Kunnanhallitus, kokous 25.3.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 69 Ennakkokanta, Tytäryhtiöiden KT:n jäsenyys

HOLDno-2024-219

Valmistelija

  • Turkka Rantanen, hallinto- ja talousjohtaja, turkka.rantanen@hollola.fi

Perustelut

Avainta ry:n ylimääräinen jäsenkokous 27.10.2023 päätti käynnistää yhdistyksen lakkautusprosessin, jonka mukaan Avaintan operatiivinen toiminta lakkaisi 1.1.2025 lukien. Päätös yhdistyksen lakkauttamisesta on tarkoitus tehdä vuoden 2024 huhtikuussa yhdistyksen varsinaisessa kokouksessa. Yhdistyksen kokous päätti suosittaa hallituksen esityksen mukaisesti, että KT-jäsenkelpoiset jäsenyhteisöt liittyisivät viimeistään 1.1.2025 lukien KT:n jäseniksi.

KT:n tavoitteena on, että kaikki KT-jäsenkelpoiset Avaintaan kuuluvat jäsenet liittyisivät KT:n yritysjaoston jäseneksi.

Sopimusalojen henkilöstöä edustavat pääsopijajärjestöt (JAU ry, JUKO ry ja SOTE ry) tukevat ja suosittelevat omalta osaltaan Avaintan nykyisten jäsenten liittymistä KT:n jäseniksi.

KT:n yritysjaoston nykyinen sopimusrakenne on voimassa 30.4.2025 saakka. Yritysjaoston työehtosopimuksia koskevat seuraavat sopimusneuvottelut käydään näillä näkymin alkuvuodesta 2025. Sopijaosapuolten lähtökohtana on, että KT:n yritysjaoston Avaintan 1.5.2025 alkaen korvaavat työehtosopimukset ovat vastaavan tasoisia kuin Avaintan nykyiset työehtosopimukset. KT on perustanut yritysjaoston, jonne voivat liittyä kuntaomisteiset yhtiöt.

Hollolan konserniin kuuluvien yhtiöiden: Hollolan Asuntotalot Oy:n ja Hollolan Tilapalvelu Oy:n henkilöstö on kuulunut Avainta ry:hyn.

Ehdotus

Esittelijä

  • Päivi Rahkonen, kunnanjohtaja, paivi.rahkonen@hollola.fi

Hollolan kunnanhallitus antaa konserniohjausta tytäryhtiöilleen Hollolan Asuntotalot Oy:lle ja Hollolan Tilapalvelu Oy:lle, jossa ne velvoitetaan käyttämään KT:n työehtosopimusta.

Päätös

Hyväksyttiin päätösesityksen mukaisesti.

Merk.Ilpo Markkola ilmaisi esteellisyytensä (edustusjäävi, Hollolan Asuntotalot Oy:n hallituksen puheenjohtaja) ja poistui kokouksesta asian käsittelyn ajaksi.

Esteellisyys

  • Ilpo Markkola (edustusjäävi, Hollolan Asuntotalot Oy:n hallituksen puheenjohtaja)

Tiedoksi

Hollolan Asuntotalot Oy, Hollolan Tilapalvelu Oy

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

  • vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
  • virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
  • etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)
  • oppilaan arviointia (Perusopetuslaki 22 ja 42 c §).

Riita-asia käsitellään käräjäoikeudessa.