Kunnanhallitus, kokous 22.5.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 130 Sairauspoissaolo esimiehen luvalla -ohjeistus

HOLDno-2020-438

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Turkka Rantanen, hallinto- ja talousjohtaja, turkka.rantanen@hollola.fi

Perustelut

Kunnanhallitus on 10.2.2020 päättänyt, että esimies voi eräissä äkillisissä sairaustapauksissa hakemuksesta myöntää 1 - 5 peräkkäistä kalenteripäivää työ-/ virka-vapaata (sairauspoissaolo). Tällaisia akuutteja infektioita / äkillisiä sairastumistapauksia ovat flunssa, influenssa, vatsatauti, diagnosoitu migreeni. Mikäli sen jälkeen tarvitaan lääkäriä, tulee kääntyä perusterveydenhuollon tai yksityisen palveluntarjoajan puoleen. Korona-pandemian aikana ohjeistusta on täsmennetty määräaiaisilla ohjeistuksilla, jonka perusteella esimiehen luvalla hyväksyttyjen poissaolojen kesto on ollut pisimmillään 10 vuorokautta.

Talven influenssatilanteen ja perusterveydenhuollon kuormitukseen liittyen, työntekijöillä on ollut vaikeuksia saada lääkäriaikoja. Päijät-Hämeen terveydenhuollon linjauksena onkin ollut, että sairaanhoitajan/terveydenhoitajan/fysioterapeutin kirjoittama sairauslomatodistus poissaoloissa vastaa lääkärin allekirjoittamaa sairauslomatodistusta. Tähän linjaukseen perustuen, lääkäriaikojen saanti on flunssan typpisten oireiden yhteydessä osoittautunut haasteeliseksi.

Kunnan johtoryhmä on keskustellut ongelmasta ja päätynyt esittämään päätösehdotuksen mukaista määräaikaista täsmennystä esihenkilön oikeuteen hyväksyä sairauspoissaoloja, muulla perusteella kuin lääkärin todistuksella.

Hallinto- ja talousjohtaja antaa katsauksen Työterveys Wellamo Oy:n muutostilanteeseen.

Ehdotus

Esittelijä

Päivi Rahkonen, kunnanjohtaja, paivi.rahkonen@hollola.fi

Kunnnahallitus päättää, että:

Sairaustapauksissa ensimmäiset 1-7 sairauspäivää poissaolot hyväksyy esihenkilö, kun diagnoosina on flunssa, influenssa, vatsatauti, diagnosoitu migreeni. Seuraavat 8-14 vuorokautta, esihenkilö voi hyväksyä lääkärin/ sairaanhoitajan/terveydenhoitajan/fysioterapeutin kirjoittamalla sairauslomatodistuksella. Tämä linjaus on voimassa huhtikuun 2023 loppuun.

Päätös

Kunnahallitus päätti, että: 

Sairaustapauksissa ensimmäiset 1-5 sairauspäivää poissaolot hyväksyy esihenkilö, kun diagnoosina on flunssa, influenssa, vatsatauti, diagnosoitu migreeni. Seuraavat 6-10 vuorokautta, esihenkilö voi hyväksyä lääkärin/ sairaanhoitajan/terveydenhoitajan/fysioterapeutin kirjoittamalla sairauslomatodistuksella. Tämä linjaus on voimassa huhtikuun 2023 loppuun

Merk.

Keskustelun kuluessa kunnanjohtaja teki muutetun päätösehdotuksen: Kunnanhallitus päättää, että:

Sairaustapauksissa ensimmäiset 1-5 sairauspäivää poissaolot hyväksyy esihenkilö, kun diagnoosina on flunssa, influenssa, vatsatauti, diagnosoitu migreeni. Seuraavat 6-10 vuorokautta, esihenkilö voi hyväksyä lääkärin/ sairaanhoitajan/terveydenhoitajan/fysioterapeutin kirjoittamalla sairauslomatodistuksella. Tämä linjaus on voimassa huhtikuun 2023 loppuun

Valmistelija

  • Armi Marttila, henkilöstöpäällikkö, armi.marttila@hollola.fi

Perustelut

Kunnanhallitus on 10.2.2020 päättänyt, että esimies voi eräissä äkillisissä sairaustapauksissa hakemuksesta myöntää 1–5 peräkkäistä kalenteripäivää työ-/ virkavapaata (sairauspoissaolo). Tällaisia akuutteja infektioita / äkillisiä sairastumistapauksia ovat flunssa, influenssa, vatsatauti, diagnosoitu migreeni. Mikäli sen jälkeen tarvitaan lääkäriä, tulee kääntyä perusterveydenhuollon tai yksityisen palveluntarjoajan puoleen. Korona-pandemian aikana ohjeistusta on täsmennetty määräaikaisilla ohjeistuksilla, jonka perusteella esimiehen luvalla hyväksyttyjen poissaolojen kesto on ollut pisimmillään 10 vuorokautta.

Talven 2022–2023 influenssatilanteen ja perusterveydenhuollon kuormitukseen liittyen, työntekijöillä on ollut vaikeuksia saada lääkäriaikoja. Päijät-Hämeen hyvinvointikuntayhtymän ja sittemmin hyvinvointialueen linjauksena on ollut, että sairaanhoitajan / terveydenhoitajan / fysioterapeutin kirjoittama sairauslomatodistus poissaoloissa vastaa lääkärin allekirjoittamaa sairauslomatodistusta. Tähän linjaukseen perustuen, lääkäriaikojen saanti on flunssan typpisten oireiden yhteydessä osoittautunut haasteelliseksi.

Kunnanhallitus on päättänyt 23.1.2023, että sairaustapauksissa ensimmäiset 1–5 sairauspäivää poissaolot hyväksyy esihenkilö, kun diagnoosina on flunssa, influenssa, vatsatauti, diagnosoitu migreeni. Seuraavat 6–10 vuorokautta, esihenkilö voi hyväksyä lääkärin/ sairaanhoitajan/terveydenhoitajan/fysioterapeutin kirjoittamalla sairauslomatodistuksella. Tämä linjaus on ollut voimassa huhtikuun 2023 loppuun.

Päijät-Hämeen hyvinvointikuntayhtymän toimipisteisiin on edelleen vaikea saada aikoja lääkärille. He jakavat tiedotetta, jossa suositellaan työnantajia huomioimaan sairauspoissaolojen hyväksymisen ohjeistuksessa, että sairaanhoitajan ja koulutuksen saaneen fysioterapeutin todistus käy lyhyestä sairaspoissaolosta, josta omavastuuaika (sairastumispäivä + 9 pv) ei ole ylittynyt. Tiedotteen taustalla on Kelan sairauspoissaolojen omavastuuseen liittyvä ohje, jonka mukaan omavastuuaika on sairastumispäivä ja sitä yhtäjaksoisesti seuraavat 9 arkipäivää. Arkipäiviä ovat myös lauantait ja aattopäivät.

Kunnan johtoryhmä on keskustellut ongelmasta ja päätynyt esittämään päätösehdotuksen mukaista toistaiseksi voimassa olevaa muutosta esihenkilön oikeuteen hyväksyä sairauspoissaoloja, muulla perusteella kuin lääkärin todistuksella.

Ehdotus

Esittelijä

  • Päivi Rahkonen, kunnanjohtaja, paivi.rahkonen@hollola.fi

Kunnanhallitus päättää, että:

Sairaustapauksissa esihenkilö voi myöntää ensimmäiset 1–5 kalenteripäivää sairauspoissaoloa, kun oireina on flunssa, influenssa, vatsatauti tai diagnosoitu migreeni. Seuraavat 6–10 kalenteripäivää esihenkilö voi hyväksyä lääkärin / sairaanhoitajan / terveydenhoitajan / fysioterapeutin kirjoittamalla sairauslomatodistuksella. 11. päivästä eteenpäin edellytetään aina lääkärintodistusta. Tämä linjaus on voimassa toistaiseksi.

Päätös

Hyväksyttiin päätösehdotuksen mukaisesti.

Tiedoksi

Esihenkilöt, henkilöstöpalvelut

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

  • vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
  • virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
  • etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)
  • oppilaan arviointia (Perusopetuslaki 22 ja 42 c §).

Riita-asia käsitellään käräjäoikeudessa.