Kunnanhallitus, kokous 17.6.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 163 Kunnanhallituksen lausunto asiasta; Hahmajärven järvenlaskemishanketta koskevan vesitalousluvan muuttaminen, Hollola (ESAVI/49159/2023.)

HOLDno-2024-494

Valmistelija

  • Mari Pihlaja-Kuhna, ympäristötarkastaja, mari.pihlaja-kuhna@hollola.fi
  • Päivi Rahkonen, kunnanjohtaja, paivi.rahkonen@hollola.fi

Perustelut

Aluehallintovirasto pyytää Hollolan kunnanhallitukselta ja ympäristönsuojeluviranomaiselta lausuntoa asiakohdassa mainitusta hakemuksesta viimeistään 5.7.2024. Kuulutus ja hakemusasiakirjat ovat nähtävillä 29.5. - 5.7.2024 aluehallintovirastojen verkkosivuilla osoitteessa www.ylupa.avi.fi. 

Taustaa; Hahmajärven järvenlaskuyhtiö ja luvan hakeminen

Nykyinen Hahmajärven säännöstelypato on rakennettu Hämeen läänin maaherran Hahmajärven järvenlaskuyhtiölle 30.11.1934 myöntämän luvan mukaisesti. Järvenlaskuyhtiö vastaa järjestelypadon kunnossapidosta ja käyttämisestä. Hahmajärven laskeminen ja siihen laskevien ojien perkaus on suunniteltu ja toteutettu vuosina 1932-1936.

Hollolan kunta on osakas Hahmajärven järvenlaskuyhtiössä ja kunnan osalta tehtiin selvitystyötä järvenlaskuyhtiön aktivoimiseksi vuosina 2021 - 2022. Hahmajärven järvenlaskuyhtiön aktivoiva yhtiökokous pidettiin 10.3.2022 ja yhtiökokouksessa saavutettiin yksimielinen kannatus pohjapatoratkaisun edistämiselle. Kokouksessa todettiin myös, että hankkeen toteuttaminen vaatii vesilain mukaisen luvan hakemista. Hollolan kunnan edustajana järvenlaskuyhtiössä toimii vesihuoltopäällikkö tai varalla projektiasiantuntija. 

Padon muutostyön suunnittelu on tehty Hahmajärven padon kunnostussuunnittelu -hankkeessa, jota hallinnoi Päijät-Hämeen Vesijärvisäätiö. Hollolan kunta on osallistunut hankkeen rahoittamiseen 5 000 € vuonna 2023. Suunnittelijana hankkeessa on ollut insinööritoimisto Jami Aho. Järvenlaskuyhtiö on kokouksessaan 13.12.2023 käsitellyt padon muutossuunnitelman ja lupahakemuksen pääkohdat ja päättänyt hakea nykyisen luvan muuttamista ja lupahakemuksen jättämisestä aluehallintoviraston käsiteltäväksi. 

Kun vesilain mukainen lupahakemus on käsitelty ja lainvoimainen päätös on saatu, alkaa työn toteutuksen valmistelu. Hankkeen toteuttamiseksi tullaan hakemaan myös ulkopuolista rahoitusta. Hankkeen toteuttamisen kokonaiskustannukseksi suunnitelmassa on arvioitu n. 64 000 € (alv 0%). 

Hakemuksen sisältö

Hahmajärven järvenlaskuyhtiö hakee muutosta Hahmajärven järvenlaskemishanketta koskevaan vesitalouslupaan. Järven luusuasta noin 320 m alavirtaan tehdään tekokoskimainen pohjapato, minkä jälkeen nykyinen pato puretaan kokonaan. Rakennettavan pohjapadon ja purettavan padon välinen etäisyys on noin 130 m. Järvenlaskuyhtiö hakee pysyvää käyttöoikeutta padon edellyttämiin alueisiin. Muutosta haetaan lupamääräykseen 2 hakijan esittämällä tavalla. 

Nykyinen seteillä varustettu pato on huonokuntoinen ja sen hoito ja kunnossapito vaatii liikaa resursseja. Patoa on vaikea hoitaa lupaehtojen mukaisesti. Kiinteän pohjapadon myötä padon säännöstelytarve loppuu. Lisäksi pato on totaalinen nousueste kaloille. Rakennettava pohjapato mahdollistaa kalankulun. 

Hankkeen vaikutuksesta alimmat vedenkorkeudet nousevat noin 6 cm toteutuneen säännöstelyn mukaisesta tilanteesta. Keskivedenkorkeuteen ja tulvakorkeuksiin ei tule merkittäviä muutoksia verrattuna toteutuneen säännöstelyn mukaiseen tilanteeseen. Hankkeesta aiheutuu töidenaikaista veden samentumista työalueelta alavirtaan. 

Hanke on tarkoitus toteuttaa viiden vuoden kuluttua lainvoimaisesta lupapäätöksestä. Töiden kestoaika on noin 2–6 viikkoa riippuen sääolosuhteista.

Vesihuoltopäällikkö Riikka Johansson esittelee asiaa kokouksessa.
 

Ehdotus

Esittelijä

  • Päivi Rahkonen, kunnanjohtaja, paivi.rahkonen@hollola.fi

Kunnanhallitus on tutustunut hakemusasiakirjoihin ja toteaa, ettei sillä ole huomautettavaa hankkeesta. Vesitalousluvan muutos voidaan myöntää hakemuksen mukaisesti. 

Hankkeen toteutumisesta on yleistä hyötyä, kun kalojen vaelluseste poistuu ja uoman luonnontila palautuu lähemmäs alkuperäistä tilaa. Hankealue kuuluu Hämeen vesienhoidon toimenpideohjelman (vuosille 2022-2027) ehdotettuihin vesistökunnostuskohteisiin ja on siten toimenpideohjelman mukainen toimenpide. 

Päätös

Hyväksyttiin päätösesityksen mukaisesti.

Merk. Kokouksessa kuultavana asiantuntijana vesihuoltopäällikkö Johansson.

Tiedoksi

Asianosaiset: Aluehallintovirasto (ymparistoluvat.etelä@avi.fi, avi.fi/sahkoiset-lomakkeet), Tiedoksi: Vesijärvisäätiö (info@vesijarvi.fi)

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

  • vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
  • virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
  • etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)
  • oppilaan arviointia (Perusopetuslaki 22 ja 42 c §).

Riita-asia käsitellään käräjäoikeudessa.