Kunnanhallitus, kokous 18.9.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 215 Hollolan Asuntotalot Oy - Sidotun Vapaan pääoman rahaston muodostaminen

HOLDno-2023-723

Valmistelija

  • Turkka Rantanen, hallinto- ja talousjohtaja, turkka.rantanen@hollola.fi

Perustelut

Hollolan kunta haki ja sai Asuntorahasto ARA:lta kokonaisvapautuksen KOy Harmaalepän Ara-rajoitteista 26.3.2020. KOy Harmaalepän omaisuus  myytiin yleisellä tarjousmenettelyllä ja omistajien yhteisellä päätöksellä. Yhtiökokous, missä loppuselvitys on hyväksytty, on pidetty 29.4.2022. Jakokirjan mukainen Hollolan kunnan osuus on 1 487 772,94 euroa.

ARA-rajoitusten vapautuspäätöksessä rajoituksista vapautuminen on edellyttänyt, että:

  1. Valtion asuntolaina tai aravalaina erääntynvine lyhennyksineen ja korkoineen maksetaan kokonaan takaisin vapautettavan asunnon tai talon osalta.
  2. Valtio vapautetaan asuntotuotantolain 13 a §:n mukaisesta vastuusta.
  3. Vuokralaisten asema turvataan jatkossa tarjoamalla vastaavanlaista asuntoa kunnan muista kohteista.
  4. Hollolan kunta sitoutuu käyttämään Kiinteistö Oy Harmaalepän osakkeiden rajoituksista vapauttamisesta mahdollisesti vapautuvan pääoman uuteen valtion korkotukemaan asuntotuotantoon tai olemassa olevan valtion tukeman asuntokannan peruskorjaamiseen.

Ehdot ovat täyttyneet lukuunottamatta kohtaa 4, jonka edellyttää täytäntöönpanon jatkamista.

Yhtiön kanssa tehdyn valmistelun pohjalta yhtiö on laatinut ARA-kohteiden peruskorjaussuunnitelman ja pyytää edellä esitettyjä varoja tämän ohjelman toteuttamiseen. Pääoman siirtoa yhtiön käyttöön on tarkasteltu myös vaihtoehtoisten järjestelyjen näkökulmasta. Esillä olleet vaihtoehdot olivat laina, osakepääoman korotus ja sidotun vapaan oman pääoman (SVOP) rahasto. Lainassa keskeisenä kustannuksia nostavana tekijänä nähtiin suorat korkokustannukset, sekä Kuntalain edellyttämän vakuusjärjestelyn kustannukset. Oman pääoman korotus nähtiin varsin pitkäaikaisena sijoituksena, jota ei voida joustavasti muuttaa yhtiön kehityksen mukaan. Sidottu vapaan pääoman rahasto vahvistaa yhtiön rahoituksellista rakennetta osakepääoman kaltaisesti. Vahvempi tase mahdollistaa myös yhtiön markkinarahoituksen kilpailukykyisin ehdoin. Rahasto on takaisin maksettavissa, yhtiön tuloskehityksen sen salliessa. Sidotun vapaan oman pääoman rastaosijoitus vastaa osakemerkintää tai osakkeiden ostamista eikä edellytä, että kunta vaatii vastavakuuden. Osakeyhtiölain mukaan vakuutta ei saa antaa.

Hollolan Asuntotalot Oy:n tilinpäätöstietojen perusteella voidaan todeta, että yhtiö ei ole taloudellisissa vaikeuksissa. Kunta katsoo, että kokonaan omistamalleen yhtiölle annettava sijoitus ei vaaranna kunnan kykyä vastata sille laissa säädetyistä tehtävistä.

Sijoituksen tekeminen vaatii talousarviomuutoksen investointiosaan. Kuntalain mukaan valtuusto päättää talousarviosta.

Hallintosäänön mukaan valtuusto päättää rahastojen säännöistä. Hallintosäännön mukaisesti, kunnanhallitus päättää sijoituksesta, jolla kassavaroja sidotaan vuotta pidemmäksi ajaksi. Varsinainen rahastosopimus laitetaan täytäntöön erillisen talousarviomuutospäätöksen täytäntöönpanoa koskevalla päätöksellä kunnanhallituksessa.

 

Ehdotus

Esittelijä

  • Päivi Rahkonen, kunnanjohtaja, paivi.rahkonen@hollola.fi

Ehdotus valtuustolle: Valtuusto hyväksyy Hollolan Asuntotalot Oy:lle perustettavan sidotun vapaan pääoman rahaston ehdot seuraavasti:

  • Rahaston enimmäismäärä on 1.500.000 euroa
  • Sijoitus merkitään kokonaisuudessaan vastaanottavan yhtiön taseeseen sijoitetun vapaan oman pääoman rahastoon, joka on erikseen kohdennettu erilliseksi Hollolan kunnan sijoittamaksi rahastoksi ja kirjapidollisesti erilliselle tilille.
  • Sijoitus tehdään vastikkeetta, eikä sille makseta korkoa tai muuta hyvitystä, eikä sitä vastaan anneta osakkeita tai muita oikeuksia.

  • Sijoitusta voidaan palauttaa osakeyhtiölain säännösten mukaisesti, kuitenkin siten että palautus voidaan suorittaa vain Hollolan kunnalle.

  • Rahastosijoitusta koskevan salassapidon ja sijoituksen julkisuuden osalta noudatetaan aina Julkisuuslakia.

  • Rahastoon tehtävästä sijoituksesta tulee laatia osapuolten allekirjoittama sopimus, josta ilmenevät valtuuston päätöksen mukaiset rahaston ehdot.

Päätös

Hyväksyttiin päätösehdotuksen mukaisesti.

Tiedoksi

Hollolan Asuntotalot Oy:n hallituksen puheenjohtaja ja toimitusjohtaja.

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

  • vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
  • virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
  • etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)
  • oppilaan arviointia (Perusopetuslaki 22 ja 42 c §).

Riita-asia käsitellään käräjäoikeudessa.