Sivistys- ja hyvinvointivaliokunta, kokous 19.2.2025

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 14 Oppilaaksiottaminen toissijaiseen kouluun

HOLDno-2019-248

Valmistelija

  • Kim Strömmer, sivistys- ja hyvinvointijohtaja, kim.strommer@hollola.fi
  • Anssi Vidman, perusopetuksen rehtori, anssi.vidman@hollola.fi
  • Sanna Plit-Rehula, perusopetuksen rehtori, sanna.plit-rehula@hollola.fi
  • Minna Tsutsunen, erityisopetuksen rehtori, minna.tsutsunen@hollola.fi

Perustelut

Kunta osoittaa Perusopetuslain mukaan oppilaalle lähikoulun, jota kutsutaan ensisijaiseksi kouluksi. Perusopetuslain mukaan oppilaalla on oikeus hakeutua myös muuhun kuin kunnan osoittamaan lähikouluun. Tätä koulua kutsutaan toissijaiseksi kouluksi. Hollolan kunnan hallintosäännön mukaan rehtorit päättävät oppilaaksiotoista. Hollolassa koulujen esi- ja perusopetukseen otetaan ensisijaisesti oman kunnan oppilaita. Kouluun voidaan ottaa muita oppilaita, jos kyseisen luokka-asteen perusopetusryhmät eivät ole täynnä ensisijaisen oppilaaksioton jälkeen. Perusopetusryhmä yleisopetuksessa katsotaan täydeksi, jos luokalla on vähintään 20 oppilasta tai yläkoulussa lisäoppilas aiheuttaa uuden opetusryhmän muodostamisen jossain oppiaineessa.  

Kun toissijaista koulupaikkaa hakee enemmän lapsia kuin kouluun voidaan ottaa, valintaperusteena on ensisijaisesti sisarussuhde ja toissijaisena valintaperusteena lyhyin koulumatka virallista kulkureittiä pitkin. Sisarussuhde otetaan huomioon vain, jos sisarus on lähikoulussaan. Tasatilanteessa suoritetaan arvonta. Rehtori nimeää arvonnan suorittavat henkilöt (3). Arvonnasta laaditaan pöytäkirja.  

Seuraavan lukuvuoden kaikkien oppilaiden toissijaiset oppilaspaikat käsitellään keväällä erillisellä hakukierroksella. Hakemukset seuraavan lukuvuoden toissijaisiin oppilaspaikkoihin tulee toimittaa 30.4. mennessä sen koulun rehtorille, johon oppilas pyrkii toissijaisena hakijana. Kaikki hakemukset käsitellään kokonaisuutena samalla hakukerralla ja valintapäätökset tehdään toissijaisen oppilaaksioton valintakriteerien perusteella. Huoltajat huolehtivat koulumatkakustannuksista eli kuljetusoikeutta ei myönnetä oppilaan toissijaiseen kouluun. 

Tukea tarvitseva ulkopaikkakuntalainen voidaan ottaa toissijaisessa oppilaaksiotossa vain, jos hänen kotikuntansa sitoutuu maksamaan oppilaan kaikki tuen kustannukset. Jos tuen tarve ilmenee oppilaaksiottopäätöksen jälkeen ja kotikunta ei sitoudu maksamaan tuen kustannuksia, niin oppilaaksiottopäätös raukeaa kyseisen lukuvuoden lopussa.  

Jos toissijaiseen kouluun valittu oppilas myöhemmin luopuu koulupaikastaan, hänelle osoitetaan huoltajien pyynnöstä lähikoulu. Kunnan sisällä muuttanut yleisopetuksen oppilas, joka haluaa jatkaa nykyisessä koulussaan, saa jatkaa koulunkäyntiä toissijaisena hakijana lukuvuoden loppuun asti nykyisessä koulussaan. Huoltajat huolehtivat koulumatkakustannuksista. Myöhempien lukuvuosien osalta oppilas on toissijainen hakija ja häneen sovelletaan toissijaisen hakijan valintakriteereitä. 

Ehdotus

Esittelijä

  • Kim Strömmer, sivistys- ja hyvinvointijohtaja, kim.strommer@hollola.fi

Sivistys- ja hyvinvointivaliokunta päättää hyväksyä toissijaisen oppilaaksioton kriteerit liitteen 1 mukaisesti 1.4.2025 alkaen. 

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Merk. Asiantuntijana kuultavana olivat perusopetuksen rehtorit ja erityisopetuksen rehtori.

Tiedoksi

Hollolan perusopetuksen aluerehtorit, rehtori, apulaisrehtorit, erityisopetuksen rehtori

Muutoksenhaku

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen. Riita-asia käsitellään käräjäoikeudessa.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä kunnan jäsen.

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimus on toimitettava Hollolan kunnan kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä.

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Hollolan kunta.

Hollolan kunta / Kirjaamo
Postiosoite: PL 66, 15871 Hollola
Käyntiosoite: Tiilijärventie 7 F, 15870 Hollola
Sähköposti: kirjaamo(at)hollola.fi
Puhelinnumero: 044 780 1427

Kirjaamon aukioloajat: maanantai-perjantai klo 9.00-15.00

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:

  • päätös, johon haetaan oikaisua
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella oikaisua vaaditaan.

Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite, puhelinnumero ja muut asian hoitamiseksi tarvittavat yhteystiedot. Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Hollolan kunnan kirjaamosta.