Kunnanhallitus, kokous 17.6.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 170 Vuoden 2025 talousarvion ja vuosien 2026-2028 taloussuunnitelman laadintaohjeet

HOLDno-2024-530

Valmistelija

  • Maarit Kuivala-Ruiz, talouspäällikkö, maarit.kuivala-ruiz@hollola.fi
  • Turkka Rantanen, hallinto- ja talousjohtaja, turkka.rantanen@hollola.fi

Perustelut

Kuntalain (410/2015) 110§:ssä säädetään kunnan talousarviosta ja sen tasapainovaatimuksesta.

Hollolan kunnan hallintosäännön mukaan suunnittelukehyksestä ja talousarvion laadintaohjeesta päättää kunnanhallitus. 

Konsernipalveluissa on valmisteltu talousarvion laadintaohjeet palvelualueille noudatettavaksi. Laadintaohjeen mukainen raami päätyy vuoden 2025 osalta noin 1,1 miljoonan euron ylijäämäiseen tulokseen. Raamissa on otettu huomioon arviot henkilöstömenojen ja kustannustason nousuista sekä palveluverkkomuutosten vaikutus. Strategian toteuttamista varten on raamiin varattu 1,1 miljoonan euron kohdentamaton varaus. Verotulojen kasvu 2,7 miljoonaa euroa kuluvan vuoden ennusteeseen nähden perustuu kuntaliiton toukokuun ennusteeseen. Kunnallisveron parantunut ennuste johtuu kehysriihen veropäätöksistä. Ansiotulovähennyksen poistamisen ja sitä korvaavan työtulovähennyksen korottaminen lisää kunnallisverotuottoa, mutta verotulomenetysten korvauksia alennetaan vastaavalla määrällä, joten muutos on kunnan verorahoituksen kannalta +-0

Valtionosuuksien kasvu noin 1,0 miljoonaa euroa kuluvan vuoden ennusteeseen nähden perustuu sekä kuntaliiton että valtiovarainministeriön toukokuussa julkaisemiin ennusteisiin. Valtionosuuslaskelma vuodelle 2025 sisältää myös kunnan TE-uudistuksen rahoituksen.

Palvelualueet valmistelevat talousarvioesityksensä siten, että palvelualueen sitova taso on toimintakate. Vesihuoltolaitoksen, Päijät-Hämeen Ympäristöpalvelujen sekä Päijät-Hämeen työllisyysalueen taseyksiköiden tilikauden tuloksen tulee päätyä nollaan. Valmistelun aikataulu on esitetty laadintaohjeen ensimmäisellä sisältösivulla. 

Ehdotus

Esittelijä

  • Päivi Rahkonen, kunnanjohtaja, paivi.rahkonen@hollola.fi

Kunnanhallitus päättää hyväksyä liitteenä olevan vuoden 2025 talousarvion- ja vuosien 2026-2028 taloussuunnitelman laadintaohjeen.

Päätös

Hyväksyttiin päätösesityksen mukaisesti.

Tiedoksi

Palvelualuejohtajat, konsernin tytäryhtiöt, talouspalvelut

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

  • vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
  • virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
  • etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)
  • oppilaan arviointia (Perusopetuslaki 22 ja 42 c §).

Riita-asia käsitellään käräjäoikeudessa.