Kunnanhallitus, kokous 18.9.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 209 Tontin varaaminen, kortteli 114, tontti 10, Tiirismaan (11.) kunnanosassa, Wasa Group Oy

HOLDno-2021-503

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Sari-Anna Vilander, elinkeinopäällikkö

Perustelut

Wasa Group Oy on lähettänyt Hollolan kunnalle 19.8.2021 päivätyn tonttivaraushakemuksen, joka kohdistuu Tiirismaan (11.) kunnanosassa sijaitsevan korttelin 114 tonttiin 10 (vanha osoite Keskikankaantie 2).

Varauksen kohteena olevan tontin kaavamerkintä on K eli liike- ja toimistorakennusten korttelialue ja se on kooltaan noin 8824 m2, tehokkuusluku 0,4 eli rakennusoikeus on 3530 k-m2. Kunnanhallituksen vahvistama hinta on 125 euroa / k-m2 eli 441 250 euroa.

Tontille on suunniteltu rakennettavaksi liikekiinteistö kokonaiskooltaan noin 3200 k-m2. Wasa Group Oy on neuvotellut rakennukseen sijoittuvaksi kaupallisen alan toimijoita, joiden tarpeiden perusteella on tehty alustava maankäyttösuunnitelma, investointi- ja kustannuslaskelmat sekä haettu alustavat investointilupaukset rahoittajataholta. Hankkeen aloituksen on suunniteltu ajoittuvan kevääseen – kesään 2022.

Toteutuessaan hanke tuo Hollolaan arviolta 15-20 uutta työpaikkaa ja mahdollistaa yhden kehittyvän toimijan toiminnan säilymisen Hollolassa.

Tontti varataan ostettavaksi ja kauppa tehdään, kun Wasa Group Oy on tehnyt sopimukset sijoittuvien toimijoiden kanssa. Tontti varataan ja myydään sen nykyisessä kunnossa, se on kunnallistekniikan piirissä ja ostaja neuvottelee liittymäsopimuksista suoraan toimittajatahojen kanssa.

Ehdotus

Esittelijä

Päivi Rahkonen, kunnanjohtaja, paivi.rahkonen@hollola.fi

Kunnanhallitus hyväksyy Wasa Group Oy:n tonttivarauksen alkaen 7.9.2021 ja päättyen 6.9.2022. Varausmaksu on 1 000,00 €. Maksua ei hyvitetä eikä palauteta.

Varausaikana yhtiöllä on oikeus suorittaa tontilla kustannuksellaan hankkeen suunnitteluun liittyviä mittauksia ja maaperätutkimuksia.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Merk. Asiantuntijoina kuultavana elinvoimajohtaja Heli Randell ja elinkeinopäällikkö Sari-Anna Vilander.

Valmistelija

Sari-Anna Vilander, elinkeinopäällikkö

Perustelut

Wasa Group Oy on lähettänyt Hollolan kunnalle 16.8.2022 päivätyn tonttivaraushakemuksen jatkoaikapyynnön, joka kohdistuu Tiirismaan (11.) kunnanosassa sijaitsevan korttelin 114 tonttiin 10 (vanha osoite Keskikankaantie 2).

Varauksen kohteena olevan tontin kaavamerkintä on K eli liike- ja toimistorakennusten korttelialue ja se on kooltaan noin 8824 m2, tehokkuusluku 0,4 eli rakennusoikeus on 3530 k-m2. Kunnanhallituksen vahvistama hinta on 125 euroa / k-m2 eli 441 250 euroa.

Kehittämistyö on varausaikana kohdannut globaalit haasteet Covid-19 kakkos ja kolmosaallon sekä Ukrainan sodan muodoissa.

Tontille on suunniteltu rakennettavaksi liikekiinteistö kokonaiskooltaan noin 3200 k- m2. Wasa Group Oy:n toimesta ja rahastoyhtiö Tuohexin omistukseen. Tällä hetkellä kiinnostuksensa hankkeeseen ovat ilmaisseet kaupallisen alan toimijat, joiden kanssa on käyty vuokrasopimusneuvotteluja hankkeesta ja esitetty alustava tontinkäyttösuunnitelma (liitteenä). WasaGroup Oy on tehnyt hankkeeseen investointi- ja kustannuslaskelmat, sekä hakenut Tuohex-rahastolta alustavat investointilupaukset. Alustava hankkeen aloitusajankohta ajoittuu kevääseen - kesään 2023.

Hankkeen toteutumisen myötä Hollolaan muodostuisi arviota 15–20 uutta työpaikkaa. Samalla vahvistuisi erään kaupallisen alan toimijan pysyminen kunnassa. Tontti varataan ostettavaksi ja kauppa tehdään, kun Wasa Group Oy on tehnyt sopimukset sijoittuvien toimijoiden kanssa. Tontti varataan ja myydään sen nykyisessä kunnossa, se on kunnallistekniikan piirissä ja ostaja neuvottelee liittymäsopimuksista suoraan toimittajatahojen kanssa.

Ehdotus

Esittelijä

Päivi Rahkonen, kunnanjohtaja, paivi.rahkonen@hollola.fi

Kunnanhallitus hyväksyy Wasa Group Oy:n tonttivarauksen alkaen 6.9.2022 ja päättyen 5.9.2023. Varausmaksu on 1 000,00 €. Maksua ei hyvitetä eikä palauteta. Varausaikana yhtiöllä on oikeus suorittaa tontilla kustannuksellaan hankkeen suunnitteluun liittyviä mittauksia ja maaperätutkimuksia.

Päätös

Hyväksyttiin päätösehdotuksen mukaisesti.

Valmistelija

  • Sari-Anna Vilander, elinkeinopäällikkö
  • Pekka Laitinen, kehityspäällikkö, pekka.laitinen@hollola.fi

Perustelut

WasaGroup Oy hakee tontille 10, kortteli 114, kiinteistötunnus 98-435-7-801 tonttivaraukseensa vuoden jatkoa. Nykyinen tonttivaraus on päättynyt 5.9.2023.

Ankkurivuokralaisen kanssa neuvottelut ovat edenneet kesän 2023 aikana. WasaGroup Oy suunnittelee toteuttavansa tontille kaavanmukaisen liikerakennuksen, jonka hankesuunnittelu on jo käynnissä.

Hanke toteutetaan Wasa Group Oy:n toimesta heidän osoittaman sijoittajan omistukseen.  Ankkurivuokralainen käyttää tontille yhteen kerrokseen toteutettavissa olevan 3000 k-m2. Investointipäätös ja sen jatkona kiinteistökauppa Hollolan kunnan kanssa on tarkoitus tehdä alkuvuodesta 2024 ja rakentaminen käynnistää alkukesästä 2024. Ankkurivuokralaisella ei ole ennestään liiketiloja Hollolassa. Hankkeen toteutus luo Hollolaan noin kymmenen uutta työpaikkaa. 

Tontti varataan ostettavaksi ja kauppa tehdään, kun Wasa Group Oy on tehnyt tarvittavat sopimukset sijoittajan sekä ankkurivuokralaisen kanssa. Tontti varataan ja myydään sen nykyisessä kunnossa, se on kunnallistekniikan piirissä ja ostaja neuvottelee liittymäsopimuksista suoraan toimittajatahojen kanssa.

Ehdotus

Esittelijä

  • Päivi Rahkonen, kunnanjohtaja, paivi.rahkonen@hollola.fi

Kunnanhallitus hyväksyy Wasa Group Oy:n tonttivarauksen alkaen 19.9.2023 ja päättyen 18.9.2024. Varausmaksu on 1 000,00 €. Maksua ei hyvitetä eikä palauteta. Varausaikana yhtiöllä on oikeus suorittaa tontilla kustannuksellaan hankkeen suunnitteluun liittyviä mittauksia ja maaperätutkimuksia.

Päätös

Hyväksyttiin päätösehdotuksen mukaisesti.

Tiedoksi

Asianosainen: Wasa Group Oy, Tiedoksi: kehittämispäällikkö, kaavoitus- ja maankäyttöpäällikkö, maankäyttöinsinoori, elinvoimajohtaja, elinkeinopäällikkö, talouspalvelut@hollola.fi

Muutoksenhaku

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen. Riita-asia käsitellään käräjäoikeudessa.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä kunnan jäsen.

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimus on toimitettava Hollolan kunnan kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä.

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Hollolan kunta.

Hollolan kunta / Kirjaamo
Postiosoite: PL 66, 15871 Hollola
Käyntiosoite: Tiilijärventie 7 F, 15870 Hollola
Sähköposti: kirjaamo(at)hollola.fi
Puhelinnumero: 044 780 1427

Kirjaamon aukioloajat: maanantai-perjantai klo 9.00-15.00

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:

  • päätös, johon haetaan oikaisua
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella oikaisua vaaditaan.

Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite, puhelinnumero ja muut asian hoitamiseksi tarvittavat yhteystiedot. Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Hollolan kunnan kirjaamosta.