Kunnanhallitus, kokous 25.3.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 73 Tilinpäätös ja toimintakertomus 2023

HOLDno-2024-204

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Leila Tupasela, taloussuunnittelija, leila.tupasela@hollola.fi
Heli Randell, elinvoimajohtaja, heli.randell@hollola.fi

Perustelut

Elinvoiman palvelualueen talousarvio toteutui 69,2 prosenttia. Palvelualueen alkuperäinen talousarvio oli käyttötalouden osalta - 2,8 miljoonaa euroa. Toteutunut toimintakate oli -2,0 miljoonaa euroa ja alitti hyväksytyn talousarvion 0,8 miljoonalla eurolla. 

Investointien osalta talousarvioon tehtiin vuoden aikana määrärahaan vähennystä yhteensä -1,8 miljoonaa euroa. Investointeja jäi toteutumatta yhteensä n. 2,8 miljoonaa euroa, josta 0,8 miljoonaa maanhankinnoista, 0,9 miljoonaa talonrakennuksesta sekä 1,1 miljoonaa kadunrakennuksesta. 

Vesihuoltolaitoksen vuoden 2023 tilikauden tulos heikkeni edellisvuodesta. Talousarvion sitova taso vesihuoltolaitoksen osalta oli tilikauden yli-/alijäämä, jonka osalta tavoitteeksi oli asetettu nollatuloksen saavuttaminen. Toteutunut tilikausi oli 216 433 euroa alijäämäinen. Investointeja jäi toteutumatta 0,4 miljoonaa euroa. 

Liitteenä elinvoiman palvelualueen tilinpäätös- ja toimintakertomus vuodelta 2023, joka sisältää mm. elinvoimajohtajan katsauksen, toiminnallisten tavoitteiden ja talousarvion toteutumisen sekä toiminnan riskit ja riskienhallinnan toimenpiteet sekä Vesihuoltolaitoksen toimintakertomus 2023.

Ehdotus

Esittelijä

Heli Randell, elinvoimajohtaja, heli.randell@hollola.fi

Elinvoimavaliokunta hyväksyy vuoden 2023 tilinpäätös- ja toimintakertomuksen osaltaan ja esittää kunnanhallitukselle ja edelleen valtuustolle hyväksyttäväksi talousarvion alitukset ja ylitykset.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Valmistelija

Silja Mäkelä, ympäristöterveysjohtaja, silja.makela@hollola.fi
Marika Marila, taloussuunnittelija, marika.marila@hollola.fi

Perustelut

Päijät-Hämeen ympäristöterveyden talousarvion sitova taso on tilikauden yli-/alijäämä, jonka pitää olla Hollolan kunnan talousarvion laadintaohjeiden mukaisesti nolla.Tähän tulokseen pääsemiseksi tilikaudella 2023 jäsenkuntia jouduttiin laskuttamaan  54 196 euroa arvioitua enemmän.

Päijät-Hämeen ympäristöterveyden toimintakulujen toteuma oli 102,6% eli 3 220 014 euroa, ylitystä talousarvioon nähden kertyi yhteensä 82 814,00 euroa. Suurin osa niistä kohdistui henkilöstökuluihin, jotka toteutuivat 72 270,00 euroa suurempina kuin arvioidut, sekä henkilöstön matkustuskuluihin ja IT-kustannuksiin.  Henkilöstökuluja nostivat kunta-alan ennakoitua suuremmat sopimuskorotukset, joihin ei osattu talousarviossa täysimääräisesti varautua. Terveydensuojelun vastuualueella asiakkailta ja valvontakohteilta perittävät maksutuotuotot kattoivat 41 % toimintakuluista ja vastaavasti eläinlääkintähuollon vastuualueella 18 % toimintakuluista.

Kuntakohtaiset maksuosuudet perustuvat kuntien palvelukäyttöön.Ennakkolaskutus toteutetaan talousarvion suoritearvion ja ympäristöterveydenhuollon hinnaston perusteella. Kuntakohtainen maksuosuus voi poiketa suunnitellusta, mikäli palvelujen käyttö on ollut runsasta. Tästä syystä erityisesti Heinolan ja Orimattilan kaupunkien sekä Iitin kunnan maksuosuudet kohosivat ennakoitua suuremmiksi. Kyseisissä kunnissa mm pieneläinvastaanottokäyntien määrä oli korkea. 

Ohessa liitteenä Päijät-Hämeen ympäristöterveyden tilinpäätös ja toimintakertomus vuodelta 2023 sisältäen mm ympäristöterveysjohtajan katsauksen, toiminnalliset tavoitteet ja talousarvion toteutumisen sekä toiminnan riskit ja riskienhallinnan toimenpiteet sekä kuntakohtaiset lopulliset maksuosuudet ja suoritetoteumat.

Ehdotus

Esittelijä

Silja Mäkelä, ympäristöterveysjohtaja, silja.makela@hollola.fi

Ympäristöterveyslautakunta hyväksyy omalta osaltaan Päijät-Hämeen ympäristöterveyden tilinpäätöksen 2023 ja esittää kunnanhallitukselle ja valtuustolle hyväksyttäväksi talousarvion ylitykset ja alitukset sekä toimintakertomuksen.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Valmistelija

Kim Strömmer, sivistys- ja hyvinvointijohtaja, kim.strommer@hollola.fi
Taru Lehtoranta, taloussuunnittelija, taru.lehtoranta@hollola.fi

Perustelut

Hyvinvoinnin palvelualueen talousarvion toteuma oli 100,9 prosenttia. Palvelualueen talousarvio oli 52,3 miljoonaa euroa. Toteutunut toimintakate oli 52,8 miljoonaa euroa ja ylitti hyväksytyn talousarvion 490 830 eurolla.

Hyvinvoinnin palvelualueen vuoden 2023 talousarvion toteuma toimintakulujen osalta 101,7 prosenttia ja toimintatuottojen osalta 112,2 prosenttia. Toimintakulut olivat yhteensä 57 169 424 euroa, joka on 967 024 euroa yli talousarvion ja 7,2 prosenttia enemmän kuin vuonna 2022. Toimintatuotot olivat yhteensä 4 385 895 euroa, joka on 476 195 euroa enemmän kuin arvioitu ja 5,6 prosenttia vähemmän kuin vuonna 2022.

Liitteenä hyvinvoinnin palvelualueen tilinpäätös- ja toimintakertomus vuodelta 2023, joka sisältää mm. sivistys- ja hyvinvointijohtajan sekä vastuualuepäälliköiden ja rehtoreiden katsaukset, toiminnallisten tavoitteiden ja talousarvion toteutumisen sekä toiminnan riskit ja riskienhallinnan toimenpiteet.

Ehdotus

Esittelijä

Kim Strömmer, sivistys- ja hyvinvointijohtaja, kim.strommer@hollola.fi

Sivistys- ja hyvinvointivaliokunta hyväksyy vuoden 2023 tilinpäätöksen osaltaan ja esittää kunnanhallitukselle ja valtuustolle hyväksyttäväksi talousarvion alitukset ja ylitykset sekä toimintakertomuksen.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Merk. Asiantuntijana kuultavana olivat  varhaiskasvatuspäällikkö, perusopetuksen rehtori, vapaa-aikapäällikkö, talouspäällikkö ja taloussuunnittelija.

Valmistelija

Turkka Rantanen, hallinto- ja talousjohtaja, turkka.rantanen@hollola.fi

Perustelut

Hollolan kunnassa on valmisteltu vuoden 2023 tilinpäätöstä ja toimintakertomusta. Tätä kirjoitettaessa kyseinen dokumentti on visuaalisen ilmeensä osalta valmisteluvaiheessa. Liitteenä on esityslistan kiinnittämishetken luonnos ja  virallinen tilinpäätös valmistuu kunnanhallituksen 25.3.2024 kokouksen esityslistan liitteeksi. 

Alustava tilinpäätöksen tuloslaskelma näyttää seuraavaa:

TULOSLASKELMA JA SEN TUNNUSLUVUT 2023 2022
1 000 €    
Toimintatuotot 17 682 15 475
Valmistus omaan käyttöön 61 73
Toimintakulut  -74 015 -149 112
TOIMINTAKATE -56 272 -133 564
Verotulot 56 088 103 583
Valtionosuudet 20 758 47 781
Rahoitustuotot ja -kulut    
Korkotuotot 13 4
Muut rahoitustuotot 462 726
Korkokulut -251 -258
Muut rahoituskulut -6 -9
VUOSIKATE 20 792 18 264
Poistot ja arvonalentumiset -10 132 -10 620
TILIKAUDEN TULOS 10 660 7 644
Tilinpäätössiirrot    
Poistoeron muutos 250 255
Varausten muutos -10 600 -7 600
TILIKAUDEN YLIJÄÄMÄ/ALIJÄÄMÄ 310 298

Hollolan kunnan vuoden 2023 tilikauden tulos on 10,7 miljoonaa euroa ylijäämäinen. Alkuperäinen, marraskuussa 2022 hyväksytty talousarvio laadittiin 5,8 miljoonaa euroa ylijäämäiseksi. Verotulojen ja valtionosuuksien odotettua paremman kehityksen vuoksi valtuusto hyväksyi talousarviomuutokset, joiden jälkeen talousarvio oli noin 8,4 miljoonaa euroa ylijäämäinen.  Poikkeuksellisen vahva tulos oli seurausta kertaluonteisista verotuloeristä.

Tilinpäätös mahdollisti yhteensä 10,6 miljoonan euron investointivarausten kirjaukset, jotka kohdennettiin kuntatekniikan investointihankkeille. Investointivarausten jälkeen tulos on 0,3 miljoonaa euroa ylijäämäinen. 

Kokouksessa katsauksen antaa hallinto- ja talousjohtaja Turkka Rantanen.

Ehdotus

Esittelijä

Turkka Rantanen, hallinto- ja talousjohtaja, turkka.rantanen@hollola.fi

Yhteistyötoimikunta merkitsee vuoden 2023 tilinpäätös- ja toimintakertomuskatsauksen tiedoksi.

Päätös

Yhteistyötoimikunta merkitsi vuoden 2023 tilinpäätös- ja toimintakertomuskatsauksen tiedokseen. 

Valmistelija

  • Turkka Rantanen, hallinto- ja talousjohtaja, turkka.rantanen@hollola.fi
  • Maarit Kuivala-Ruiz, talouspäällikkö, maarit.kuivala-ruiz@hollola.fi

Perustelut

Kuntalain mukaan kunnan tilikausi on kalenterivuosi. Kunnanhallituksen on laadittava tilikaudelta tilinpäätös tilikautta seuraavan vuoden maaliskuun loppuun mennessä ja annettava se tilintarkastajien tarkastettavaksi. Tilintarkastajien on tarkastettava tilinpäätös toukokuun loppuun mennessä. Kunnanhallituksen on saatettava tilinpäätös tilintarkastuksen jälkeen valtuuston käsiteltäväksi. Valtuuston on käsiteltävä tilinpäätös kesäkuun loppuun mennessä.

Tilinpäätökseen kuuluvat tase, tuloslaskelma, rahoituslaskelma ja niiden liitteenä olevat tiedot sekä talousarvion toteutumisvertailu ja toimintakertomus. Tilinpäätöksen tulee antaa oikeat ja riittävät tiedot kunnan tuloksesta, taloudellisesta asemasta, rahoituksesta sekä toiminnasta. Tätä varten tarpeelliset lisätiedot on ilmoitettava liitetiedoissa. Tilinpäätöksen allekirjoittavat kunnanhallituksen jäsenet sekä kunnanjohtaja.

Kuntalain mukaisesti kunnan, joka tytäryhteisöineen muodostaa kuntakonsernin, tulee laatia ja sisällyttää tilinpäätökseensä konsernitilinpäätös. Konsernitilinpäätös tulee laatia samalta päivältä kuin kunnan tilinpäätös. Lisäksi kuntalaissa on säädetty toimintakertomuksesta.

Toimintakertomuksessa on esitettävä selvitys valtuuston asettamien toiminnan ja talouden tavoitteiden toteutumisesta kunnassa ja kuntakonsernissa. Toimintakertomuksessa on myös annettava tietoja sellaisista kunnan ja kuntakonsernin talouteen liittyvistä olennaisista asioista, jotka eivät käy ilmi kunnan tai kuntakonsernin taseesta, tuloslaskelmasta tai rahoituslaskelmasta. Tällaisia asioita ovat ainakin arvio todennäköisestä tulevasta kehityksestä sekä tiedot sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan järjestämisestä ja keskeisistä johtopäätöksistä.

Jos kunnan taseessa on kattamatonta alijäämää, toimintakertomuksessa on esitettävä selvitys talouden tasapainotuksen toteutumisesta tilikaudella sekä voimassa olevan taloussuunnitelman riittävyydestä talouden tasapainottamiseksi. 

Kunnanhallituksen on toimintakertomuksessa tehtävä esitys tilikauden tuloksen käsittelystä.

Tilikauden tulos on 10 659 780,57  euroa ylijäämäinen ja jakautuu seuraavasti:

  • Kunta (peruskunta) tilikauden tulos 10 876 213,17 euroa
  • Vesihuoltolaitos, taseyksikkö, tilikauden tulos -216 432,60 euroa

Hollolan kunnan vuoden 2023 tilikauden tulos on 10,7 miljoonaa euroa ylijäämäinen. Alkuperäinen, marraskuussa 2022 hyväksytty talousarvio laadittiin 5,8 miljoonaa euroa ylijäämäiseksi. Verotulojen ja valtionosuuksien odotettua paremman kehityksen vuoksi valtuusto hyväksyi talousarviomuutokset, joiden jälkeen talousarvio oli noin 8,4 miljoonaa euroa ylijäämäinen. Suurimmat, taloutta vahvistavat poikkeamat talousarviosta (yhteensä noin 2,3 miljoonaa euroa) aiheutuivat aikaisempien vuosien verotilityksistä ja valtionosuuksista sekä kunnan kehityshankkeisiin saadut tuet ja avustukset sekä ennakoitua vähäisemmät korkomenot.

Valtiovarainministeriö päätti  marraskuussa 2023 leikata 400 miljoonaa euroa kuntien valtionosuudesta siirtyneiden sote-menojen tarkistuslaskennassa. Tämä päätös vaikuttaa siihen, että Hollolan kunnan tulos jää tulevina vuosina negatiiviseksi. Tähän liittyen esitetään tehtäväksi vuoden 2023 tuloksesta useita investointivarauksia, mitkä vähentävät tulevien vuosien nettomääräistä poistotasoa ja parantavat vastaavasti tulosta.

Liitteenä Hollolan kunnan tilinpäätös vuodelta 2023, joka sisältää toimintakertomuksen, tuloslaskelman, taseen, rahoituslaskelman, konsernitilinpäätöksen ja niiden liitetiedot sekä talousarvion toteutumisvertailut. Tilinpäätökseen sisältyy myös vesihuoltolaitos sekä Päijät-Hämeen ympäristöterveys taseyksiköiden erillislaskelmat.

Elinvoimavaliokunta on käsitellyt tilinpäätöksen oman palvelualueensa osalta 12.3.2024 ja Hyvinvointivaliokunta oman palvelualueensa osalta 20.3.2024. Kunnanhallituksen alaisten yksiköiden osalta vuotta 2023 käsitellään kokouksessa 25.3.2024. Yhteistyötoimikunta käsitteli tilinpäätöstä kokouksessaan 21.3.2024.

Tilinpäätöksen kunnanhallitukselle esittelevät kunnanjohtaja, palvelualuejohtajat ja henkilöstöpäällikkö.

Ehdotus

Esittelijä

  • Päivi Rahkonen, kunnanjohtaja, paivi.rahkonen@hollola.fi

Kunnanhallitus hyväksyy sitovien määrärahojen ylitykset ja tuloarvioiden alitukset.

Kunnanhallitus päättää hyväksyä vuodelta 2023 laaditun tilinpäätöksen liitteiden mukaisesti.

Kunnanhallitus esittää tilikauden tuloksen käsittelyksi seuraavaa:

  • Kirjataan investointeihin liittyvää poistoeron vähennystä 249 999,96 euroa
  • Kirjataan Hiekkalinnankujan osalta investointivaraus 100 000 euroa
  • Kirjataan Soramontun kehittämisen osalta investointivaraus 420 000 euroa
  • Kirjataan Terveystien sillan osalta investointivaraus 500 000 euroa
  • Kirjataan Ystävyyskuntaraitin osalta investointivaraus 150 000 euroa
  • Kirjataan Keinokartanontien saneerauksen osalta investointivaraus 300 000 euroa
  • Kirjataan Keskuskadun ja kansankadun ympäristön parantamisen osalta investointivaraus 2 000 000 euroa
  • Kirjataan Paloasemantien perusparannuksen osalta investointivaraus 400 000 euroa
  • Kirjataan Norolanpellon osalta investointivaraus 500 000 euroa
  • Kirjataan Heinsuon urheilukeskuksen osalta investointivaraus 2 000 000 euroa
  • Kirjataan Kyyhkylä 1 osalta investointivaraus 1 000 000 euroa
  • Kirjataan Pukkomäentien (Nostava) osalta investointivaraus 1 500 000 euroa
  • Kirjataan Nostavan logistiikka-alueen osalta investointivaraus 1 000 000 euroa
  • Kirjataan talous ja henkilöstöhallinnon järjestelmien uudistamisen osalta investointivaraus 730 000 euroa

Hollolan kunnan tilikauden ylijäämäksi vuodelta 2023 jää 309 780,53 euroa, joka siirretään edellisten tilikausien yli/-alijäämätilille. Kunnanhallitus jättää tilinpäätösaineiston tilintarkastajan tarkastettavaksi ja tarkastuslautakunnan arvioitavaksi.

Kunnanhallitus oikeuttaa Hallinto- ja talousjohtajan tekemään mahdollisesti tarvittavia teknisluonteisia korjauksia valtuustolle menevään kappaleeseen. 

Päätös

Hyväksyttiin päätösesityksen mukaisesti.

Merk. Asiantuntijakuultavana olivat elinvoimajohtaja Heli Randell, sivistys- ja hyvinvointijohtaja Kim Strömmer, henkilöstöpäällikkö Armi Marttila ja hallinto- ja talousjohtaja Turkka Rantanen.

Tiedoksi

Tarkastuslautakunta, tilintarkastaja Ville Valkonen, talouspalvelut

Liitteet

Oheismateriaali


Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

  • vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
  • virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
  • etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)
  • oppilaan arviointia (Perusopetuslaki 22 ja 42 c §).

Riita-asia käsitellään käräjäoikeudessa.