Elinvoimavaliokunnan valvontajaosto, kokous 30.8.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 49 Oikaisuvaatimus maisematyölupapäätökseen 098-2023-121, taajamametsien hakkuut, Salpakangas, kuviot 172-175

HOLDno-2023-349

Valmistelija

  • Pekka Laitinen, kehityspäällikkö, pekka.laitinen@hollola.fi

Perustelut

Maisematyölupapäätöksellä 098-2023-121, päätöspäivä 29.6.2023, antopäivä 6.7.2023, on myönnetty Hollolan kunnalle maisematyölupa puiden kaatamiseen taajametsien hakkuuna, Salpakankaan alue, Tiilipuisto. Kyseinen päätös koskee vain hakkuukuvioita 172-175. Samaan aikaan on käsitelty myös Hollolan kunnan muitakin maisematyölupahakemuksia, jotka on ratkaistu erillisillä päätöksillä.

Hollolan ympäristöyhdistys ry on tehnyt lupapäätöksestä 098-2023-121 kuntaan 20.7.2023 saapuneen oikaisuvaatimuksen. Oikaisuvaatimus on saapunut muutoksenhakuajan kuluessa ja oikaisuvaatimuksen tekijällä on valitusoikeus maisematyölupa-asiassa MRL 192 § 2.mom. kohdan 2 nojalla (kunnan jäsen).

 

Oikaisuvaatimus:

Oikaisuvaatimuksessa on esitetty päävaatimus seuraavasti: ”Kohteena olevien kuvioiden suunnitelluista hakkuista ja toimenpiteistä, kuten ennakkoraivaukset, pidättäydytään toistaiseksi ja suoritetaan tarkemmat selvitykset alueen luontoarvoista sekä alueen hyödyntämisestä kuntalaisten hyödyksi. Välttämättömiä, yksittäisiä jo tällä hetkellä selvästi vaarallisia puita voidaan reunoilta kaataa alueelle sisään päin metsurityönä ilman hakkuukoneita ja jättäen puut mahdollisimman ehjiksi karsimattomina, jolloin ne tulevat osaksi luontaisen kaltaista lahopuujatkumoa eikä heikkokuntoisten puiden muodostamaa vaaraa alueen tuntumassa liikkuville pääse muodostumaan.”

Oikaisuvaatimuksessa on esitetty perusteluina mm. kohteen luontoarvoihin ja luonnon monimuotoisuuteen liittyviä perusteita, vedoten mm. 2011 vuonna suoritettuun METSO-kartoitukseen, sekä oikaisuvaatimuksen tekijän havaintoihin alueella. Oikaisuvaatimuksen liitteessä on esitetty em. perusteille tarkempaa taustatietoa. Perusteluissa vedotaan myös mm. alueen tärkeyteen lähiluonnon ja alueen virkistyskäytön ja hyödyllisten vaikutusten kannalta.

Luvan hakijan edustaja on antanut oikaisuvaatimukseen vastineen. Vastineessa on esitetty kuviokohtaisesti tarkempi kuvaus hakkuutoimenpiteistä ja todettu niiden perusteella mm. seuraavasti: "toimenpiteet eivät uhkaa alueen luontoarvoja. Niillä parannetaan alueen turvallisuutta ja virkistysarvoja. Keskellä asuinaluetta oleva metsikkö ei ole järkevä suojelualueeksi. Se on virkistyskäytön kannalta arvokas ja siksi toimenpiteet suunnitellussa laajuudessa ovat perustellut.”

Oikaisuvaatimus liitteineen sekä luvan hakijan vastine ovat asian käsittelyssä oheismateriaalina.

 

Asian käsittely:

Maisematyölupaa on haettu taajametsien hoitohakkuille, jotka perustuvat Hollolan elinvoimavaliokunnan hyväksymään puistometsäsuunnitelmaan vuosille 2022-2031. Hakkuutoimenpiteet on esitetty kuviokohtaisesti hakemuksen liitteinä olleissa kuviotiedoissa, sekä selostettu tarkemmin hakijan edustajan kirjoittamissa vastineissa naapurien kuulemisvaiheessa ja oikaisuvaatimusvaiheessa.

Naapureiden ja muiden asianosaisten kuuleminen on suoritettu MRL 133 § ja MRA 65 § mukaisesti yleisenä kunnallisena ilmoituksena. Salpakankaan alueella hakkuukuvioiden 172-175 toimenpiteet on ratkaistu nyt muutoksenhaun kohteena olevalla lupapäätöksellä 098-2023-121. Kuulemisvaiheessa saapuneiden muistutusten ja niihin annetun hakijan vastineen käsittelyä on selostettu lupapäätöksessä.

Lupapäätöksen kohteena olevat alueet:

Hakkuukuviot 172-173: Kiinteistö 98-455-3-268, alueella voimassa 1987 hyväksytty asemakaava, kaava nro 01-83, hakkuut sijoittuvat seuraavien kaavamerkintöjen alueelle: VL-1 = lähivirkistysalue. Alueelle voidaan sijoittaa myös yhdyskuntateknistä huoltoa palvelevia rakennelmia ja laitteita.

Hakkuukuvion 172 läntisin osa: Kiinteistö 98-455-3-201, alueella voimassa 1982 hyväksytty asemakaava, kaav nro 02-58, hakkuut sijoittuvat seuraavien kaavamerkintöjen alueelle: VL = lähivirkistysalue ja ET = yhdyskuntateknistä huoltoa palvelevien rakennusten ja laitosten alue.

Hakkuukuviot 174-175: Kiinteistö 98-455-15-51, alueella voimassa 2001 hyväksytty asemakaava, kaava nro 01-175, hakkuut sijoittuvat seuraavien kaavamerkintöjen alueelle: VL = lähivirkistysalue ja VK = leikkipuisto

 

Muutoksenhaun kohteena olevassa maisematyölupapäätöksessä on kattavasti selostettu alueen kaavatilanne. Asemakaavoissa ei ole toimenpiteiden alueelle puuston säilyttämistä tai suojelemista osoittavia merkintöjä. Alueella ei myöskään ole luonnonsuojelulakiin perustuvaa suojelualuetta. Yleiskaavatasolla kohteeseen on aiemmissa, jo kumoutuneissa yleiskaavoissa kohdistunut luontoarvojen kohdemerkintä alueen suppamaaston geologisten arvojen perusteella. Yleiskaavatasolla ei alueelle ole osoitettuna puuston säilyttämistä tai suojelemista yksilöiviä kaavamerkintöjä.

Maisematyölupapäätöksellä ratkaistaan maankäyttö- ja rakennuslain 140 § mukaiset maisematyöluvan edellytykset haetulle toimenpiteelle. Luvan edellytykset on laissa säädetty tyhjentävästi, eikä luvan edellytyksiä voida niihin nähden tapauskohtaisesti supistaa tai laajentaa. Mikäli kaikki luvan edellytykset täyttyvät, maisematyölupa tulee myöntää.

Maisematyöluvan edellytykset, MRL 140 §, 1.mom.: ”Alueella, jolla on voimassa asemakaava tai yleiskaava, maisematyölupa on myönnettävä, jollei toimenpide vaikeuta alueen käyttämistä kaavassa varattuun tarkoitukseen taikka turmele kaupunki- tai maisemakuvaa.”

Oikaisuvaatimuksessa vaaditaan toimenpiteistä pidättäytymistä toistaiseksi, tarkempien selvitysten teettämiseksi alueella. MRL 140 § mukaisissa maisematyöluvan edellytyksissä ei ole säädetty luontoarvoihin tai luontotyyppeihin liittyviä tarkempia selvityksiä maisematyöluvan edellytykseksi. Kun kyseessä on asemakaava-alue, mahdolliset kaavaprosessiin liittyvät luontoselvitykset ovat lähtökohtaisesti huomioituina kaavaratkaisussa. Sikäli kuin asiaan kohdistuisi jonkin muun lain, kuten esim. luonnonsuojelulain mukaisia vaatimuksia, tulisi toimenpiteissä silloin huomioida niitä maisematyölupamenettelyn ja MRL:n mukaisten vaatimusten lisäksi. Muun lain piiriin kuuluvia asioita ei voitaisi kuitenkaan asettaa maisematyöluvan ratkaisemisen edellytykseksi.

Maisematyöluvan lupaharkinta rajoittuu maisemakuvalliseen tarkasteluun ja kaavanmukaiseen käyttöön kohdistuvien vaikutusten tarkasteluun. Oikaisuvaatimuksessa on tuotu esiin sellaisiakin asioita, jotka eivät kaikilta osin kuulu MRL 140 § mukaisesti maisematyöluvan edellytyksinä tarkasteltaviksi. Osa oikaisuvaatimuksessa mainituist asioista oli tuotu esiin myös kuulemisvaiheessa Hollolan ympäristöyhdistyksen jättämässä muistutuksessa. Siltä osin asiat ovat olleet jo osana alkuperäisen maisematyölupapäätöksen aineistoa ja niiden käsittelyä on ollut myös selostettuna lupapäätöksessä.

Hakemuksen mukaisten poiminta- ja harvennushakkuiden toteuttaminen ei lain tarkoittamalla tavalla vaikeuta alueen käyttöä kaavassa varattuun tarkoitukseen, eli käyttöön lähivirkistysalueena, kun huomioidaan kokonaisuutena alueella olevan ja alueella säilytettävän puuston määrä ja hakkuiden toteutustapa. Koska kyseessä on poimintahakkuina suoritettavaa harventamista tai yksittäisten puiden poistoa, ei maisemakuvaan aiheudu niin merkittävää muutosta, että se ylittäisi laissa tarkoitetun maisemakuvan turmelemisen määritelmän.

Ehdotus

Esittelijä

  • Pekka Laitinen, kehityspäällikkö, pekka.laitinen@hollola.fi

Valvontajaosto päättää hylätä oikaisuvaatimuksen ja pysyttää voimassa maisematyölupapäätöksen 098-2023-121. MRL 140 § mukaiset maisematyöluvan edellytykset ovat täyttyneet, joten lupa on tullut myöntää. Oikaisuvaatimuksessa ei ole tuotu esiin sellaisia maankäyttö- ja rakennuslain mukaisia perusteita, joiden vuoksi tehty lupapäätös tulisi kumota tai lupapäätöstä tulisi muuttaa.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Asianosaiset: oikaisuvaatimuksen tekijä, luvan hakija

Muutoksenhaku

Tähän päätökseen haetaan muutosta hallintovalituksella.

Valitusoikeus

Tähän päätökseen saa hakea muutosta se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa ja se, jonka valitusoikeudesta laissa erikseen säädetään. Viranomainen saa hakea muutosta valittamalla myös, jos valittaminen on tarpeen viranomaisen valvottavana olevan yleisen edun vuoksi. Riita-asia käsitellään käräjäoikeudessa.

Valitusaika

Päätös on annettu julkipanon jälkeen. Valitusaika on 30 päivää edellä mainitusta päätöksen antopäivästä, sitä päivää lukuun ottamatta.

Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valitusviranomainen

Valitus tehdään Hämeenlinnan hallinto-oikeudelle.

Postiosoite: Raatihuoneenkatu 1, 13100 HÄMEENLINNA
Käyntiosoite: Arvi Kariston katu 5, Hämeenlinna
Sähköposti: hameenlinna.hao(at)oikeus.fi
Faksinumero: 029 564 2269
Puhelinnumero: 029 564 2210
Aukioloaika: ma-pe klo 8.00 - 16.15

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa https://asiointi.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet/#/

Valituksen muoto ja sisältö

Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Valituksessa on ilmoitettava:

  • päätös, johon haetaan muutosta (valituksen kohteena oleva päätös)
  • miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi (vaatimukset)
  • vaatimusten perustelut
  • mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan. 

Valituksessa on lisäksi ilmoitettava valittajan nimi ja yhteystiedot. Jos puhevaltaa käyttää valittajan laillinen edustaja tai asiamies, myös tämän yhteystiedot on ilmoitettava. Yhteystietojen muutoksesta on valituksen vireillä ollessa ilmoitettava viipymättä hallintotuomioistuimelle.

Valituksessa on ilmoitettava myös se postiosoite ja mahdollinen muu osoite, johon oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat voidaan lähettää (prosessiosoite). Mikäli valittaja on ilmoittanut enemmän kuin yhden prosessiosoitteen, voi hallintotuomioistuin valita, mihin ilmoitetuista osoitteista se toimittaa oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat. 

Valitukseen on liitettävä:

  • valituksen kohteena oleva päätös valitusosoituksineen
  • selvitys siitä, milloin valittaja on saanut päätöksen tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta 
  • asiakirjat, joihin valittaja vetoaa, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.

Oikeudenkäyntimaksu

Muutoksenhakuasian vireille panijalta peritään oikeudenkäyntimaksu sen mukaan kuin tuomioistuinmaksulaissa (1455/2015) säädetään. Ajantasainen tieto oikeudenkäyntimaksuista löytyy Tuomioistuinlaitoksen sivustolta https://oikeus.fi/tuomioistuimet/fi/index/asiointijajulkisuus/maksut/oikeudenkayntimaksuthallinto-oikeudessa.html

Tuomioistuinmaksulakiin linkki https://finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2015/20151455

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjanotteita ja liitteitä voi pyytää Hollolan kunnan kirjaamosta.
Postiosoite: PL 66, 15871 HOLLOLA
Käyntiosoite: Tiilijärventie 7 F, Hollola
Sähköposti: kirjaamo(at)hollola.fi
Puhelin: 044 780 1427
Kirjaamon aukioloajat: ma-to klo 9.00-16.00, pe klo 9.00-15.00