Elinvoimavaliokunta, kokous 2.5.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 46 Metsäasiantuntijan rekrytointi, elinvoiman palvelualue

HOLDno-2023-347

Valmistelija

  • Heli Randell, elinvoimajohtaja, heli.randell@hollola.fi

Perustelut

Elinvoiman palvelualueen tehtäviin kuuluu kunnan metsäomaisuuden hoitaminen. Kunnan metsäomaisuus on yhteensä noin 1500 hehtaaria. Talous- että taajamametsien metsäsuunnitelmat on laadittu vuosien 2021-2022 aikana ostopalveluna. Metsäsuunnitelmien hoito- ja hakkuutoimet on aloitettu syksyn 2022 aikana. 

Metsäsuunnitelmien laadinnan ja hoito- ja hakkuutöiden hankinnan ja valvonnan yhteydessä on arvioitu metsätöihin liittyviä prosesseja ja niiden sujuvuutta. Suunnittelu- ja hankintapalvelut on teetetty ostopalveluna, päätöksentekoa on tehty omana työnä ostopalvelun asiantuntijuutta hyödyntäen. Kahden vuoden aikana ostopalvelumalli on osoittanut, että metsäasioiden tarkoituksenmukainen ja sujuva hoitaminen ml. asiakaspalvelu (asukkaat) ja erityisasiantuntemusta vaativien asioiden selvittely onnistuu parhaiten organisaation omana työnä. Metsäasioiden ja muihin luontoon ja maankäyttöön liittyvien asioiden hoito edellyttää suunnitelmallisuutta ja pitkäjänteisyyttä. Tämä onnistuu tehokkaimmin, kun koordinointi ja prosessien hallinta hoidetaan omana työnä.

Lisäksi kuluvana vuonna luontoon ja metsiin liittyvät paineet EU:n ja kansallisen lainsäädännön taholta ovat kasvaneet. EU:ssa on valmistelussa muun muassa niin sanottu ennallistamisasetus, josta tulee velvoitteita mm. kunnan viherpinta-alaan liittyen. Uusi luonnonsuojelulaki tulee voimaan 1.6.2023 ja sen 11 §:n mukaan kunnan tulee edistää luonnon monimuotoisuuden suojelua sekä maisemansuojelua alueellaan. Myös kuntalaisten odotukset kunnan metsien ja puistojen hoidossa ovat muutoksessa. Ilmastotyöhön liittyen kunnan metsien hiilensidontaan liittyviä tekijöitä tulisi myös tarkastella uuden lakisääteisen ilmastosuunnitelman valmistelussa. Kunnan etu on, että edellä mainittujen seikkojen arviointia ja edistämistä hoidetaan omana työnä, jotta kunnan linjaukset ja tavoitteet pystytään huomioimaan ja kokonaisuus pitämään omassa hallinnassa. 

Metsäasiantuntijan virka on uusi. Kyseessä on virka, koska tehtävässä käytetään julkista valtaa mm. hankinnat. Asiantuntijan rekrytointi toteutettaisiin mahdollisimman pian, jotta työntekijä voisi aloittaa kesälomakauden jälkeen. 

Virkaan tarvittavaa määrärahaa ei ole varattu vuoden 2023 budjetissa. Kuluvan vuoden budjetissa on tulossa myyntituloja siten, että loppuvuoden (elo-joulukuu) kulut saadaan katettua. Henkilöstökulut budjetoidaan tulevien vuosien budjettiin ja osittain pyritään kattamaan metsänmyyntituloilla. Metsäasiantuntijan tehtäväkohtainen palkka on 3754,03 €/kk (TS taso 6). 

Asiaa on käsitelty tehtävänkuvan ja TS-pisteytyksen osalta TS-työryhmässä 18.4.2023 ja rekrytointiluvan osalta kunnan johtoryhmässä 24.4.2023.  

 

Ehdotus

Esittelijä

  • Heli Randell, elinvoimajohtaja, heli.randell@hollola.fi

Elinvoimavaliokunta esittää kunnanhallitukselle, että elinvoiman palvelualueen hallintoon perustetaan uusi vakituinen metsäasiantuntijan virka. 

Päätös

Keskustelun kuluessa Paavo Takala esitti ja Minna Kauhanen, Tatu Söyrilä, Seija Aakala, Kari Aaltonen kannattivat, että Hollolan kuntaan ei tule perustaa metsäasiantuntijan virkaa.
Perustelut:
Kallis ratkaisu kunnalle suhteutettuna metsäpinta-alaan (1500 ha). Metsiin liittyvät palvelut saa kaikki ostopalveluina (esm MHY). Sopivan/pätevän henkilön saaminen virkaan on haasteellista.
Keskustelun kuluessa niin ikään Pasi Jalonen ehdotti ja Kristiina Vanhala-Selin kannatti ettei perusteta vakinaista, vaan määräaikainen virka, esim. kolmeksi vuodeksi. Perusteena tiettyjen tehtävien määräaikaisuus.

Puheenjohtaja totesi, että on tehty 2 pohjaehdotuksesta poikkeavaa kannatettua esitystä, joten asiasta on äänestettävä. Koska keskustelun aikana tehtiin enemmän kuin 1 pohjaehdotuksesta poikkeavaa kannatettua esitystä, tulee muutosehdotukset äänestyttää ensin vastakkain.  

Puheenjohtaja teki seuraavan äänestysesityksen. Ne, jotka kannattavat Paavo Takalan tekemää esitystä, äänestävät JAA. Ne, jotka kannattavat Pasi Jalosen tekemää esitystä, äänestävät EI. Menettelytapa hyväksyttiin.

Puheenjohtaja totesi Paavo Takalan esityksen voittaneen äänin JAA 6 kpl, EI 4  kpl. Seuraavaksi äänestetään Paavo Takalan esityksen ja pohjaehdotuksen välillä. 
Puheenjohtaja teki seuraavan äänestysesityksen. Ne, jotka kannattavat pohjaehdotusta, äänestävät JAA. Ne, jotka kannattavat Paavo Takalan tekemää esitystä, äänestävät EI. Menettelytapa hyväksyttiin.
Puheenjohtaja totesi Paavo Takalan esityksen voittaneen äänin JAA 3 kpl, EI 7 kpl.

Puheenjohtaja totesi Paavo Takalan muutosehdotuksen tulleen valiokunnan päätökseksi. Puheenjohtaja Miikka Lönnqvist ja elinvoimajohtaja, esittelijä Heli Randell jättivät eriävän mielipiteen.

Kokoustauko klo 18.55 - 19.01.

Eriävä mielipide

  • Heli Randell, esittelijä

    Miikka Lönnqvist, puheenjohtaja.

Äänestystulokset

  • Kyllä 6 kpl 60%

    Kari Aaltonen, Sakari Marttila, Paavo Takala, Seija Aakala, Minna Kauhanen, Tatu Söyrilä

  • Ei 4 kpl 40%

    Mari Kurisjärvi, Kristiina Vanhala-Selin, Miikka Lönnqvist, Pasi Jalonen

  • Kyllä 3 kpl 30%

    Mari Kurisjärvi, Miikka Lönnqvist, Kristiina Vanhala-Selin

  • Ei 7 kpl 70%

    Paavo Takala, Pasi Jalonen, Seija Aakala, Kari Aaltonen, Minna Kauhanen, Tatu Söyrilä, Sakari Marttila

Tiedoksi

Ote: HR-palvelut

Muutoksenhaku

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen. Riita-asia käsitellään käräjäoikeudessa.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen.

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimus on toimitettava Hollolan kunnan kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä.

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Hollolan kunta.

Hollolan kunta / Kirjaamo
Postiosoite: PL 66, 15871 Hollola
Käyntiosoite: Tiilijärventie 7 F, 15870 Hollola
Sähköposti: kirjaamo(at)hollola.fi
Puhelinnumero: 044 780 1427

Kirjaamon aukioloajat: maanantai-perjantai klo 9.00-15.00

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:

  • päätös, johon vaaditaan oikaisua
  • miten päätöstä vaaditaan oikaistavaksi
  • millä perusteella oikaisua vaaditaan.

Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite, puhelinnumero ja muut asian hoitamiseksi tarvittavat yhteystiedot. Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Hollolan kunnan kirjaamosta.