Kunnanhallitus, kokous 9.10.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 231 Koulutuskuntayhtymä Salpaus, yhtymäkokous, talousarvio

HOLDno-2019-502

Valmistelija

  • Päivi Rahkonen, kunnanjohtaja, paivi.rahkonen@hollola.fi

Perustelut

Koulutuskeskus Salpaus -kuntayhtymä pyytää jäsenkunnilta lausuntoa vuosien 2024–2026 toiminta- ja taloussuunnitelmasta ja vuoden 2024 talousarviosta.

Yhtymähallitus käsittelee kokouksessaan 31.10.2023 siihen mennessä saapuneet lausunnot.

Liitteenä talousarviokirja (toimitusjohtajan esitys 26.9.2023, jatkokäsittelyt yhtymähallitus 10.10.2023 ja 31.10.2023 sekä yhtymäkokous 21.11.2023).

Ehdotus

Esittelijä

  • Päivi Rahkonen, kunnanjohtaja, paivi.rahkonen@hollola.fi

Kunnanhallitus antaa Koulutuskeskus Salpaukselle seuraavan lausunnon, koulutuskeskuksen vuoden 2024 talousarviosta ja vuosien 2024–2026 toiminta- ja taloussuunnitelmasta:

Koulutuskonserni Salpauksen taloutta on hoidettu hyvin. Taloudellisesti vahva pohja antaa ammatillisen koulutuksen mahdollisissa rahoitusmuutostilanteissa tarvittua sopeutumisaikaa.

Arvioiden mukaan Suomen työvoimasta puuttuu 0,5 milj. työikäistä vuoteen 2050 mennessä. On entistä tärkeämpää kohdentaa koulutusta työmarkkinoiden tarvetta vastaavasti sekä samalla ennakoida työelämän muutoksia suhteessa teknologian ja tekoälyratkaisujen kehitykseen. Yhtä tärkeää on lisätä muuntokoulutusta ja -joustavuutta sekä rakentaa lisäkoulutusosioita muuttuvan työelämän ja elinikäisen oppimisen tarpeisiin.

Opiskelijoiden oppimisen ja psykososiaalisen tuen tarpeeseen vastaaminen on keskeinen keino varmistaa, että opiskelijalla on myös kyky ja mahdollisuus siirtyä työelämään.

Työvoimapalvelut organisoidaan uudelleen vuoden 2025 alusta ja TE-palvelut siirretään kuntien vastuulle. Uudistuksen tavoitteena on palvelurakenne, joka edistää parhaalla mahdollisella tavalla työntekijöiden nopeaa työllistymistä ja lisää työ- ja elinkeinopalvelujen tuottavuutta, saatavuutta, vaikuttavuutta ja monipuolisuutta. Suunnitelmien mukaan Päijät-Hämeeseen on tulossa kaksi työllisyysaluetta (Lahti ja muu Päijät-Häme). Saumaton ja tiivis yhteistyö, yhdessä sovittavin toimintamallein keskeisten yritys- ja koulutusorganisaatioiden kanssa on keskeinen osa muutoksen onnistumista. Tässä työssä myös Koulutuskeskus Salpauksella on keskeinen rooli. Onnistuminen edellyttää luovuutta, valmiutta kokeiluihin ja räätälöityjä, yksilökohtaiset erot huomioon ottavia työllistymispolkuja, jotka voivat poiketa totutuista malleista. 

Päätös

Hyväksyttiin päätösehdotuksen mukaisesti.

Tiedoksi

Tiedoksi: Koulutuskeskus Salpaus.

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

  • vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
  • virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
  • etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)
  • oppilaan arviointia (Perusopetuslaki 22 ja 42 c §).

Riita-asia käsitellään käräjäoikeudessa.