Kunnanhallitus, kokous 11.3.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 47 Europarlamenttivaalit 2024, vaalilautakuntien ja vaalitoimikunnan valitseminen

HOLDno-2024-145

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Katja Kneckt, hallintolakimies, katja.kneckt@hollola.fi

Perustelut

Vaalilain 17 §

Ennakkoäänestyksestä kotimaan yleisessä ennakkoäänestyspaikassa, Suomen edustustossa ja suomalaisessa laivassa sekä kotiäänestyksestä huolehtivat vaalitoimitsijat. Kussakin kotimaan yleisessä ennakkoäänestyspaikassa on oltava ainakin kaksi vaalitoimitsijaa. Muissakin ennakkoäänestyspaikoissa vaalitoimitsijoita voi tarvittaessa olla kaksi tai useampia.

Vaalitoimitsijat kotimaan yleiseen ennakkoäänestyspaikkaan ja kotiäänestykseen määrää kunnan keskusvaalilautakunta.

Ennakkoäänestystä kotimaan yleisessä ennakkoäänestyspaikassa toimitettaessa vähintään kahden vaalitoimitsijan on oltava yhtä aikaa saapuvilla. Muissa ennakkoäänestyspaikoissa, joihin vaalitoimitsijoita on nimetty tai määrätty kaksi tai useampia, riittää, että ennakkoäänestystä toimitettaessa on saapuvilla yksi vaalitoimitsija. Kunkin yksittäisen kotiäänestyksen toimittamisesta huolehtii yksi vaalitoimitsija.

Ehdokas tai hänen puolisonsa, lapsensa, sisaruksensa tai vanhempansa ei voi olla vaalitoimitsijana. Puolisoilla tarkoitetaan aviopuolisoita sekä avioliitonomaisissa olosuhteissa ja rekisteröidyssä parisuhteessa eläviä henkilöitä. Vaalitoimitsijaan ei sovelleta hallintolain esteellisyyttä koskevia säännöksiä.

Keskusvaalilautakunnan sihteeri osoittaa kullekin ennakkoäänestystehtävälle keskusvaalilautakunnan ennakkoäänestystoimitsijaksi valitun henkilön myöhemmin tarkentuvan työvuorosuunnitelman mukaisesti. Työvuorojen suunnittelussa huomioidaan ennakkoäänestystoiminnan sijainti ja luonne sekä kunnanhallituksen määräämät aukioloajat siten, että kaikki ennakkoäänestyspaikat saadaan lain tarkoittamalla tavalla toimimaan kunnanhallituksen määrääminä aikoina. Ennakkoäänestystoimitsijoille maksetaan 15,20e/h, myös koulutukseen osallistumisesta. Ennakkoäänestystoimitsijat koulutetaan tehtäviinsä ennen ennakkoäänestyksen alkua.

Keskusvaalilautakunta oikeuttaa keskusvaalilautakunnan sihteerin osoittamaan kullekin ennakkoäänestyspaikalle kulloinkin tarvittavat vaalitoimitsijat  em. henkilöistä. Lisäksi keskusvaalilautakunta oikeuttaa sihteerin määräämään tarvittaessa esim. sairaustapauksissa lisää vaalitoimitsijoita keskusvaalilautakunnan ottamasta henkilöstöstä. Keskusvaalilautakunnan puheenjohtaja määrää vaalitoimitsijoista ne, jotka kussakin yksittäistapauksessa huolehtivat vaalitoimitsijoina kotiäänestyksen toimittamisesta äänestäjän luona.

 

Ehdotus

Keskusvaalilautakunta määrää ennakkoäänestystoimitsijoiksi liitteen mukaiset henkilöt edellä kuvatun mukaisesti.

Päätös

Hyväksytiin ehdotuksen mukaan.

Valmistelija

  • Katja Kneckt, hallintolakimies, katja.kneckt@hollola.fi

Perustelut

Europarlamenttivaalit järjestetään Suomessa 9.6.2024. Ennakkoäänestysajanjakso on 29.5.-4.6.2024.

Vaalilain 15 § mukaan kunnanhallitus asettaa vaalilautakunnat kutakin äänestysaluetta varten sekä vaalitoimikunnan hyvissä ajoin ennen vaaleja. Vaalilautakunnan ja vaalitoimikunnan jäsenten sekä varajäsenten tulee mahdollisuuksien mukaan edustaa asianomaisessa vaalipiirissä edellisissä eduskuntavaaleissa ehdokkaita asettaneita puoluerekisteriin merkittyjä puolueita. Kuntaliiton ohjekirjeen mukaan "Lähtökohtaisesti lain vaatimuksen toteutuminen edellyttää,​ että jäsenissä ja varajäsenissä ei ole kahta samaa puoluetta edustavaa henkilöä. Jäsenten ja varajäsenten edustavuutta tarkastellaan erikseen. Samoin tasa-​arvolain vaatimuksen 40 %:n edustuksesta tulee toteutua erikseen jäsenten ja varajäsenten osalta."

Vaalilautakuntaan kuuluu puheenjohtaja,​ varapuheenjohtaja,​ kolme muuta jäsentä sekä tarpeellinen määrä varajäseniä,​ kuitenkin vähintään kolme.

Vaalitoimikuntaan kuuluu puheenjohtaja,​ varapuheenjohtaja ja yksi muu jäsen sekä tarpeellinen määrä varajäseniä,​ kuitenkin vähintään kolme. Vaalitoimikunnan tehtävänä on ennakkoäänestyksen toimittaminen laitoksissa.

Varajäsenet on asetettava siihen järjestykseen,​ jossa he tulevat jäsenten sijaan.

Samalla kunnanhallitus määrää yhden vaalilautakuntien ja vaalitoimikunnan jäsenistä puheenjohtajaksi ja yhden varapuheenjohtajaksi ja näiden nimet ja yhteystiedot on ilmoitettava kunnan keskusvaalilautakunnalle.

Vaalilautakunta ja vaalitoimikunta ovat päätösvaltaisia kolmijäsenisinä.

Vaaleissa ehdokas ei voi olla vaalilautakunnan jäsen eikä varajäsen.

Ehdokas,​ ehdokkaan puoliso,​ lapsi,​ sisarus tai vanhempi ei voi olla vaalitoimikunnan jäsen eikä varajäsen. Puolisoilla tarkoitetaan aviopuolisoita sekä avioliitonomaisissa olosuhteissa ja rekisteröidyssä parisuhteessa eläviä henkilöitä.

 

Ehdotus

Esittelijä

  • Päivi Rahkonen, kunnanjohtaja, paivi.rahkonen@hollola.fi

Kunnanhallitus päättää asettaa vaalilautakunnat ja vaalitoimikunnan liitteen mukaisesti.

Päätös

Kunnanhallitus päätti jatkaa asian käsittelyä 25.3.2024 kokoukseen.

Tiedoksi

valitut henkilöt, palvelussuhdeasiat@hollola.fi

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

  • vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
  • virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
  • etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)
  • oppilaan arviointia (Perusopetuslaki 22 ja 42 c §).

Riita-asia käsitellään käräjäoikeudessa.