Perustelut
Koulutuskeskus Salpauksessa on tarjolla yli 30 perustutkintoa. Oppilaitoksessa opiskelee lukuvuoden aikana n. 13 000 opiskelijaa.
Koulutuskeskus Salpaus -kuntayhtymä on yksi Suomen suurimmista ammatillisen koulutuksen järjestäjistä ja keskeinen toimija Päijät-Hämeessä. Rahoituksen perusteena olevalla opiskelijavuosilla mitattuna Salpaus on vuonna 2024 kahdeksanneksi suurin ammatillisen koulutuksen järjestäjä Suomessa. Ministeriön päätös ensi vuoden 2025 rahoituksesta ja rahoituksen perustana olevista opiskelijavuosista tulee koulutuksenjärjestäjille tiedoksi aivan kuluvan vuoden lopulla. Valtioneuvoston syksyn budjettiriihen päätösten mukaisten ammatillisen koulutuksen rahoitusleikkausten vaikutukset konkretisoituvat tässä päätöksessä.
Ammatillisen koulutuksen rahoitus toteutuu koulutuksen järjestäjille maksettavalla valtionosuusrahoituksella. Kunnat myös vastaavat ammatillisen koulutuksen rahoituksesta asukaskohtaisen rahoitusosuuden kautta, joka vuonna 2024 on 203 euroa/asukas (Hollola n. 4,6 milj. euroa). Kuntien rahoitusosuus ammatilliseen koulutukseen on yli miljardi euroa ja valtion rahoitusosuus hieman vähemmän, myös yli miljardi euroa. Kuntayhtymän omistajakunnat eivät rahoita toimintaa suoraan valtakunnallisen rahoitusjärjestelmän lisäksi. Toimintamenojen ohella kaikki investoinnit ja mahdolliset rahoituskulut katetaan kuntayhtymän omilla tuloilla.
Vuoden 2024 budjettiriihen päätökset voimaan tullessaan vuoden 2025 alusta ja tuleva rahoitusmallin muutos 2026 alusta vaikuttavat ja ohjaavat sitä mitä koulutuksia ja miten koulutuksia alueelliseen tarpeeseen on perusteltua järjestää. Työllistymisen ja vaikuttavuuden merkitys korostuu entisestään. Tulevaisuudessa rahoitusosuudet jakautunevat seuraavasti: 50 % perusrahoitus, 30 % tutkinnot ja tutkinnon osien osaamispisteet, 18 % työllistyminen ja jatko-opinnot ja 2 % opiskelija- ja työelämäpalaute.Työllistyminen, alan vetovoima, hakijan aiempi koulutustaso ja vapaa hakeutumisoikeus erityisesti oppivelvollisten osalta, vaikuttavat yhä enemmän budjettiriihipäätösten myötä tulevaan koulutustar-jonta
Nykyinen hallitusohjelma tunnistaa ammatillisen koulutuksen tehtävän sekä nuorten oppivelvollisten kouluttamisessa, että aikuisten jatkuvassa oppimisessa. Ammatillisessa koulutuksessa yli 20-vuotiaita opiskelijoita on noin 65 prosenttia. Heistä noin 80 prosenttia on suorittamassa koko tutkintoa.
Ammatillisen koulutuksen opiskelijarakenne on murroksessa ja opiskelija-asiakkaiden tarpeet ovat muuttuneet. Koulutuspalveluiden toteuttaminen on suunniteltava ja toteutettava entistä asiakaslähtöisemmin, eri opiskelija-asiakkaat huomioiden. Opintoja on voitava rakentaa joustavasti, eri tutkinnoista osia ja kokonaisuuksia poimien kunkin henkilökohtaisten osaamistarpeiden ja opintosuunnimtelma mukaisesti.
Kuntayhtymän talous on vakaalla pohjalla huolimatta alijäämäisestä taloussuunnitelmakaudesta 2025–2027
Ehdotus
Esittelijä
-
Päivi Rahkonen, kunnanjohtaja, paivi.rahkonen@hollola.fi
Hollolan kunnanhallituksen lausunto koskien Koulutuskuntayhtymä Salpauksen talousarvioesitystä:
Salpauksen rooli alueellisena kouluttajana ja osaavan työvoiman varmistajana on Päijät-Hämeessä keskeinen. Koulutuskuntayhtymä on hoitanut talouttaan pitkäjänteisesti, etsinyt säästöjä toiminnan sijaan ensisijaisesti rakennuksista ja panostanut toimintaympäristön muutosten tunnistamiseen etupainotteisesti.
Alueen elinvoimaisuuden ja työllisyydenhoidon vaikuttava toteuttaminen tarkoittaa entistä tiiviimpää yhteistyötä ja yhteiskehittämistä. Yhtymä tunnistaa tavoiteasetannassaan myös TE24 uudistuksen mukanaan tuomat mahdollisuudet. Maakunnan työllisyysalueet tulevat tiivistämään yhteistyötä ja etsimään kumppaneina työelämälähtöisten toimintatapojen kehittämistä ja uusien toimintatapojen käynnistämistä. Keskeisenä tulee olemaan erityisesti täsmäkoulutustarpeet; opintojen joustot ja yksilöllinen suunnittelu ja toteutus kunkin henkilökohtaisten osaamistarpeiden näkökulmasta. Hollolan kunta Päijät-Hämeen työllisyysalueen vastuukuntana toivoo aktiivista, rakentavaa ja uudistavaa yhteistyötä työllisyyden edistämiseksi, kokeiluin, yhteishankkein ja tiivistyvän yhteistyön kautta.
Päätös
Hyväksyttiin päätösesityksen mukaisesti.
Merk. Minna Halme ilmaisi esteellisyyden (edustusjäävi hallintolaki 28.1 § kohta 2, hallituksen jäsen) ja poistui kokouksesta asian esittelyn ja päätöksenteon ajaksi.