Kunnanhallitus, kokous 23.6.2025

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 187 Hallintosääntö - Liite 3 Ympäristöterveyshuolto 1.7.2025 alkaen

HOLDno-2024-387

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Turkka Rantanen, hallinto- ja talousjohtaja, turkka.rantanen@hollola.fi
Päivi Rahkonen, kunnanjohtaja, paivi.rahkonen@hollola.fi

Perustelut

Kunnanhallituksen alaisuuteen on perustettu nk. elinvoimanyrkki elokuussa 19.8.2024 § 183

 ”Kunnanhallituksen alaisuuteen perustetaan yritysten sijoittumisen ja yritysympäristön edistämisen työryhmä (”elinvoimanyrkki”), johon nimetään kunnanjohtaja ja elinkeinopäällikkö sekä kunnanvaltuuston puheenjohtaja ja kunnanhallituksen puheenjohtaja. Ryhmän varajäseninä toimivat viranhaltijoiden osalta elinvoimajohtaja ja luottamushenkilöiden osalta varapuheenjohtajat. Työryhmän rooli on valmisteleva. Työryhmällä on mandaatti käydä keskusteluja mahdollisten yrityssijoittujien kanssa sekä hakea ryhmään tarvittavaa asiantuntijuutta.”

Nk. elinvoimanyrkin toimivalta on perustunut hallintosäännön seuraaviin kirjauksiin:

26 § Kunnanhallituksen erityiset tehtävät ja toimivalta  (kohta 13): ”maankäytön, asumisen, liikenteen ja palvelujen pitkän aikavälin toteutuksen ajoituksen sekä investointien koordinoinnin ja strategisesti merkittävien elinkeino- ja työllisyyspolitiikan linjauksien ohjauksesta”.

Hallintosäännön liite 1, kohta 4.2.1: ”kunnanhallitus vastaa maanhankinnasta”.

Elinvoimanyrkin reilun puolen vuoden kokemus on osoittanut, että kunnassa on tarve pysyvämmälle ryhmälle, joka kykenee antamaan myös poliittisia sitoumuksia luottamushenkilökäsittelyä edellyttävien asioiden jatkovalmistelulle ja tätä kautta ns. selkänojaa sellaisille elinkeinopoliittisille toimenpiteille, joiden osalta on muodostettava kannanottoja mm. yritysten sijoittumisratkaisutilanteissa sekä näiden tavoitteiden edistämisessä. Yritysten sijoittumiset ovat pääsääntöisesti pitkiä prosesseja. Kiinnostuksen herättäminen ja avoin vuorovaikutus ovat tärkeitä elementtejä yritystoiminnan edistämisessä. Samalla tuetaan kunnan työllisyydenhoidon edistämistä. 

Edellä esitettyyn perustuen on tarkoituksenmukaista perustaa ainakin seuraavaa valtuustokauden työskentelyä varten nk. elinvoimanyrkin sijaan pysyvämpi ja virallisemman aseman omaava elinkeinopoliittinen jaosto, jolle vastaavat tehtävät delegoidaan suoraan hallintosäännössä. Tämä tarkoittaa, että hallintosäännön 10 § Jaostot - kohtaan lisätään valvontajaoston ja sivistys- ja hyvinvointivaliokunnan oppilasjaoston lisäksi kolmanneksi: "elinkeinopoliittinen jaosto".

"Jaoston tehtävänä on vastata maanhankinnan ja elinkeinopoliittisten kehittämistoimien poliittisista linjauksista ja ohjauksesta valmistelun osalta. Jaoston tehtävänä on edistää sellaisen yritysten toimintaympäristön luomista, joka mahdollistaa yritysten syntymistä, toimintaa, kasvua, kilpailukykyä ja työllisyyttä.

Jaoston jäseniä on kolme ja heillä on henkilökohtaiset varajäsenet. Jaoston jäsenet ja -varajäsenet valitaan asemavaltuutuksen perustella siten, että  jäseninä ovat valtuuston-, kunnanhallituksen- ja elinvoimavaliokunnan puheenjohtaja ja vastaavien toimielinten varapuheenjohtajat varajäseninä. Läsnäolo- ja puheoikeus on elinkeinopäälliköllä ja kehityspäälliköllä sekä elinvoimajohtajalla. Jaoston toimikausi vastaa kunnanhallituksen toimikautta. Jaoston esittelijänä toimii kunnanjohtaja. Valmistelusta vastaa elinvoiman palvelualue."

Hallintosäännön kirjausta 28 § kohta 21 elinvoimavaliokunnan tehtävistä yritys- ja elinkeinotoiminnan osalta on samalla perusteltua täsmentää:

 ”Yritys- ja elinkeinotoiminnan toimintaedellytysten, kilpailukyvyn ja vetovoiman kehittämistoimenpiteistä ja tätä tehtävää tukevien kumppanuuksien kehittämisestä, elinkeinopoliittisen jaoston linjausten mukaisesti ”

Hallintosäännön §28 kirjauksia Elinvoimavaliokunnan erityistehtävistä on täsmennetty vastaamaan nyt esitettyä lisäystä.

Kunnan yritystontteja ostettiin/vuokrattiin vuoden 2024 aikana 5 kpl ja varattiin 2 kpl.

Joulukuussa 2024 hyväksytyn hallintosäännön mukaisesti Valvontajaosto, Ympäristöterveyslautakunta ja Työllisyyslautakunta vastaavat alaisensa toiminnan toimivallan kohdentamisesta. Toimielimet ovat käsitteleet ja osaltaan vahvistaneet jouluun päätöksen mukaiset toimivaltaliitteet. 

Ehdotus

Ehdotus valtuustolle: Valtuusto hyväksyy liitteen mukaiset muutokset kunnan hallintosääntöön. Muutokset astuvat voimaan 1.6.2025.

Lisäksi valtuusto merkitsee tiedoksi hallintosäännön liitteitä koskevat käsittelyt: Valvontajaostossa 18.12.2024 §104, Ympäristöterveyslautakunnassa 15.1.2025 §8 ja Työllisyyslautakunnassa 21.1.2025 §8.

Päätös

Hyväksyttiin ja merkittiin tiedoksi päätösehdotuksen mukaisesti.

Valmistelija

Silja Mäkelä, ympäristöterveysjohtaja, silja.makela@hollola.fi

Perustelut

Eduskunta on muuttanut vaaratiedotteesta antamaansa lakia (466/2012) siten, että kunnan terveydensuojeluviranomaisella on oikeus antaa vaaratiedote. Laki tuli voimaan 2.5.2025. Vaaratiedotelaki määrittelee viranomaiset, jotka voivat antaa vaaratiedotteita.

Sisäministeriön vuonna 2013 julkaiseman vaaratiedoteoppaan mukaan vaaratiedote voidaan antaa, kun kyseessä on välitön terveysvaara, esimerkiksi saastunut talousvesi tai vaarallinen elintarvike. Edellä mainituissa tapauksissa tieto vaarasta sekä toimintaohjeet kuten veden tai elintarvikkeen käyttökielto tulee saattaa nopeasti altistuvan väestön tietoon. Johto- ja tiedottamisvastuu talousvesi- ja elintarvikevälitteisissä epidemiatilanteissa sekä sellaista epäiltäessä on kunnan terveydensuojelu- ja elintarvikeviranomaisella. Päijät-Hämeen ympäristöterveyden yhteistoiminta-alueella terveydensuojelu- ja elintarvikeviranomaisen tehtävistä vastaa Hollolan kunnan ympäristöterveyslautakunta.

Jotta väestön terveyden suojaamiseksi välttämättömät ja kiireelliset varoitukset ja toimintaohjeet voidaan antaa viivytyksettä, on oikeus vaaratiedotteen antamisesta tarpeen siirtää johto- ja tiedottamisvastuussa oleville ympäristöterveydenhuollon viranhaltijoille.

Kunnanvaltuuston päätöksen mukaan toimivallan siirtopäätöksistä on ilmoitettava kirjaamoon, missä pidetään ajan tasalla olevaa toimivaltaluetteloa. Toimielimen toimivallan siirtoa koskeva päätös tulee saattaa valtuuston tiedoksi.

Ehdotus

Esittelijä

Silja Mäkelä, ympäristöterveysjohtaja, silja.makela@hollola.fi

Ympäristöterveyslautakunta päättää täydentää 15.1.2025 § 8 antamaansa delegointipäätöstä liitteen mukaisesti. Oikeus vaaratiedotteen antamiseen tilanteen niin vaatiessa on ympäristöterveysjohtajalla, eläinlääkintähuollon päälliköllä ja johtavalla terveydensuojeluinsinöörillä.

Päätös

Hyväksyttiin päätösehdotuksen mukaisesti.

Valmistelija

  • Silja Mäkelä, ympäristöterveysjohtaja, silja.makela@hollola.fi

Perustelut

Hollolan kunnanvaltuusto on kokouksessaan 9.12.2024, § 76 hyväksynyt hallintosäännön sisältörakenteen muutoksen, jossa ympäristöterveyslautakunnan viranomaistoimivallan siirtäminen on hallintosäännön liitteellä 3. Lisäksi hallintosäännön 1 §:n kirjaukseen on sisällytetty toimielimille oikeus päätösvallan delegoimisen alaiselleen viranhaltijalle.

Ympäristöterveyslautakunta on kokouksessaan 27.5.2025 § 30 päättänyt täydentää 15.1.2025 § 8 antamaansa delegointipäätöstä liitteen 3 mukaisesti: Toimivallan kohdennus - Ympäristöterveyslautakunta. Oikeus vaaratiedotteen antamiseen tilanteen niin vaatiessa on ympäristöterveysjohtajalla, eläinlääkintähuollon päälliköllä ja johtavalla terveydensuojeluinsinöörillä.

Valtuuston päätöksen mukaan toimivallan siirtopäätöksistä on ilmoitettava kirjaamoon, missä pidetään ajan tasalla olevaa toimivaltaluetteloa. Toimielimen toimivallan siirtoa koskeva päätös tulee saattaa valtuuston tiedoksi.

Ehdotus

Esittelijä

  • Päivi Rahkonen, kunnanjohtaja, paivi.rahkonen@hollola.fi

Ehdotus valtuustolle: Valtuusto merkitsee Ympäristöterveyslautakunnan 27.5.2025 § 30 päätöksen tiedoksi.

Päätös

Hyväksyttiin päätösesityksen mukaisesti.

Tiedoksi

Ympäristöterveysjohtaja, viestinnän asiantuntija

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

  • vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
  • virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
  • etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)
  • oppilaan arviointia (Perusopetuslaki 22 ja 42 c §).

Riita-asia käsitellään käräjäoikeudessa.