valmiussuunnitelma voimaan 1.11.2023 alkaen.

Päätös

Hyväksyttiin päätösehdotuksen mukaisesti.

Liitteet

Oheismateriaali


Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

  • vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
  • virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
  • etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)
  • oppilaan arviointia (Perusopetuslaki 22 ja 42 c §).

Riita-asia käsitellään käräjäoikeudessa.