Elinvoimavaliokunta, kokous 21.2.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 18 Oikaisuvaatimuksen käsittely, talousmetsäsuunnitelman muuttamiseksi Vesikansassa, Sorvasen alue

HOLDno-2021-652

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Seppo Tiainen, koordinaattori, seppo.tiainen@hollola.fi

Perustelut

Hollolan kunnan metsäsuunnitelma talousmetsiin 2021-2031 hyväksyttiin elinvoimavaliokunnassa 16.11.2021 § 116 ja tämän jälkeen sitä on lähdetty toteuttamaan. Suunnitelman toimenpidekohteita sijaitsee myös Kalliolassa, Sorvasen alueella, jossa suunniteltuja toimenpiteitä ei ole vielä kuitenkaan aloitettu.

Metsätoimenpiteiden lykkäämiseksi ja suunnitelman muuttamiseksi on tullut liitteenä olevia esityksiä: viesti palautekanavasta sekä sähköpostilla valtuutettujen Laine ja Palo esitys.

Lisäksi Luontoliiton ja Viisipuu Oy:n edustajat kävivät kohteissa 26.10.2022, käynnistä on muistio liitteenä. Kävijöiden näkemykset suunnitelluista toimenpiteistä erosivat toisistaan metsäkuviolla 602.

Elinvoimavaliokunnan hyväksymässä talousmetsän suunnitelmassa oli kuviolle 602 esitetty avohakkuuta uudistamisketjuineen. Leimikkosuunnitelmaan kevennettiin kuitenkin kuvion käsittely suojuspuuhakkuuksi, jolloin kuvio säilyy edelleen metsäisenä. Tässä suojuspuuhakkuussa poistetaan suurin osa järeistä kuusista, mutta lähes kaikki männyt ja suurin osa koivuista säästetään. Myös nuorta puustoa säästetään ja siitä kasvatetaan uutta puusukupolvea. Valtapuustosta jää hakkuun jälkeen kolmasosa. Hakkuussa jätetään rungon osia maapuiksi, jolloin lahopuun riittävä määrä turvataan. Jäljelle jäävistä kuusista tulee osa kaatumaan, mutta ne eivät haittaa alueen virkistyskäyttöä.

Hakkuun tarkoituksena on pitää kuvion puusto elinvoimaisena ja toimenpiteellä edistetään puuston eri-ikäiskehitystä. Mikäli toimenpiteitä ei nyt suoriteta, alkaa kuusten kunto heiketä. Joukossa on jo nyt kuolleita yksilöitä, jotka levittävät hyönteistuhoa. Toimenpiteen tarkoituksena on estää tuhoepidemian leviäminen ja turvata alueen virkistyskäyttö. Mikäli puusto jätetään ennalleen, on vaarana, että suurin osa kuusista vähitellen kuolee ja noin valtava määrä kaatuneita puita estää alueella liikkumisen, ellei puita poisteta sitä mukaa kun ne kaatuvat.

Kuviolla 604 harvennetaan nuorta kuusikkoa ja poistetaan reunoilta muutamia vaarallisia ylispuita. Tämän kuvion toimenpiteisiin ei Luonto-Liiton edustajalla ollut huomauttamista.

Kokouksessa on asiantuntijana paikalla Viisipuu Oy:n edustaja.

Ehdotus

Esittelijä

Heli Randell, elinvoimajohtaja, heli.randell@hollola.fi

Elinvoimavaliokunta päättää hyväksyä kuviolle 602 suojuspuuhakkuun asiantuntijan esittämässä muodossa. Kuvion 604 esitystä harvennushakkuun tarpeesta ja ylispuun poistoista ei ole epäselvyyttä.

Päätös

Keskustelun kuluessa Kristiina Vanhala-Selin esitti, että virkistysalueella tutkitaan mahdollisuuksia Metso-kohteeksi ja otetaan luonnon monimuotoisuus ja metsäpolkuhanke ja tutkitaan lepakot ennen hakkuita. Puheenjohtaja totesi esityksen raukeavan kannattamattomana.

Merk. asiantuntijana kokouksessa kuultiin Viisipuu Oy:n Oskari Junnilaa ja Aapo Palosta.

Kokouksessa tauko klo 19:34 - 19:38.

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kristiina Vanhala-Selin jätti eriävän mielipiteen.

 

Eriävä mielipide

Kristiina Vanhala-Selin

Valmistelija

  • Heli Randell, elinvoimajohtaja, heli.randell@hollola.fi

Perustelut

Hollolan kunnan metsäsuunnitelma talousmetsiin 2021-2031 hyväksyttiin elinvoimavaliokunnassa 16.11.2021 § 116 ja tämän jälkeen sitä on lähdetty toteuttamaan. Suunnitelman toimenpidekohteita sijaitsee myös Kalliolassa, Sorvasen alueella, jossa suunniteltuja toimenpiteitä ei ole vielä kuitenkaan aloitettu.

Sorvasen alueen suunnitelmia käsiteltiin elinvoimavaliokunnassa 22.11.2022 § 94. Elinvoimaaliokunta päätti kokouksessaan hyväksyä kuviolle 602 suojuspuuhakkuun asiantuntijan esittämässä muodossa. Kuvion 604 esitystä harvennushakkuun tarpeesta ja ylispuun poistoista ei ole epäselvyyttä.

Matti Peltonen on toimittanut kuntaan oikaisuvaatimuksen 8.12.2022. Oikaisuvaatimuksessa vaaditaan oikaisua elinvoimavaliokunnan päätökseen 22.11.2022 § 94. Päätös vaaditaan oikaistavaksi seuraavasti: Kuvio 602 tulee jättää toistaiseksi uudistushakkaamatta (toteutustapa suojuspuuhakkuu) kunnes alueelle parhaiten soveltuva käyttötarkoitus on suunniteltu kunnassa laaja-alaisemmin huomioiden luonto- ja virkistysarvot. Kuvion 602 ja muiden arvokkaiden Sorvasen mäen osien mahdollinen siirtäminen vapaaehtoiseen METSO-luonnonsuojeluohjelmaan tulee kartoittaa ulkopuolisen riippumattoman tahon toimesta. Kuvion 604 harvennushakkuun ja tarvittaessa reunoilta muutamien vaarallisten ylispuiden poiston voi suorittaa päätöksessä 22.11.2022 todetulla tavalla varoen vahingoittamasta kuvion 602 arvoja.

Perustelut, joilla kuvio 602 (ao. kartassa vihreä alue) on aiemmin päätetty uudistushakattavaksi eivät ole kestäviä luonnontieteellisiltä eivätkä sosiaalisilta taustoiltaan. Lisäksi on myös muutamia hallinnollisia seikkoja. Kiireelliselle uudistushakkuulle ei ole löydettävissä perusteita.

Oikaisuvaatimuksen vaateet ja kunnan vastaukset vaateisiin ovat liitteessä.

Elinvoimavaliokunnan kokouksen 22.11.2022 listatekstissä on esitetty, miten kuvin 602 muutetaan verrattuna alkuperäisen metsänhoitosuunnitelmaan; avohakkuista luovutaan ja kuvion käsittely muutettiin suojuspuuhakkuuksi.

Ehdotus

Esittelijä

  • Heli Randell, elinvoimajohtaja, heli.randell@hollola.fi

Elinvoimavaliokunta hylkää oikaisuvaatimuksen. Elinvoimavaliokunta hyväksyy liitteessä esitetyt vastaukset esitettyihin oikaisuvaatimuksen perusteluihin ja toteaa, että oikaisuvaatimus ei aiheuta muutoksia 22.11.2022 § 94 päätökseen.

 

Päätös

Merk. asiantuntijana kokouksessa kuultiin Aapo Palosta Viisipuu Oy:stä.

Päätösehdotus hyväksyttiin.

 

Tiedoksi

Asianosainen: oikaisuvaatimuksen tekijä, tiedoksi: Viisipuu Oy, koordinaattori

Muutoksenhaku

Valitusosoitus

Tähän päätökseen haetaan muutosta kunnallisvalituksella.

Valitusoikeus

Päätökseen saa hakea muutosta se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä kunnan jäsen. Riita-asiat käsitellään käräjäoikeudessa. 

Valitusaika

Kunnallisvalitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valitusperusteet

Kunnallisvalituksen saa tehdä sillä perusteella, että

  • päätös on syntynyt virheellisessä järjestyksessä,
  • päätöksen tehnyt viranomainen on ylittänyt toimivaltansa tai
  • päätös on muuten lainvastainen.

Valittajan tulee esittää valituksen perusteet valitusviranomaiselle ennen valitusajan päättymistä.

Valitusviranomainen

Kunnallisvalitus tehdään Hämeenlinnan hallinto-oikeudelle.

Hämeenlinnan hallinto-oikeus
Postiosoite: Raatihuoneenkatu 1, 13100 Hämeenlinna
Käyntiosoite: Arvi Karistonkatu 5, Hämeenlinna
Sähköpostiosoite: hameenlinna.hao(at)oikeus.fi
Faksinumero: 029 564 2269
Puhelinnumero: 029 564 2210
Aukioloaika: maanantai-perjantai klo 8.00-16.15.

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet.

Valituksen muoto ja sisältö

Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Valituksessa on ilmoitettava:

  • päätös, johon haetaan muutosta (valituksen kohteena oleva päätös)
  • miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi (vaatimukset)
  • vaatimusten perusteet
  • mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan. 

Valituksessa on lisäksi ilmoitettava valittajan nimi ja yhteystiedot. Jos puhevaltaa käyttää valittajan laillinen edustaja tai asiamies, myös tämän yhteystiedot on ilmoitettava. Yhteystietojen muutoksesta on valituksen vireillä ollessa ilmoitettava viipymättä hallintotuomioistuimelle.

Valituksessa on ilmoitettava myös se postiosoite ja mahdollinen muu osoite, johon oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat voidaan lähettää (prosessiosoite). Mikäli valittaja on ilmoittanut enemmän kuin yhden prosessiosoitteen, voi hallintotuomioistuin valita, mihin ilmoitetuista osoitteista se toimittaa oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat. 

Valitukseen on liitettävä:

  • valituksen kohteena oleva päätös valitusosoituksineen
  • selvitys siitä, milloin valittaja on saanut päätöksen tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta 
  • asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle

Oikeudenkäyntimaksu

Muutoksenhakuasian vireille panijalta peritään oikeudenkäyntimaksu sen mukaan kuin tuomioistuinmaksulaissa (1455/2015) säädetään.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Hollolan kunnan kirjaamosta.
Postiosoite: PL 66, 15871 Hollola
Käyntiosoite: Tiilijärventie 7 F, Hollola
Sähköposti: kirjaamo(at)hollola.fi
Puhelinnumero: 044 780 1427
Kirjaamon aukioloajat: maanantai-perjantai klo 9.00-15.00