Elinvoimavaliokunta, kokous 21.2.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 19 Asemakaavamuutosaloitetta koskevien päätösten poistaminen

HOLDno-2022-477

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Pentti Klemetti, kaavoitusarkkitehti, pentti.klemetti@hollola.fi
Heli Randell, elinvoimajohtaja, heli.randell@hollola.fi

Perustelut

Soramäen omakotiyhdistys on jättänyt 23.10. 2022 Hollolan kunnalle aloitekirjelmän, jonka otsikkona on ’Katujen saneerauksen suunnittelu Soramäen alueella, Rambollin 31.5.2022 lähettämä kirje kiinteistönomistajille’. Kirjelmän 2. sivulla kappaleen ’Soramäen omakotiyhdistys ry esittää’ alkusanoissa tehdään aloite asemakaavamuutoksen laatimisesta Hollolan kunnan toimesta asemakaavoitetulla ja rakentuneella alueella.

MRL 60§ mukaan kunnan tulee seurata alueensa asemakaavojen ajanmukaisuutta ja tarvittaessa ryhtyä toimenpiteisiin vanhentuneiksi todettujen asemakaavojen uudistamiseksi. Keskeinen lain mukainen vanhentumisen kriteeri ei ole asemakaavan ikä vuosissa vaan se, onko ajantasa-asemakaava pääosin alueella toteutunut vai toteutumatta. Soramäen alueella rakennuspaikat ovat pääosin rakentuneet ajantasa-asemakaavan mukaisilla käyttötarkoituksilla. Kiinteistöjaotukseen liittyvät asiat, kuten se, ettei kaikkia katualueita ole aikaisemmin kunnalle haltuunotettu, eivät riitä perusteeksi arvioida kaavaa vanhentuneeksi. Suojelumääräysten tarve olisi mahdollista ottaa tarkasteluun, jos alueelta esitettäisiin useampia purkulupahakemuksia, mutta sellaisia ei ole esitetty rakennusvalvontaan. Kaavojen ajanmukaisuuden arviointi ei voi yhdenvertaisuusperiaatteen vuoksi nojata vain alueen asukkaiden mielipiteisiin.

Soramäen omakotiyhdistyksen asemakaavamuutosaloitteessa 23.10.2022 esiin tuodut ongelmat liittyvät kadunrakennusprosessien keskeneräisyyteen tai ovat yksityisten kiinteistön omistajien omaa edunvalvontaa. Poistettaviksi esitetyistä kevytväylävarauksista erityisesti yhteydellä Muottikuja-Paloasemantie nähdään pelastusteknistä merkitystä mahdollisena vaihtoehtoisena pelastusajoreittinä ahtaalle Muuntajantielle. Vastaavan tyyppisiä tilanteita, joissa esiintyy kiinteistönomistajien tyytymättömyyttä nykyiseen asemakaavaan tai kunnan kadunpitoon, on Hollolassa useampia. 

Alueen ajantasa-asemakaavojen yhdistelmä vuosilta 1980, 1989 ja 1999 on alueen nykytilanteeseen ja nykyisiin kehitysnäkymiin nähden ajan tasalla ja toteuttamiskelpoinen. Maapoliittinen ohjelma edellyttää, että kunta saa yksityisten maanomistajien kaavahankkeeseen mukaan lähtemisestä  itselleen merkityksellistä hyötyä, kuten maankäyttökorvausta tai myytäviä tontteja. Soramäen asemakaavan muuttaminen ei olisi yleisen edun kannalta tarpeellista. 

Ehdotus

Esittelijä

Heli Randell, elinvoimajohtaja, heli.randell@hollola.fi

Elinvoimavaliokunta päättää suoritetun esittelyn perusteella, että Soramäen alueen asemakaavojen yhdistelmä (1980, 1989 ja 1999) on vakiintuneella asuinalueella ajan tasalla. Näin ollen kohteen kaavoitusta ei esitetä aloitettavaksi.

Kunta toteaa Soramäen omakotiyhdistykselle, että se voi halutessaan jättää kunnalle yksityisen kaavamuutoshakemuksen ja edistää asiaa omalla kustannuksellaan yksityisenä asemakaavamuutoshankkeena.

Päätös

Merk. Kokousessa kuultiin asiantuntijana  kaavoitusarkkitehti Pentti Klemettiä.

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Valmistelija

Pentti Klemetti, kaavoitusarkkitehti, pentti.klemetti@hollola.fi

Perustelut

Elinvoimavaliokunta päätti kokouksessaan 22.11.2022 §:ssä 91, että Soramäen alueen asemakaavojen yhdistelmä (1980, 1989 ja 1999) on vakiintuneella asuinalueella ajan tasalla. Elinvoimavaliokunta päätti, että kohteen kaavoitusta ei aloiteta.

Soramäen omakotiyhdistys on tehnyt elinvoimavaliokunnan päätöksestä oikaisuvaatimuksen 8.12.2022. 

Asian käsittely edellisessä vaiheessa on hoidettu hallintosäännön vastaisesti. Toimivaltainen viranomainen on kunnanhallitus. 

 

Ehdotus

Esittelijä

Heli Randell, elinvoimajohtaja, heli.randell@hollola.fi

Elinvoimavaliokunta päättää, että Soramäen Omakotiyhdistyksen jättämää oikaisuvaatimusta ei oteta tutkittavaksi, koska se kohdistuu päätökseen, joka poistetaan virheellisenä ja asia ratkaistaan kokonaan uudelleen.

 

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Valmistelija

  • Katja Kneckt, hallintolakimies, katja.kneckt@hollola.fi

Perustelut

Elinvoimavaliokunta päätti kokouksessaan 22.11.2022 §:ssä 91, että Soramäen alueen asemakaavojen yhdistelmä (1980, 1989 ja 1999) on vakiintuneella asuinalueella ajan tasalla. Elinvoimavaliokunta päätti, että kohteen kaavoitusta ei aloiteta.

Soramäen omakotiyhdistys on tehnyt elinvoimavaliokunnan päätöksestä oikaisuvaatimuksen 8.12.2022. 

Hallintolain 50 § mukaan viranomainen voi poistaa virheellisen päätöksensä ja ratkaista asian uudelleen, jos:
1) päätös perustuu selvästi virheelliseen tai puutteelliseen selvitykseen;
2) päätös perustuu ilmeisen väärään lain soveltamiseen;
3) päätöstä tehtäessä on tapahtunut menettelyvirhe; tai
4) asiaan on tullut sellaista uutta selvitystä, joka voi olennaisesti vaikuttaa päätökseen.

Viranomainen voi korjata päätöksessään olevan asiavirheen tai kirjoitusvirheen, vaikka päätöksestä olisi tehty oikaisuvaatimus. Jos viranomainen on ennen oikaisuvaatimuksen käsittelyä jo korjannut päätöksessään olleen asiavirheen, raukeaa alkuperäisestä päätöksestä tehty oikaisuvaatimus. Asiavirheen korjaaminen tarkoittaa, että aiempi päätös poistetaan, asia käsitellään uudelleen ja tehdään uusi päätös. Oikaisuvaatimuksen voi tehdä uudesta päätöksestä.

Soramäen alueen asemakaavojen ajanmukaisuutta koskevan asian käsittelyssä kokouksessa 22.11.2022 oli tapahtunut menettelyvirhe. Toimivaltainen viranomainen on kunnanhallitus. Tästä johtuen elinvoimavaliokunta teki korjaavan päätöksen 31.1.2023 kokouksessaan. Päätöstekstin epäselkeästä muotoilusta johtuen päätöksen olennainen sisältö on tulkinnanvarainen. Elinvoimavaliokunta käsittelee asian uudelleen mahdollistaen korjaavan, oikeusvaikutukset selkiyttävän päätöksen.

 

Ehdotus

Esittelijä

  • Heli Randell, elinvoimajohtaja, heli.randell@hollola.fi

Elinvoimavaliokunta päättää

1) että päätökset 22.11.2022 § 91 ja 31.1.2023 § 5 poistetaan virheellisenä ja asia siirretään ratkaistavaksi kokonaan uudelleen toimivaltaiselle viranomaiselle

2) todeta, että Soramäen Omakotiyhdistyksen jättämä 22.11.2022 § 91 kohdistunut oikaisuvaatimus on rauennut päätöksen poistamisen myötä

 

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Asianosainen: Soramäen Omakotiyhdistys ry, tiedoksi: kehitys- ja kaavoituspäällikkö, kaavoitusarkkitehti, kuntatekniikan päällikkö

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

  • vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
  • virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
  • etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)
  • oppilaan arviointia (Perusopetuslaki 22 ja 42 c §).

Riita-asia käsitellään käräjäoikeudessa.