Kunnanhallitus, kokous 4.11.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 281 Virkojen perustaminen, Päijät-Hämeen työllisyysalue

HOLDno-2024-807

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Anne Tapaila, työllisyysaluejohtaja, anne.tapaila@hollola.fi

Perustelut

Työvoimapalvelujen siirtoa valtiolta kunnille ja siihen liittyvää lainsäädäntöä valmisteltiin pääministeri Sanna Marinin hallituskaudella. Laki työvoimapalveluiden järjestämisestä (380/2023) hyväksyttiin 1.3.2023.  Kunnille siirtyy lakimuutoksen myötä merkittävä määrä uusia tehtäviä. 

Suomeen perustetaan 1.1.2025 alkaen 45 työllisyysaluetta, jotka valtioneuvosto hyväksyi 22.2.2024. Yksi näistä on Päijät-Hämeen työllisyysalue, johon kuuluu Asikkalan kunta, Hartolan kunta, Heinolan kaupunki, Hollolan kunta, Iitin kunta, Orimattilan kaupunki, Kärkölän kunta, Padasjoen kunta ja Sysmän kunta. Työllisyysalueen toiminta järjestetään vastuukuntamallilla, ja vastuukuntana toimii Hollolan kunta.  

Päijät-Hämeen työllisyysalueelle siirtyy Hämeen TE-toimistosta, Hämeen ELY-keskuksesta ja KEHA-keskuksesta liikkeenluovutuksella työvoimapalvelujen henkilöstöä tekemään eri lakien säätelemää viranhaltijan työtä. Alkuperäisen KEHA-keskukselta  keväällä 2024 saadun laskelman mukaan valtiolta siirtyvän henkilöstön määrä on yhteensä 70 henkilöä. 18.6.2024 tarkennetun ilmoituksen mukaan TE-toimistosta siirtyy fyysisesti 59 henkilöä, ELY-keskuksesta 1 henkilö ja KEHA-keskuksesta 1 henkilö, yhteensä 61 henkilöä. Valtiolta liikkeenluovutuksella siirtyvä henkilöstö ei siirry kuntaan virkoineen, tämän vuoksi heitä varten on perustettava tehtävänkuvan mukaiset virat.

Kuntatyönantajat ja pääsopijapuolet neuvottelevat parhaillaan siirtyvän työvoimapalvelujen henkilöstön palkkausjärjestelmästä. KVTES liite 3 ei ole vielä valmis, eikä tiedossa ole tehdäänkö se nykyiseen TVA-palkkausjärjestelmään vai mahdollisesti kokonaan kunta-alalle uusi tasopalkkamalli.

Päijät-Hämeen työllisyysaluetta on lähdetty rakentamaan 70:llä henkilömäärällä. Työllisyysalueella on aloittanut virassa 15.4.2024 työllisyysaluejohtaja. Vakituisessa työsuhteessa ovat aloittaneet 17.9.2024 viestintäkoordinaattori ja 1.10.2024 hallintokoordinaattori. Virassa aloittavat 18.11.2024 neljä (4) palvelupäällikköä ja yksi (1) maksatuskoordinaattori. Näin ollen edellä mainitut kuusi virkaa ja kaksi työsuhdetta on jo täytetty.

Yhteistoimintaryhmässä on esitelty 26.9.2024, (jota täydennetty 1.10.) 15 eri tehtävänkuvaa neljään kunnan nykyiseen eri palkkaluokkaan. Tehtävänkuvat vaatimustasoineen on käsitelty ja hyväksytty yhteistoimintaryhmässä. Jo palkattujen henkilöiden lisäksi jäljelle jää siirtyvää henkilöstöä varten 62 tehtävää yhteistoimintaryhmässä esitetyn laskelman mukaan, joista 59 on virkatehtäviä ja 3 työsuhdetta.

Hollolan kunta aloittaa 1.1.2025 alkaen liikkeenluovutuksella siirtyvän henkilöstön kanssa yhteistoimintamenettelyn, jossa neuvotellaan jokaisen tehtävänkuva ja sijoittuminen organisaatioon, tehtävänkuvan mukaisella palkalla, joka sijoitetaan KVTES:iin sillä hetkellä voimassa olevaan  palkkausjärjestelmään.

17.10. mennessä Päijät-Hämeen TE-toimisto on ilmoittanut Päijät-Hämeen työllisyysalueelle valtiolta siirtyvästä henkilömäärästä (61 henkilöä) kaksi irtisanoutumista. Näin ollen ilman siirtyvää henkilöä on tässä vaiheessa kolme työnvälitysasasiantuntijan virkaa, huomioiden 18.11.2024 mennessä aloittavat virkahenkilöt. Puuttuville työnvälitysasiantuntijoille avataan 5.11. avataan täydentävä rekrytointi.

Vakituiset perustettavat virat 59 kpl

Päijät-Hämeen työllisyysalueen toiminnan käynnistämiseksi perustetaan seuraavat virat:

Työnvälitysasiantuntija; henkilöasiakkaat ja työnantajapalvelut:
Alkupalvelut, 12 hlöä
                - sisältää puhelinpalvelut
Työnvälitysasiantuntija (nuoret ja aikuiset) 33 hlöä
Kotoutuminen, 3 hlöä
Työkyvyn tuen palvelut, 2 hlöä
Yhteensä 50 hlöä

Asiantuntija
Osaamisen kehittäminen, 2 hlöä
Yritys- ja työnantajapalvelut, 3 hlöä
Hankintakoordinaattori, 1 hlö
Ammatinvalinta- ja uraohjaus 0 hlöä
Kotoutuminen, 1 hlöä
Työkyvyn tuen palvelut, 1 hlöä
Yhteensä 8 hlöä

Ammatinvalintapsykologi, 1 hlö

Vakituiset työsuhteet 3 kpl:
Palvelusihteeri, 3 hlöä

Ehdotus

Esittelijä

Anne Tapaila, työllisyysaluejohtaja, anne.tapaila@hollola.fi

Työllisyyslautakunta päättää esittää kunnanhallitukselle viidenkymmenen (50) työnvälitysasiantuntijan, kahdeksan (8) asiantuntijan ja yhden (1) psykologin virkojen perustamista, sekä täyttöluvan myöntämistä kolmelle (3) siirtyvälle palvelusihteerin työsuhteelle.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Valmistelija

  • Anne Tapaila, työllisyysaluejohtaja, anne.tapaila@hollola.fi

Perustelut

Työvoimapalvelujen siirtoa valtiolta kunnille ja siihen liittyvää lainsäädäntöä valmisteltiin pääministeri Sanna Marinin hallituskaudella. Laki työvoimapalveluiden järjestämisestä (380/2023) hyväksyttiin 1.3.2023.  Kunnille siirtyy lakimuutoksen myötä merkittävä määrä uusia tehtäviä. 

Suomeen perustetaan 1.1.2025 alkaen 45 työllisyysaluetta,​ jotka valtioneuvosto hyväksyi 22.2.2024. Yksi näistä on Päijät-​Hämeen työllisyysalue,​ johon kuuluu Asikkalan kunta,​ Hartolan kunta,​ Heinolan kaupunki,​ Hollolan kunta,​ Iitin kunta,​ Orimattilan kaupunki,​ Kärkölän kunta,​ Padasjoen kunta ja Sysmän kunta. Työllisyysalueen toiminta järjestetään vastuukuntamallilla,​ ja vastuukuntana toimii Hollolan kunta.  

Päijät-​Hämeen työllisyysalueelle siirtyy Hämeen TE-​toimistosta,​ Hämeen ELY-​keskuksesta ja KEHA-​keskuksesta liikkeenluovutuksella työvoimapalvelujen henkilöstöä tekemään eri lakien säätelemää viranhaltijan työtä. Alkuperäisen KEHA-​keskukselta  keväällä 2024 saadun laskelman mukaan valtiolta siirtyvän henkilöstön määrä on yhteensä 70 henkilöä. 18.6.2024 tarkennetun ilmoituksen mukaan TE-​toimistosta siirtyy fyysisesti 59 henkilöä,​ ELY-​keskuksesta 1 henkilö ja KEHA-​keskuksesta 1 henkilö,​ yhteensä 61 henkilöä. Valtiolta liikkeenluovutuksella siirtyvä henkilöstö ei siirry kuntaan virkoineen,​ tämän vuoksi heitä varten on perustettava tehtävänkuvan mukaiset virat.

Kuntatyönantajat ja pääsopijapuolet neuvottelevat parhaillaan siirtyvän työvoimapalvelujen henkilöstön palkkausjärjestelmästä. KVTES liite 3 ei ole vielä valmis,​ eikä tiedossa ole tehdäänkö se nykyiseen TVA-​palkkausjärjestelmään vai mahdollisesti kokonaan kunta-​alalle uusi tasopalkkamalli.

Päijät-​Hämeen työllisyysaluetta on lähdetty rakentamaan 70:llä henkilömäärällä. Työllisyysalueella on aloittanut virassa 15.4.2024 työllisyysaluejohtaja. Vakituisessa työsuhteessa ovat aloittaneet 17.9.2024 viestintäkoordinaattori ja 1.10.2024 hallintokoordinaattori. Virassa aloittavat 18.11.2024 neljä (4) palvelupäällikköä ja yksi (1) maksatuskoordinaattori. Näin ollen edellä mainitut kuusi virkaa ja kaksi työsuhdetta on jo täytetty.

Yhteistoimintaryhmässä on esitelty 26.9.2024,​ (jota täydennetty 1.10.) 15 eri tehtävänkuvaa neljään kunnan nykyiseen eri palkkaluokkaan. Tehtävänkuvat vaatimustasoineen on käsitelty ja hyväksytty yhteistoimintaryhmässä. Jo palkattujen henkilöiden lisäksi jäljelle jää siirtyvää henkilöstöä varten 62 tehtävää yhteistoimintaryhmässä esitetyn laskelman mukaan,​ joista 59 on virkatehtäviä ja 3 työsuhdetta.

Hollolan kunta aloittaa 1.1.2025 alkaen liikkeenluovutuksella siirtyvän henkilöstön kanssa yhteistoimintamenettelyn,​ jossa neuvotellaan jokaisen tehtävänkuva ja sijoittuminen organisaatioon,​ tehtävänkuvan mukaisella palkalla,​ joka sijoitetaan KVTES:iin sillä hetkellä voimassa olevaan  palkkausjärjestelmään.

Päivitettynä tietona: 28.10. mennessä Päijät-​Hämeen TE-​toimisto on ilmoittanut Päijät-​Hämeen työllisyysalueelle valtiolta siirtyvästä henkilömäärästä (61 henkilöä) neljä irtisanoutumista. Näin ollen ilman siirtyvää henkilöä on tässä vaiheessa viisi työnvälitysasasiantuntijan virkaa,​ huomioiden 18.11.2024 mennessä aloittavat virkahenkilöt. Puuttuville työnvälitysasiantuntijoille avataan 5.11. avataan täydentävä rekrytointi.

Vakituiset perustettavat virat 59 kpl

Päijät-​Hämeen työllisyysalueen toiminnan käynnistämiseksi perustetaan seuraavat virat:

Työnvälitysasiantuntija;​ henkilöasiakkaat ja työnantajapalvelut:
Alkupalvelut,​ 12 hlöä
                -​ sisältää puhelinpalvelut
Työnvälitysasiantuntija (nuoret ja aikuiset) 33 hlöä
Kotoutuminen,​ 3 hlöä
Työkyvyn tuen palvelut,​ 2 hlöä
Yhteensä 50 hlöä

Asiantuntija
Osaamisen kehittäminen,​ 2 hlöä
Yritys-​ ja työnantajapalvelut,​ 3 hlöä
Hankintakoordinaattori,​ 1 hlö
Ammatinvalinta-​ ja uraohjaus 0 hlöä
Kotoutuminen,​ 1 hlöä
Työkyvyn tuen palvelut,​ 1 hlöä
Yhteensä 8 hlöä

Ammatinvalintapsykologi,​ 1 hlö

Vakituiset työsuhteet 3 kpl:
Palvelusihteeri,​ 3 hlöä

Työllisyyslautakunta käsitteli asiaa kokouksessaan 22.10.2024 § 13.

Ehdotus

Esittelijä

  • Päivi Rahkonen, kunnanjohtaja, paivi.rahkonen@hollola.fi

Kunnanhallitus päättää perustaa viidenkymmenen (50) työnvälitysasiantuntijan,​ kahdeksan (8) asiantuntijan ja yhden (1) psykologin virat,​ sekä myöntää täyttöluvan kolmelle (3) siirtyvälle palvelusihteerin työsuhteelle.

 

 

 

Päätös

Hyväksyttiin päätösesityksen mukaisesti.

Tiedoksi

palvelussuhdeasiat@hollola.fi, työllisyysaluejohtaja, elinvoimajohtaja, henkilöstöpäällikkö, kunnan johtoryhmä

Muutoksenhaku

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen. Riita-asia käsitellään käräjäoikeudessa.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä kunnan jäsen.

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimus on toimitettava Hollolan kunnan kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä.

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Hollolan kunta.

Hollolan kunta / Kirjaamo
Postiosoite: PL 66, 15871 Hollola
Käyntiosoite: Tiilijärventie 7 F, 15870 Hollola
Sähköposti: kirjaamo(at)hollola.fi
Puhelinnumero: 044 780 1427

Kirjaamon aukioloajat: maanantai-perjantai klo 9.00-15.00

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:

  • päätös, johon haetaan oikaisua
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella oikaisua vaaditaan.

Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite, puhelinnumero ja muut asian hoitamiseksi tarvittavat yhteystiedot. Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Hollolan kunnan kirjaamosta.