Kunnanhallitus, kokous 5.2.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 36 Valtiovarainministeriön päätös kunnan peruspalvelujen valtionosuudesta vuodelle 2024

HOLDno-2024-15

Valmistelija

  • Turkka Rantanen, hallinto- ja talousjohtaja, turkka.rantanen@hollola.fi

Perustelut

Valtionvarainministeriö on 21.12.2023 päivätyllä päätöksellään myöntänyt vuoden Hollolan kunnalle peruspalveluiden valtionosuutta sekä päättänyt kuntien veroperustemuutoksista johtuvista verotulomenetysten korvauksista vuodelle 2024. Hollolan kunnalle valtionosuutta ja korvausta kohdennettiin 15.377.100 euroa, sisältäen kotikuntakorvausmenot (vähennys 3.036.682 euroa) ja opetukseen liittyvä rahoitus (vähennys 5.461.771 euroa). Ilman kotikuntakorvausmenoa, maksatus on noin 18,4 miljoona euroa.

Peruspalvelujen valtionosuus on puhuttanut kuntia koko sote-lainsäädännön toimeenpanon ajan ja on oletettavaa, että uudistuksen talousvaikutukset tulevat muuttumaan vielä jatkossakin. Kuntin valtionosuuksiin liittyvät leikkaukset on koettu valtionosuusjärjestelmän tavoitteiden vastaiseksi ja valtionvarainministeriö onkin aloittanut järjestelmän uudistamiseen tähtäävän hankkeen 2023.

Hollolan kunta on useaan otteeseen viestittänyt Valtionvarainministeriölle, että sen sote-uudistukseen liittyvä siirtolaskelma valtionosuuksista sisältää Hollolan osalta kaksi keskeistä virhettä:

  1. Osa vanhoista sosiaali- ja terveystoimintaan liittyvistä eläkemaksuista ei siirtynyt hyvinvointialueiden vastuiksi, vaikka siirtolaskelma niitä siirtyvinä ja kunnan valtionosuutta vähentävinä erinä käsittelee.
  2. Ministeriö on ottanut huomioon PHHYKYn vuoden 2022 tilinpäätöksessä tekemän 20 miljoonan euron palkkaharmonisointivarauksen täysimääräisesti huomioon ja PHHYKYn esittämällä kuntajaotuksella. Osakaskunnat eivät ole vastaavaa varausta tilinpäätöksessään ottaneet vastuulleen. Saavutettu sovitteluratkaisu osoittaa vuoden 2022 kustannusvarauksen olleen ylimitoitettu ja Hollolan kuntaosuuden väärin kohdennetuksi.

Kunnan virheelliseksi katsomat kohdat on jätetty oikaisematta ministeriön päätöksessä.

Päijät-Hämeen kunnat ovat yhdessä selvittäneet syntynyttä tilannetta ja selvitystyö on vielä kesken. Mikäli Hollolan kunta päättää hakea muutosta valtionvarainministeriön päätökseen, asia tulee päättää kunnanhallituksen maaliskuun 11. kokouksessa.

Kokouksessa valmistelun tilanteesta antaa katsauksen hallinto- ja talousjohtaja.

Ehdotus

Esittelijä

  • Päivi Rahkonen, kunnanjohtaja, paivi.rahkonen@hollola.fi

Kunnanhallitus merkitsee katsauksen tiedoksi.

Päätös

Merkittiin tiedoksi.

Tiedoksi

-

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

  • vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
  • virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
  • etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)
  • oppilaan arviointia (Perusopetuslaki 22 ja 42 c §).

Riita-asia käsitellään käräjäoikeudessa.