Elinvoimavaliokunnan valvontajaosto, kokous 30.8.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 51 Ympäristöluvan ja maa-ainesluvan yhteishakemus Läänin Kuljetus Oy, Porrin sora-alue, 98-451-4-11

HOLDno-2023-245

Valmistelija

  • Jenna Kenttä, ympäristötarkastaja, jenna.kentta@hollola.fi

Perustelut

Läänin Kuljetus Oy on jättänyt maa-aines- ja ympäristöluvan yhteishakemuksen koskien maa-ainesten (sora) ottoa sekä murskausta Hollolan kunnan Uskilan kylässä, Hälvälänkankaalla kiinteistöllä 98-451-4-11 (Kangasmaa). Käynti suunnittelualueelle tapahtuu Kirkkotieltä erkanevan soratien kautta. Toiminta sijoittuu Kukonkoivu-Hatsinan IE-luokan pohjavesialueelle. Lisäksi on haettu ympäristönsuojelulain 199 §:n mukaista lupaa toiminnan aloittamiseen mahdollisesta muutoksenhausta huolimatta. 

Suunnittelualueen pinta-ala on 8,7 ha ja ottamisalueen 7,3 ha. Lupaa haetaan 10 vuodeksi 690 000 m3 kokonaisottomäärälle, ja arvioitu vuotuinen ottomäärä on 69 000 m3. Alueella on tarkoitus murskata soraa keskimäärin 45 000 tonnia vuodessa (enintään 100 000 t/a). Kyseessä on olemassa oleva toiminta, jolla on ollut Lahden seudun ympäristölautakunnan myöntämät maa-aineslupa (26.3.2013 §25) ja ympäristölupa (26.3.2013 §24), joiden voimassaolo on päättynyt 11.5.2023.

Alueen ominaisuudet ja kaavatilanne

Suunnittelualueen lähiympäristössä ei ole asutusta. Lähimmät asuinrakennukset sijaitsevat noin 600 metrin päässä suunnittelualueesta. Alueen itäpuolella, reilun 200 m päässä kulkee Kirkkotie. Alueen länsipuolella vajaan 200 m päässä on toisen toiminnanharjoittajan soranottoalue. Alue rajautuu eteläpuolella puolustusvoimien harjoitusalueeseen. Ottoalueen ja puolustusvoimien harjoitusalueen välistä kulkee tieyhteys Kirkkotielle.

Suunnittelualue sijaitsee Kukonkoivu-Hatsinan IE-luokan pohjavesialueella. Toiminta-alueelle on porattu yhteensä viisi pohjavesiputkea vuonna 2012. Putkien tilannetta on seurattu vuosittain, mutta niistä ei ole tehty havaintoa pohjavedestä. Keväällä 2023 valmistuneessa Kirkonseudun pohjavesialueen rakenneselvityksessä, jossa oli mukana myös Kukonkoivu-Hatsinan pohjavesialueen pohjoisosa, ei tullut ilmi potentiaalista pohjaveden havaintopaikkaa suunnittelualueen lähistöltä.

Alueella ei ole asemakaavaa. Strateginen yleiskaava 2020 tuli voimaan päätösvalmistelun aikana 19.8.2023. Strategisen yleiskaavan 2020 pääkartassa suunnittelualue sijoittuu "Maaseutuelinkeinot"- alueelle: Alue on varattu ensisijaisesti maa- ja metsätaloudelle sekä muulle elinkeinotoiminnalle, joka kokonsa ja ympäristövaikutusten suhteen sopii maaseudulle.  Strategisen yleiskaavan 2020 vesitalous-teemakartalla kohde sijoittuu pohjavesialuemerkinnän alle. Päätösvalmistelun aikana ennen strategisen yleiskaavan 2020 voimaantuloa on ollut voimassa strateginen yleiskaava 2017 (lainvoimainen 23.5.2019), jonka pääkartalla suunnittelualue sijoittuu "Maaseutuelinkeinot ja -asuminen"- alueelle, vesitalous-teemakartalla kohde sijoittuu pohjavesialuemerkinnän alle ja ympäristövaikutuksia aiheuttavat toiminnot -teemakartalla maa-ainestenottoalueeksi merkitylle alueelle. Päijät-Hämeen maakuntakaavassa 2014 (lainvoimainen 14.5.2019) suunnittelualue sijoittuu maa-ainesten ottoon merkitylle alueelle.

Asian käsittely

Kuulutus ja hakemusasiakirjat ovat olleen nähtävillä kunnan verkkosivuilla 12.4.-12.5.2023. Asiasta pyydettiin lausuntoa Hämeen ELY-keskukselta, terveydensuojeluviranomaiselta, Päijät-Hämeen liitolta, Uudenmaan ELY-keskukselta, Puolustusvoimilta sekä kunnan kehitys- ja kaavoituspalveluilta. Lausuntoja saatiin neljä ja ne on otettu huomioon päätöksen valmistelussa. Muistutuksia tai mielipiteitä ei saapunut.
 

Ehdotus

Esittelijä

  • Sameli Männistö, ympäristösihteeri, sameli.mannisto@hollola.fi

Valvontajaosto on tutustunut hakemusasiakirjoihin ja päättää myöntää Läänin Kuljetus Oy:lle liitteen mukaisen maa-aineslain ja ympäristönsuojelulain mukaisen yhteisluvan maa-ainesten ottoon ja murskaukseen kiinteistöllä 98-451-4-11 (Kangasmaa). 

Hakijalle myönnetään ympäristönsuojelulain 199 §:n mukainen lupa toiminnan aloittamiseen mahdollisesta muutoksenhausta huolimatta. Kyseessä on alue, joka on jo ennestään avattu maa-ainesten otolle ja hakemuksen mukainen ottamisalue on sama, kuin aiemmassa maa-ainestenottoluvassa myönnetty ottamisalue. Näin ollen valvontajaosto katsoo, ettei aloitusluvan myöntäminen tee muutoksenhakua hyödyttömäksi.
 

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Asianosainen: Läänin Kuljetus Oy, Tiedoksi: Hämeen ELY-keskus Y-vastuualue, Uudenmaan ELY-keskus liikenne- ja infrastruktuuri -vastuualue, Päijät-Hämeen Ympäristöterveys, Hollolan kunnan kaavoituspalvelut, Päijät-Hämeen liitto, Puolustusvoimat, erillistiedoksiannon saaneet asianosaiset erillisen listan mukaan

Muutoksenhaku

Tähän päätökseen haetaan muutosta hallintovalituksella.

Valitusoikeus

Tähän päätökseen saa hakea muutosta se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa ja se, jonka valitusoikeudesta laissa erikseen säädetään. Viranomainen saa hakea muutosta valittamalla myös, jos valittaminen on tarpeen viranomaisen valvottavana olevan yleisen edun vuoksi. Riita-asia käsitellään käräjäoikeudessa.
Valituksen saa tehdä sillä perusteella, että päätös on lainvastainen (Laki oikeudenkäynnistä hallintoasioissa 13 §).

Valitusaika

Valitusaika on 30 päivää päätöksen tiedoksisaannista, sitä päivää lukuun ottamatta.

Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valitusasiakirjat toimittaa ensimmäisenä sen jälkeisenä pävänä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Päätöksen katsotaan tulleen viranomaisen tietoon kirjeen saapumispäivänä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon sinä päivänä, jona päätös on luovutettu asianosaiselle tai hänen lailliselle edustajalleen. Postitse saantitodistusta vastaan lähetetystä asiakirjasta katsotaan asianomaisen saaneen tiedon saantitodistuksen osoittamana aikana. Käytettäessä todisteellista sähköistä tiedoksiantoa päätös katsotaan annetun tiedoksi, kun asiakirja on noudettu viranomaisen osoittamalta palvelimelta, tietokannasta tai muusta tiedostosta.

Valitusviranomainen

Valitus toimitetaan suoraan Vaasan hallinto-oikeudelle.                                       

Postiosoite: PL 204, 65101 VAASA
Käyntiosoite: Korsholmanpuistikko 43, 4 krs, Vaasa
Sähköposti: vaasa.hao(at)oikeus.fi
Faksinumero: 029 564 2760
Puhelinnumero: 029 564 2780
Aukioloaika: maanantai-perjantai klo 8.00 - 16.15.

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa https://asiointi.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet/#/

Valituksen muoto

Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Valituksessa on ilmoitettava:

  • päätös, johon haetaan muutosta (valituksen kohteena oleva päätös)
  • miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi (vaatimukset)
  • vaatimusten perustelut
  • mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan. 

Valituksessa on lisäksi ilmoitettava valittajan nimi ja yhteystiedot. Jos puhevaltaa käyttää valittajan laillinen edustaja tai asiamies, myös tämän yhteystiedot on ilmoitettava. Yhteystietojen muutoksesta on valituksen vireillä ollessa ilmoitettava viipymättä hallintotuomioistuimelle.

Valituksessa on ilmoitettava myös se postiosoite ja mahdollinen muu osoite, johon oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat voidaan lähettää (prosessiosoite). Mikäli valittaja on ilmoittanut enemmän kuin yhden prosessiosoitteen, voi hallintotuomioistuin valita, mihin ilmoitetuista osoitteista se toimittaa oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat. 

Valitukseen on liitettävä:

  • valituksen kohteena oleva päätös valitusosoituksineen
  • selvitys siitä, milloin valittaja on saanut päätöksen tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta 
  • asiakirjat, joihin valittaja vetoaa, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.

Oikeudenkäyntimaksu

Muutoksenhakuasian vireille panijalta peritään oikeudenkäyntimaksu sen mukaan kuin tuomioistuinmaksulaissa (1455/2015) säädetään. Ajantasainen tieto oikeudenkäyntimaksuista löytyy Tuomioistuinlaitoksen sivustolta https://oikeus.fi/tuomioistuimet/fi/index/asiointijajulkisuus/maksut/oikeudenkayntimaksuthallinto-oikeudessa.html

Tuomioistuinmaksulakiin linkki https://finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2015/20151455

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjanotteita ja liitteitä voi pyytää Hollolan kunnan kirjaamosta.
Postiosoite: PL 66, 15871 HOLLOLA
Käyntiosoite: Tiilijärventie 7 F, Hollola
Sähköposti: kirjaamo(at)hollola.fi
Puhelinnumero: 044 780 1427
Kirjaamon aukioloajat: maanantai-perjantai klo 9.00-15.00