Sivistys- ja hyvinvointivaliokunta, kokous 22.2.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 14 Varhaiskasvatuksen asiakasmaksut 1.3.2023

HOLDno-2021-318

Valmistelija

  • Sanja Pokki, varhaiskasvatuspäällikkö, sanja.pokki@hollola.fi

Perustelut

Varhaiskasvatuksen asiakasmaksujen ja palvelusetelin omavastuun tulorajat muuttuvat 1.3.2023 alkaen. Varhaiskasvatuksen asiakasmaksulaissa (1503/2016) säädetään kunnan järjestämässä päiväkoti- ja perhepäivähoidossa perittävistä maksuista.  Varhaiskasvatusmaksuja muutetaan 1.3.2023 lukien siten, että niitä alennetaan korottamalla maksujen perusteena olevia tulorajoja 33 prosenttia. Varhaiskasvatuksen asiakasmaksuista annetun lain muutos (1365/2022) tulee voimaan 1.3.2023.  

Kuntaliiton arvion mukaan maksutuotot alenevat valtakunnallisesti n. 29 % verrattuna vuoden 2021 maksutuottoihin ja Hollolassa tämä tarkoittaisi arviolta noin kahdensadantuhannen euron vähennystä maksutuottoihin v. 2023. Vaikutukset maksutuottoihin voidaan todeta vasta elokuussa 2023 kun kaikki asiakkaat toimittavat tulotiedot.  

Maksutuottojen menetys kompensoidaan kunnille kohdistamalla aiempaa suurempi osa yhteisöveron tuotosta kunnille. Kompensaatio ei kuitenkaan kata kasvavia palvelusetelikustannuksia. Kunnallisten maksujen aleneminen vaikuttaa myös palvelusetelikustannuksiin, koska mitä alhaisempi kunnallinen maksu palveluseteliasiakkaalla laskennallisesti on, sitä enemmän kunta korvaa palvelusetelin arvossa palveluntuottajalle. 

Tulorajat 1.3.2023 alkaen: 

perheen koko  

vähimmäistuloraja €/kk  

maksu %  

korkeimman maksun tuloraja €/kk  

2  

3874  

  

  

10,7%  

  

6626  

3  

4998  

7750  

4  

5675  

8427  

5  

6353  

9105  

6  

7028  

9780  

Jos perheen koko on suurempi kuin 6, lisätään maksun määräämisen perusteena olevaa tulorajaa 262 eurolla kustakin seuraavasta perheen alaikäisestä lapsesta. 

 

Kaikille huoltajille tehdään uudet maksupäätökset 1.3.2023 alkaen ja vaikutus huomioidaan myös palveluseteliasiakkaiden omavastuuosuuksissa.  

Vuoden 2023 varhaiskasvatuspalvelujen talousarviossa ei ole varauduttu maksutuottojen vähenemiseen tai palvelusetelikustannusten kasvuun. 

Liitteenä on varhaiskasvatuspalvelut ja varhaiskasvatuksen asiakasmaksut Hollolassa 1.3.2023 asiakirja, johon asiakasmaksulain mukaiset muutokset on kirjattu. 

Ehdotus

Esittelijä

  • Kim Strömmer, sivistys- ja hyvinvointijohtaja, kim.strommer@hollola.fi

Sivistys- ja hyvinvointivaliokunta päättää ottaa varhaiskasvatuksen asiakasmaksulain mukaiset varhaiskasvatuksen asiakasmaksut käyttöön 1.3.2023 alkaen 

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Tiedoksi: talouspalvelut@hollola.fi, varhaiskasvatuksen asiantuntija Tiia Avovaara, palveluohjaajat Nina Sundqvist ja Anni Viljanen, toimistosihteeri Riikka Klefström

Muutoksenhaku

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen. Riita-asia käsitellään käräjäoikeudessa.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen.

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimus on toimitettava Hollolan kunnan kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä.

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Hollolan kunta.

Hollolan kunta / Kirjaamo
Postiosoite: PL 66, 15871 Hollola
Käyntiosoite: Tiilijärventie 7 F, 15870 Hollola
Sähköposti: kirjaamo(at)hollola.fi
Puhelinnumero: 044 780 1427

Kirjaamon aukioloajat: maanantai-perjantai klo 9.00-15.00

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:

  • päätös, johon vaaditaan oikaisua
  • miten päätöstä vaaditaan oikaistavaksi
  • millä perusteella oikaisua vaaditaan.

Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite, puhelinnumero ja muut asian hoitamiseksi tarvittavat yhteystiedot. Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Hollolan kunnan kirjaamosta.