Valmistelija
Mari Pihlaja-Kuhna, ympäristötarkastaja, mari.pihlaja-kuhna@hollola.fi
Perustelut
Aloitteen valmistelua on jatkettu elinvoiman palvelualueella. Ympäristötarkastaja on neuvotellut asiasta Hämeen ELY-keskuksen asiantuntijan kanssa 5.5.2023. Muistio neuvottelusta on oheismateriaalina.
Neuvottelussa todettiin, että perusteet luonnonsuojelualueen perustamiseksi ovat edelleen olemassa ja että vuonna 2017 tehty luontoselvitys on riittävä asian käsittelemiseksi.
Kunnanhallitus oli 23.1.2023 päättänyt, että alueelle haettaisiin ensisijaisesti määräaikaista suojelua METSO-ohjelman kautta. ELYn edustajan kanssa neuvottelussa keskusteltiin suojelun määräaikaisuudesta. METSO-ohjelmassa on mahdollista tehdä määräaikaisia suojelusopimuksia, mutta määräaikaisuuteen on yleensä joku peruste, esimerkiksi uhanalaisen eliölajin esiintyminen alueella.
Kirmolan lähdelehtokorven tapauksessa suojelun perusteena on luontotyyppi, lähdelehtokorpi, joka on Etelä-Suomessa äärimmäisen uhanalaiseksi luokiteltu luontotyyppi. Alueella esiintyy luonnontilaisia noron osia sekä ainakin viisi eri tihkupintaa ja lähdettä, joiden tila on arvioitu luonnontilaiseksi vuoden 2017 luontokartoituksessa. Luonnontilaiset norot ja lähteet sekä tihkupinnat ovat vesilain 2. luvun 11 §:n mukaisia suojeltuja luontotyyppejä, joiden luonnontilaa ei saa vaarantaa. Alueen keskellä on jo yksityinen luonnonsuojelualue. Alue suositellaan haettavan pysyvään suojeluun. Määräaikaisuus ei ole kuitenkaan poissuljettu, vaikka Kirmolankorven luontoarvot ovat luonteeltaan pysyviä. Mikäli päätetään, että haetaan määräaikaista suojelua, ELY ottaa kantaa asiaan omassa esityksessään (esitys suojelupäätöksestä).
Alueen rajauksesta keskusteltiin neuvottelussa. Suojelualueen voisi rajata siten, että tonttien rajaan jätetään 10-15 m väliä ja rajaus tehtäisiin pohjoispuolelta niin, että mahdollinen kaavassa merkitty kävelytie voidaan rakentaa. Suojelupäätökseen voi myös määräyksiin kirjata, että kävelytie voidaan rakentaa. Suojaetäisyys tontteihin mahdollistaa myös tonttien hoitoa ja tonteille vaarallisten puiden poiston kevyemmin perustein tarvittaessa. Alueen länsipuolen rajausta voidaan katsoa vielä maastossa. Hoidettu puistoalue ja leikkikenttä jätetään pois. Lammesta lähtevän ojan luonnontilaisuus ei ollut tiedossa. Rajaus voidaan määritellä lopullisesti suojelupäätöksessä. Suojelupäätöksessä on hyvä valtuuttaa virkahenkilö hyväksymään lopullinen rajaus ja neuvottelemaan rauhoitusmääräyksistä.
Hollolan kunnan edustajilla ja Hämeen ELY-keskuksen luonnonsuojelun asiantuntijoilla on neuvottelu 25.5.2023, jossa yhtenä aiheena on Kirmolan suojelualoite. Tarkoitus on myös käydä maastossa, jolloin voidaan tarkistaa ehdotetun suojelualueen rajausta.
Maankäyttö ja kaavoitus
Esitetty alue on kaavassa VL alueella (lähivirkistysalue). Alueella sijaitseva lampi on merkinnällä UK (urheilukalastusalue). Lammen länsipuolella on hoidettua puistoaluetta sekä leikkikenttä. Ehdotetun uuden luonnonsuojelualueen perustaminen ei edellytä alueen nykyisen asemakaavan muuttamista.
Metsäsuunnitelma
Esitetty alue sijoittuu metsäsuunnitelmassa kuvioille 30, 31 ja 31 (kiinteistöt Laurila 98-435-7-799, Mutala 98-435-7-654, Kuusimetsä 98-435-51-11). Kuvioiden 30 ja 32 hoitoluokka on C1 Lähimetsä ja kuvion 31 hoitoluokka on C5 Arvometsä. Kuvioilta ei ole suunnitelman mukaan tarkoitus hakata metsää, eikä tuottoa siten ole odotettavissa. Suunnitelman mukaan kuvioiden reunoilta poistetaan tarvittaessa huonokuntoisia puita, joita voidaan jättää maapuiksi. Kuvion 31 lisätiedoissa on maininta; ”Voisi liittää suojelualueeseen.”.
Taloudelliset vaikutukset
Mikäli päätetään hakea alueelle luonnonsuojelualuetta, ei tällä ole välittömiä talousvaikutuksia. Metsätuottoja ei ole odotettavissa, koska kohteella ei ole tarkoitus tehdä hakkuita metsäsuunnitelman mukaan. Koska puustotuottoja ei ole odotettavissa, METSO-ohjelmaan liittämisestä ei myöskään ole odotettavissa korvauksia suojelusta.
Mikäli alueelle tehdään myöhemmin hoito- ja käyttösuunnitelma, voi tästä tulla kustannuksia, jos kunta tekee sen itse. Käyttö- ja hoitosuunnitelmien tekoon, sekä mahdollisiin hoitotoimenpiteisiin on mahdollista hakea avustuksia esimerkiksi HELMI-ohjelmasta. Avustuksien hakemista selvitetään myöhemmin Monta Luontoa -ohjelman valmistelussa.
Ehdotus
Esittelijä
Heli Randell, elinvoimajohtaja, heli.randell@hollola.fi
Elinvoimavaliokunta on tutustunut asiaan ja esittää kunnanhallitukselle seuraavaa:
Aloite Kirmolan lähdelehtokorven suojelemiseksi hyväksytään ja kunnanhallitus päättää esittää Hämeen ELY-keskukselle Kirmolan lähdelehtokorven pysyvää suojelemista METSO-ohjelmassa. Luonnonsuojelualueen nimeksi ehdotetaan Kirmolankorpea. Suojeltava alue sijoittuu kiinteistöille Laurila 98-435-7-799, Mutala 98-435-7-654, Kuusimetsä 98-435-51-11 ja alustava rajaus on esitetty liitteessä. Alueen sisällä on jo yksityinen luonnonsuojelualue. Alustavasti rajatun alueen koko on noin 2 ha, kun keskellä olevan yksityisen luonnonsuojelualueen pinta-ala (n. 0,5 ha) on vähennetty.
Rajauksen yksityiskohtia voidaan säätää virkatyönä seuraavat reunaehdot huomioiden: asuintonttien rajaan jätetään 10-15 m väliä ja rajaus tehdään pohjoisreunalta niin, että mahdollinen kaavassa merkitty kävelytie voidaan rakentaa, rakennetut kävelytiet, hoidettu puistoalue ja leikkikenttä jäävät rajauksen ulkopuolelle. Rauhoitusmääräykset voidaan neuvotella virkatyönä.
Kunnanhallitus valtuuttaa elinvoimajohtajan hyväksymään Hämeen ELY-keskuksen suojelupäätöksen.
Aloite todetaan loppuun käsitellyksi.
Päätös
Keskustelun kuluessa Paavo Takala esitti ja Kari Aaltonen, Tatu Söyrilä kannattivat, että Hollolan Elinvoimavaliokunnan ei tule esittää Kirmolan lähdekorven luonnonsuojelualueen perustamista.
Puheenjohtaja totesi, että on tehty pohjaehdotuksesta poikkeava kannatettu esitys, joten asiasta on äänestettävä. Puheenjohtaja teki seuraavan äänestysesityksen. Ne, jotka kannattavat pohjaehdotusta, äänestävät JAA. Ne, jotka kannattavat Paavo Takalan tekemää esitystä, äänestävät EI. Menettelytapa hyväksyttiin.
Suoritetussa äänestyksessä annettiin 3 JAA-ääntä ja 8 EI-ääntä. Puheenjohtaja totesi Paavo Takalan muutosesityksen voittaneen.
Elinvoimavaliokunta hyväksyi muutosehdotuksen.
Puheenjohtaja Miikka Lönnqvist, esittelijä Heli Randell, jäsen Mari Kurisjärvi, jäsen Kristiina Vanhala-Selin jättivät eriävän mielipiteen.
Eriävä mielipide
Puheenjohtaja Miikka Lönnqvist,
esittelijä Heli Randell,
jäsen Mari Kurisjärvi,
jäsen Kristiina Vanhala-Selin.