Kunnanhallitus, kokous 7.10.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 238 Leader-ohjelman toteuttaminen Lahden seudulla - Eteläisen Päijät-Hämeen maaseudun kehittämisohjelma 2014 - 20 ja 2023-2027, Etpähä -välirahoitus, myöntövaltuutus

HOLDno-2019-123

Valmistelija

  • Päivi Rahkonen, kunnanjohtaja, paivi.rahkonen@hollola.fi
  • Turkka Rantanen, hallinto- ja talousjohtaja, turkka.rantanen@hollola.fi

Perustelut

Osana vuonna 2023 alkanutta EU-ohjelmakautta Lahden seutukunnalla toiminut Leader-toimintaryhmä Etpähä ry on yhdistynyt Päijänne-Leader ry:n kanssa. Yhdistyminen toteutettiin siten, että Etpähä ry:n Leader-toimintaryhmätyöhön liittyvät tehtävät ja vastuut siirrettiin vuoden 2023 alusta Päijänne-Leader ry:lle, joka toimii tämän jälkeen Iittiä lukuun ottamatta ainoana päijäthämäläisenä Leader-toimintaryhmänä.

Osana yhdistymisprosessia Etpähä ry:n vuosikokous päätti 30.11.2022 pitämässään kokouksessa purkaa Etpähä ry:n. Samassa yhteydessä yhdistyksen kokous päätti nimetä yhdistyksen vuoden 2022 hallituksen, sekä yhdistyksen toiminnanjohtajan selvitysmiehiksi. Selvitysmiesten tehtävänä on selvittää yhdistyksen varalli-suusasema, muuttaa tarpeellinen omaisuusmäärä rahaksi, velkojen maksaminen, sekä jäljelle jääneiden varojen käyttäminen sen mukaan mitä yhdistyksen säännöissä määrätään. Jäljellä jääneet varat on päätetty lahjoittaa Päijänne-Leader ry:lle Etpähä ry:n sääntöjen mukaisesti.

Osana lopullista purkamisselvityksen tekemistä Etpähä ry tarvitsee velkojien luvan siirtää Maaseudun kehittämisohjelmaa koskevat kuntarahat Päijänne-Leader ry:lle. Kuntarahat on käsitelty/käsitellään Etpähä ry:n kirjanpidossa Maa- ja metsätalousministeriön ohjeiden mukaan vieraana pääomana. Leader-toimintaryhmä maksaa ELY-keskuksen/Ruokaviraston päätösten mukaisen kuntarahaosuuden hankkeille, jolloin kuntaraha kuittaantuu hankkeiden maksun myötä. Hankkeiden alitoteutuessa tai peruuntuessa saattaa kuntarahaa jäädä käyttämättä tai palautua.

Vuoden 2023 tilinpäätöksessä toimintaryhmällä oli ohjelmakausia 2007–2022 koskevaa kuntarahaa yhteensä 244 126,05 €. Kuntaraha pitää sisällään ohjelmakauden 2007–2013 kuntarahoja 37 418,03 € ja kauden 2014–2020 sekä siirtymäkauden 2021–2022 kuntarahoja yhteensä 206 708,02 €. Ohjelmakauden 2007–2013 hankkeet ovat päättyneet ja kuntarahojen maksut hankkeille on suoritettu.

Esitys 1
Etpähä ry ja sen selvitysmiehet pyytävät lupaa siirtää Etpähä ry:n vuoden 2023 tilinpäätöksessä oleva kuntarahavelka kokonaisuudessaan Päijänne-Leader ry:lle, joka on vastannut 1.1.2023 alkaen Iitin kuntaa lukuun ottamatta Päijät-Hämeen Leader-toiminnasta. Jatkossa Päijänne-Leader ry vastaa kausien 2014–2022 kuntarahojen maksusta ELY-keskuksen/Ruokaviraston päätösten mukaisesti keskeneräisten hankkeiden osalta. Kuntarahavelka jakautuu Etpähä ry:n jäsenkuntien (Hollola, Lahti, Orimattila, Kärkölä) välillä kuntarahan maksuosuuksien mukaan seuraavasti: Hollola 39,97%, Kärkölä 7,96 %, Lahti 25,04 € ja Orimattila 27,03 %.

Esitys 2
Ohjelmakaudelta 2007–2013 peräisin olevia, vajaasti toteutuneista hankkeista palautuneita, kuntarahoja on yhteensä 37 418,03 €. Etpähä ry:n selvitysmies ja Päijänne-Leader ry:n toiminnanjohtaja esittää, että nämä varat ohjattaisiin kuntien maksuosuuden mukaisessa suuruudessa NuorisoLeader-toiminnan käynnistämiseen toimintansa lakkauttaneen Etpähä ry:n toiminta-alueen kunnissa. Kunnan maksuosuuksien suhteessa jakautuvalla 37 000 €:n rahoituksella pystyttäisiin rahoittamaan neljän kunnan alueella yhteensä n. 74 nuorten omaehtoista projektia, max 500€/projekti.

NuorisoLeader on nuorten omien projektien nopea ja kätevä rahoitusväline. NuorisoLeader tuki myönnetään nuorten itsensä suunnittelemille ja toteuttamille projekteille. Tuettava projekti voi olla esim. yhteisten harrastusvälineiden hankintaa, tapahtuman järjestämistä, taideprojektin toteuttamista, kokoontumispaikan viihtyvyyden parantamista, ym. nuorten toteuttamaa, suunnittelemaa tai tarvitsemaa. NuorisoLeaderin kautta tukea voi saada 100–500 €/hanke. Tukea haetaan sähköisesti Päijänne-Leader ry:n verkkosivujen kautta. Tukihakemusprosessi on yksinkertainen, nopea ja helppo. Päätös rahoitettavista hankkeista tehdään nuorisotiimissä, johon kuuluvat kylä- ja nuorisoaktivaattori, talouspäällikkö sekä nuorten edustaja. Tavoitteena on kannustaa nuoria käynnistämään uutta omaehtoista vapaa-ajan toimintaa sekä tehdä samalla Leader- ja hanketoimintaa tutuksi alueen nuorille.

Ohjelmakaudelta 2007–2013 palautuneesta kuntarahasta budjetoitaisiin kuntakohtaiset kehykset kunnan maksaman kuntarahoituksen suhteessa. Nuorisoryhmä voi hakea tukea vain oman kuntansa kehyksestä. Hollolan osuus olisi 14 956 euroa.

Päijänne-Leader ry on toteuttanut Nuoriso – ja YhteisöLeader – toimintaa omalla alueellaan vastaavalla, edellisiltä ohjelmakausilta palautuneella kuntarahalla vuodesta 2016 ja rahoittanut yhteensä 134 pientä yhteisöjen hanketta n. 63 000 euron summalla. Päijänne-Leader ry olisi halukas ottamaan käyttöönsä NuorisoLeader-rahoituselementin myös Etpähä ry:n toiminta-alueen kunnissa. NuorisoLeader säännöt sekä ra-hoitettuja hankkeita Päijänne-Leaderin toiminta-alueella: https://paijanne-leader.fi/nuoret/

Ohjelmakausien 2014–2020 ja 2021–2022 kuntarahat Ohjelmakauden 2014–2020 ja siirtymäkauden 2021–2022 mahdollisista palautuvista kuntarahoista ja niiden käytöstä tullaan käymään neuvottelut loppuvuodesta 2025 hankkeiden toteutusajan ja maksujen päätyttyä.

Ehdotus

Esittelijä

  • Päivi Rahkonen, kunnanjohtaja, paivi.rahkonen@hollola.fi

Kunnanhallitus päättää myöntää Etpähä ry:lle ja sen selvitysmiehille luvan siirtää Etpähä ry:n vuoden 2023 tilinpäätöksessä oleva kuntarahavelka kokonaisuudessa Päijänne-Leader ry:lle.

Lisäksi kunnanhallitus päättää, että varat voidaan ohjata kuntien maksuosuuden mukaisessa suhteessa NuorisoLeader-toiminnan käynnistämiseen toimintansa lakkauttaneen Etpähä ry:n toiminta-alueen kunnissa..

Päätös

Hyväksyttiin päätösesityksen mukaisesti.

Tiedoksi

Etpähä ry/Päijänne-Leader ry, Kärkölän kunta, Lahden kaupunki, Orimattilan kaupunki

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

  • vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
  • virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
  • etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)
  • oppilaan arviointia (Perusopetuslaki 22 ja 42 c §).

Riita-asia käsitellään käräjäoikeudessa.