Kunnanhallitus, kokous 18.9.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 206 Monta luontoa – monta mahdollisuutta, Luonnon virkistyskäytön kehittämissuunnitelma 2023-2025

HOLDno-2023-462

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Annariina Keto, projektiasiantuntija, annariina.keto@hollola.fi

Perustelut

Valtuusto on kokouksessaan 20.6.2022 § 21 hyväksynyt strategiset ohjelmat ja tavoitteet valtuustokaudelle. Strategisiin ohjelmiin sisältyy hanke " "Monta luontoa -monta mahdollisuutta"-aiheesta kehittämissuunnitelma, jonka tavoitteena on koota luonnon virkistyskäytön kehittämistarpeet luontoon liittyvän elinkeinotoiminnan näkökulmasta. Tämän toteuttamiseksi on laadittu oheismateriaalina oleva Monta luontoa – Monta mahdollisuutta Luonnon virkistyskäytön kehittämissuunnitelma aikavälille 2023–2025. Ohjelmassa kootaan yhteen tarvittavat toimet kestäviin toimintamahdollisuuksiin luonnon hyvinvointi huomioiden. Toimia ovat mm. matkailu-, liikunta-, luonto- ja elämyspalveluihin liittyvien yritysten toimintaedellytysten paraneminen, yhteistyön lisääminen. Näkyvyyden, tunnettuuden ja digitaalisen saavutettavuuden luominen. Geopark-kumppanuuden ja tiedon hyödyntäminen.

Toimenpiteet tehdään suurimmalta osin kunnan henkilöstön omana työnä, mutta listattuna on myös toimia, joiden toteutuminen riippuu saatavasta hankerahoituksesta resurssien puutteen vuoksi. Kunta organisaation sisäisen yhteistyön lisäksi osallistetaan muita toimijoita toimien vaikuttavuuden lisäämiseksi. Suurin osa toimista on konkreettisia toteutettavia toimia, joiden seuraaminen tapahtuu mallilla toteutunut/ei toteutunut. Valitut toimet on priorisoitu kahden eri kuntalaiskyselyn ja asiakaspalautteiden perusteella. Suunnitelman toimenpiteissä huomioidaan myös tulevaisuuden haasteet ja mahdolliset ohjaukset.

Toimet tullaan esittämään talousarvioissa vuosille 2023-2025. Toiveena on, että työ jatkuu ja suunnitelman jatko päivitetään seuraavalla valtuustokaudella vuoden 2025 loppuun mennessä. Toimenpiteiden tilanne ja toteuma esitellään elinvoimavaliokunnalle kerran vuodessa. Ensimmäinen seurantapalaveri on tammikuussa 2025. Seuranta ja raportointi toteutetaan suunnitelmasta jalostetulla tiedostolla.

Ehdotus

Esittelijä

Heli Randell, elinvoimajohtaja, heli.randell@hollola.fi

Elinvoimavaliokunta hyväksyy Monta luontoa – Monta mahdollisuutta Luonnon virkistyskäytön kehittämissuunnitelman. 

Elinvoimavaliokunta lähettää Monta luontoa – Monta mahdollisuutta Luonnon virkistyskäytön kehittämissuunnitelman ja päätöksen tiedoksi kunnanhallitukselle. 

Päätös

Merk. Kokouksessa kuultiin asiantuntijana kunnan projektiasiantuntijaa.

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Valmistelija

  • Heli Randell, elinvoimajohtaja, heli.randell@hollola.fi

Perustelut

Elinvoimavaliokunta hyväksyi kokouksessaan 12.9.2023, § 93 liitteenä olevan Monta luontoa – Monta mahdollisuutta Luonnon virkistyskäytön kehittämissuunnitelman. Samalla valiokunta päätti lähettää kehittämissuunnitelman tiedoksi kunnanhallitukselle.

Asiantuntijana kuultavana projektiasiantuntija Annariina Keto.

Ehdotus

Esittelijä

  • Päivi Rahkonen, kunnanjohtaja, paivi.rahkonen@hollola.fi

Kunnanhallitus merkitsee Monta luontoa – Monta mahdollisuutta Luonnon virkistyskäytön kehittämissuunnitelman tiedokseen.

Päätös

Merkittiin tiedoksi.

Merk. Asiantuntijana kuultavana projektiasiantuntija Annariina Keto.

Liitteet

Oheismateriaali


Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

  • vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
  • virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
  • etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)
  • oppilaan arviointia (Perusopetuslaki 22 ja 42 c §).

Riita-asia käsitellään käräjäoikeudessa.