Sivistys- ja hyvinvointivaliokunta, kokous 12.3.2025

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 30 Oikaisuvaatimus sivistys- ja hyvinvointivaliokunnan 19.2.2025 §12 päätökseen

HOLDno-2024-982

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Kim Strömmer, sivistys- ja hyvinvointijohtaja, kim.strommer@hollola.fi
Sanna Plit-Rehula, perusopetuksen rehtori, sanna.plit-rehula@hollola.fi
Minna Tsutsunen, erityisopetuksen rehtori, minna.tsutsunen@hollola.fi
Anssi Vidman, perusopetuksen rehtori, anssi.vidman@hollola.fi

Perustelut

Hollolan kunnanhallitus päätti 13.1.2025, että Tiilikankaan koulun 0-4 ryhmien oppilaat siirtyvät Salpakankaan kouluun Tiilikankaan koulun lakkauttamisen yhteydessä 1.8.2025. Päätöksen mukaisesti Salpakankaan koululta siirretään viranhaltijan päätöksellä tarvittava määrä Heinsuon koulua lähinnä asuvia oppilaita Heinsuon kouluun, pyrkien säilyttämään opetusryhmät, jotta asianmukaiset ja turvalliset tilat pystytään kaikille oppilaille ja henkilökunnalle takaamaan. 

Valtioneuvoston hyväksymän perusopetuksen tuntijaon mukainen valinnaisaineiden opetus painottuu vuosiluokille 8 ja 9. Tulevan lukuvuoden 2025 - 2026 osalta valinnaisainevalinnat on tehty syksyllä 2024.  Aikataulusyistä valintoja ei ehditä enää uudelleen tekemään eikä opetusryhmiä perustamaan. Lisäksi 8. - 9. -luokkalaisten siirto aiheuttaisi molemmille kouluille tilajärjestelyihin liittyviä ongelmia ja lisätilojen tarvetta. Samalla oppilaiden viikoittaiset siirtymät koulujen välillä olisivat noin 10 oppitunnin verran. Tästä syystä ei ole mahdollista siirtää vuosiluokkien 8 ja 9 oppilaita kunnanhallituksen päätöksen 13.1.2025 mukaisesti Salpakankaan koulusta Heinsuon kouluun.  

Ehdotamme, että kunnanhallituksen päätöksen siirrot kohdistuvat vuosiluokkiin 5, 6 ja 7. Viides- ja seitsemäsluokkalaisten osalta siirtymä tapahtuu luontevaan ajankohtaan, koska Heinsuon koulun opetusryhmät perustetaan vuosittain em. vuosiluokkien osalta. Kuudesluokkalaisten osalta tulevana lukuvuonna saadaan koulujen opetusryhmien määrää tasattua tulevia vuosia varten, jolloin jatkossa oppilassiirrot koskisivat vain viidettä vuosiluokkaa.  

Musiikkipainotteista opetusta järjestetään Salpakankaan koulussa vuosiluokille 3 - 9 ja liikuntapainotteista opetusta Heinsuon koulussa vuosiluokille 5 – 9. Painotettuun opetukseen valitaan perusopetuslain mukaisesti oppilaan taipumuksia edellä tarkoitettuun opetukseen osoittavan valintakokeen perusteella. Painotettuun opetukseen hyväksyminen määrittää oppilaan lähikoulun. Painotettu opetus järjestetään ainoastaan kyseisillä kouluilla edellä kuvatulla perusteella. 

Kunnanhallituksen päätöstä koulua lähinnä asuvia oppilaiden osalta tulee täsmentää, tarkoitetaanko lähinnä Heinsuon koulua asuvilla oppilailla maantieteellisesti Heinsuon lähinnä asuvia oppilaita vai mitataanko etäisyys koulumatkan pituuden perusteella. 

Ehdotus

Esittelijä

Kim Strömmer, sivistys- ja hyvinvointijohtaja, kim.strommer@hollola.fi

Sivistys- ja hyvinvointivaliokunta päättää, että Salpakankaan- ja Heinsuon koulujen väliset oppilassiirrot koskevat vuosiluokkia 5-7. Musiikin painotettu opetus järjestetään Salpakankaan koululla ja siirrot eivät koske valintakokeen perusteella painotettuun opetukseen valittuja oppilaita, koska painotettua musiikinopetusta ei järjestetä Heinsuon koululla.  

Heinsuon kouluun siirretään tarvittava määrä 5-7 vuosiluokan oppilaita, joiden koulumatkan pituus Heinsuon kouluun on lyhin Hollolan kunnan koulukuljetusperiaatteiden mukaista reittiä pitkin. Tarvittava siirrettävien oppilaiden määrä määräytyy Salpakankaan ja Heinsuon koulujen perustettavien opetusryhmien perusteella. Ryhmät perustetaan muodostaen sekä Salpakankaan että Heinsuon kouluun tarkoituksen mukaiset valiokunnan päättämän ryhmäkoon mukaiset opetusryhmät. 

Jatkossa siirrot tulevat koskemaan ainoastaan viidennelle vuosiluokalle siirtyviä oppilaita.  

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Merk. Asiantuntijana kuultavana olivat perusopetuksen rehtorit ja erityisopetuksen rehtori.

Valmistelija

  • Kim Strömmer, sivistys- ja hyvinvointijohtaja, kim.strommer@hollola.fi

Perustelut

Sivistys- ja hyvinvointivaliokunnan 19.2.2025 § 12 päätöksestä on tehty oikaisuvaatimus. Sivistys- ja hyvinvointivaliokunta päätti § 12 oppilaaksiottamisen periaatteista vuoden palveluverkkomuutoksessa. 

Päätöstä halutaan oikaistavaksi, että Tiilikankaan koulun oppilaille sekä Tiilikankaan ja Hälvälän kunnan alueiden lapsille osoitetaan oikeudenmukainen ja yhtenäinen koulupolku Heinsuon kouluun. Heinsuon koulusta tehdään Tiilikankaan ja Hälvälän alueiden lähikoulu sekä kunnanhallituksen 13.1.2025 kohta § 5 Tiilikankaan oppilaiden uuden lähikoulun määräytyminen vuoden 2025 palveluverkonmuutoksen päätös käsitellään uudestaan. 

Selvitys 

Sivistys- ja hyvinvointivaliokunta päätti 19.2.2025 § 12 kokouksessaan, että Salpakankaan- ja Heinsuon koulujen väliset oppilassiirrot koskevat vuosiluokkia 5-7. Musiikin painotettu opetus järjestetään Salpakankaan koululla ja siirrot eivät koske valintakokeen perusteella painotettuun opetukseen valittuja oppilaita, koska painotettua musiikinopetusta ei järjestetä Heinsuon koululla.   

Heinsuon kouluun siirretään tarvittava määrä 5-7 vuosiluokan oppilaita, joiden koulumatkan pituus Heinsuon kouluun on lyhin Hollolan kunnan koulukuljetusperiaatteiden mukaista reittiä pitkin. Tarvittava siirrettävien oppilaiden määrä määräytyy Salpakankaan- ja Heinsuon koulujen perustettavien opetusryhmien perusteella. Ryhmät perustetaan muodostaen sekä Salpakankaan että Heinsuon kouluun tarkoituksen mukaiset valiokunnan päättämän ryhmäkoon mukaiset opetusryhmät. Jatkossa siirrot tulevat koskemaan ainoastaan viidennelle vuosiluokalle siirtyviä oppilaita. 

Kunnanhallitus käsitteli asiaa kokouksessaan 13.1.2025 ja päätti (§5), että Tiilikankaan koulun oppilaat siirretään 1.8.2025 Salpakankaan koululle ja Salpakankaan koululta siirretään viranhaltijapäätöksellä tarvittava määrä Heinsuon koulua lähinnä asuvia oppilaita Heinsuon kouluun, pyrkien säilyttämään opetusryhmät, jotta asianmukaiset ja turvalliset tilat pystytään kaikille oppilaille ja henkilökunnalle takaamaan.   

Kuntalain 92 §:ään ja hallintosäännön 32 §:n nojalla, kunnanhallituksen puheenjohtaja on 16.12.2024 päätti ottaa sivistys- ja hyvinvointivaliokunnan päättämän asian kunnanhallitukseen käsiteltäväksi. Otto-oikeuden käyttäminen merkitsi, että asia siirtyi kokonaan kunnanhallituksen käsiteltäväksi. Kunnanhallituksella on asiaa käsitellessään sama toimivalta kuin alemmalla viranomaisella on ollut.   

Sivistys- ja hyvinvointivaliokunnan päätös 19.2.2025 § 12 koski kunnanhallituksen 13.1.2025 §5 päätöksen toimeenpanoon liittyviä tarkennuksia. Sivistys- ja hyvinvointivaliokunta ei voi ottaa kunnanhallituksen 13.1.2025 § 5 tekemää päätöstä uudelleen käsittelyyn. Kunnanhallitus on käsitellyt 10.2.2025 § 21 kyseiseen päätökseen tulleet oikaisuvaatimukset ja hylännyt oikaisuvaatimukset. Asianosaisen oikaisuvaatimus liittyy kunnanhallituksen tekemään päätökseen ja sen muuttamiseen. Asianosainen ei vaadi oikaisua sivistys- ja hyvinvointivaliokunnan 19.2.2025 §12 tekemään päätökseen.

Ehdotus

Esittelijä

  • Kim Strömmer, sivistys- ja hyvinvointijohtaja, kim.strommer@hollola.fi

Sivistys- ja hyvinvointivaliokunta hylkää oikaisuvaatimuksen esittelyosan selvityskohdissa kerrotuin perustein. 

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.
Sivistys- ja hyvinvointivaliokunta hylkäsi oikaisuvaatimuksen esittelyosan selvityskohdissa kerrotuin perustein.

Tiedoksi

Asianosainen: oikaisuvaatimuksen tekijä

Liitteet


Muutoksenhaku

Valitusosoitus

Tähän päätökseen haetaan muutosta kunnallisvalituksella.

Valitusoikeus

Oikaisuvaatimuksen johdosta annettuun päätökseen saa hakea muutosta kunnallisvalituksella vain se, joka on tehnyt alkuperäistä päätöstä koskevan oikaisuvaatimuksen. 

Mikäli alkuperäinen päätös on oikaisuvaatimuksen johdosta muuttunut, saa tähän päätökseen hakea muutosta kunnallisvalituksella myös se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä kunnan jäsen. Riita-asiat käsitellään käräjäoikeudessa. 

Valitusaika

Kunnallisvalitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valitusperusteet

Kunnallisvalituksen saa tehdä sillä perusteella, että

  • päätös on syntynyt virheellisessä järjestyksessä,
  • päätöksen tehnyt viranomainen on ylittänyt toimivaltansa tai
  • päätös on muuten lainvastainen.

Valittajan tulee esittää valituksen perusteet ennen valitusajan päättymistä.

Valitusviranomainen

Kunnallisvalitus tehdään Hämeenlinnan hallinto-oikeudelle.

Hämeenlinnan hallinto-oikeus
Postiosoite: Raatihuoneenkatu 1, 13100 Hämeenlinna
Käyntiosoite: Arvi Karistonkatu 5, Hämeenlinna
Sähköposti: hameenlinna.hao(at)oikeus.fi
Faksinumero: 029 564 2269
Puhelinnumero: 029 564 2210
Avoinna: maanantai-perjantai klo 8.00-16.15

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa https://asiointi.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet/#/

Valituksen muoto ja sisältö

Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Valituksessa on ilmoitettava:

  • päätös, johon haetaan muutosta (valituksen kohteena oleva päätös)
  • miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi (vaatimukset)
  • vaatimusten perustelut
  • mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan. 

Valituksessa on lisäksi ilmoitettava valittajan nimi ja yhteystiedot. Jos puhevaltaa käyttää valittajan laillinen edustaja tai asiamies, myös tämän yhteystiedot on ilmoitettava. Yhteystietojen muutoksesta on valituksen vireillä ollessa ilmoitettava viipymättä hallintotuomioistuimelle.

Valituksessa on ilmoitettava myös se postiosoite ja mahdollinen muu osoite, johon oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat voidaan lähettää (prosessiosoite). Mikäli valittaja on ilmoittanut enemmän kuin yhden prosessiosoitteen, voi hallintotuomioistuin valita, mihin ilmoitetuista osoitteista se toimittaa oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat. 

Valitukseen on liitettävä:

  • valituksen kohteena oleva päätös valitusosoituksineen
  • selvitys siitä, milloin valittaja on saanut päätöksen tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta 
  • asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.

Oikeudenkäyntimaksu

Muutoksenhakuasian vireille panijalta peritään oikeudenkäyntimaksu sen mukaan kuin tuomioistuinmaksulaissa (1455/2015) säädetään. Ajantasainen tieto oikeudenkäyntimaksuista löytyy Tuomioistuinlaitoksen sivustolta https://oikeus.fi/tuomioistuimet/fi/index/asiointijajulkisuus/maksut/oikeudenkayntimaksuthallinto-oikeudessa.html

Tuomioistuinmaksulakiin linkki https://finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2015/20151455

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Hollolan kunnan kirjaamosta.
Postiosoite: PL 66, 15871 Hollola
Käyntiosoite: Tiilijärventie 7 F, Hollola
Sähköposti: kirjaamo(at)hollola.fi
Puhelinnumero: 044 780 1427
Kirjaamon aukioloajat: maanantai-perjantai klo 9.00-15.00.