Elinvoimavaliokunnan valvontajaosto, kokous 20.12.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 116 Lausunto Vaasan hallinto-oikeudelle koskien valitusta Hollolan kunnan elinvoimavaliokunnan päätöksestä 24.8.2022 § 87

HOLDno-2020-614

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Sameli Männistö, Ympäristösihteeri, sameli.mannisto@hollola.fi

Perustelut

Asia

Peab Industry Oy hakee vesilain 5. luvun 9 §:n mukaista lupaa johtaa louhosalueen hulevedet kiinteistön 98-417-2-25 alueelle.

Asiaan liittyvät muut luvat ja hakemukset

Peab industri Oy hakee maa-aineslain 4 a §:n ja ympäristönsuojelulain 47 a §:n mukaista yhteislupaa kalliokiviaineksen ottamiseen, louhintaan ja murskaukseen kiinteistöllä 098-454-3-12 (Salila III). Yhteislupahakemuksessa on esitetty louhosalueen hulevesien johtamista kiinteistön 98-417-2-25 alueelle. Vesien johtamista koskeva asia ratkaistaan vesilain mukaisella lupamenettelyllä.

Asian käsittely:

Hakemus on tullut vireille 23.5.2022. Naapurikiinteistön omistaja on jättänyt hakemuksesta muistutuksen 5.6.2022 ja hakija on antanut asiassa vastineen 14.6.2022. 

Naapurikiinteistön omistaja on jättänyt hakemuksesta muistutuksen 

Kiinteistön 98-417-2-25 omistajan mukaan louhosalueen vesien johtaminen saattaisi aiheuttaa haitallista vettymistä hänen maillaan. Vesi virtaa lopulta läheisen pellon salaojaan eikä niitä ole mitoitettu 15 hehtaarin vesille. Mahdollinen vesien tarkkailun lisääminen ei estä vesien johtamisesta syntyviä haittoja. 

Muistutuksen tekijä vastustaa vesien johtamista hänen mailleen. Mikäli lupa louhokselle myönnetään, tulee luvan saajan huolehtia seuraavista asioista:
-    loiventamalla luiskat 1:5 ja leventämällä alueen reunalle kaavailtua suojavyöhykettä 30 metristä 60 metriin.
-    tehdä selkeytysallas kauemmas ja alueen itäreunaan on tehtävä pysyvä hulevesiallas
-    näin ollen haitat kiinteistölleni vähenisivät merkittävästi eikä ojitusta tarvitsisi tehdä mailleni

Luvan hakijan vastine muistutukseen

Peab Industri Oy on 10.6.2022 tehnyt maastokatselmuksen kohteessa ja tämän jälkeen keskustellut maanomistajan kanssa muistutuksen aiheista paikan päällä. 

Tämän johdosta Peab Industri Oy esittää, että ottamisalueen länsireunan suojavyöhyke levennetään 30 metristä 60 metriin (liitteenä uudet suunnitelmakartat). Mikäli lupaa johtaa vedet naapurikiinteistölle vesilain nojalla ei voi myöntää, sijoitetaan selkeytysaltaat ottamisalueen luoteiskulmaan siten, että altaista ei johdeta vettä pois. Altaisiin kertynyttä vettä käytetään tulotien ja louhosalueen pölynsidontaan. Mikäli vettä kertyy altaisiin enemmän, voidaan ne tyhjentää tarvittaessa imuautolla. Hakijan kokemuksien mukaan kallioalueilla laskeutusaltaisiin ei kuitenkaan ole kertynyt suuria määriä vesiä. Koska vesienpurkua maastoon ei tällöin tule, ei altaita tarvitse siirtää kauemmas kiinteistön rajalta. Suunniteltu louhinta ei muuta tilannetta valuma-alueen osalta. Ottamisalue kuuluu samaan laajaan Hahmajoen valuma-alueeseen. Lopputilanteen luiskien 1:3 kaltevuuden luvanhakija katsoo olevan asianmukaiset eikä näe tarvetta niiden loiventamiselle. Mikäli luiskat loivennettaisiin kaltevuuteen 1:5 alueelle jouduttaisiin tuomaan noin 180 000 m3 täyttömaita muualta.
 

Päätösehdotukset perustelut

Jos ojittamisesta toisen alueella ei sovita, hyödynsaajalle voidaan Vesilain 5. luvun 9 §:n mukaan antaa oikeus: 1) johtaa vettä toisen ojaan; 2) tehdä oja taikka ojitusta varten tarpeellinen suojapenger tai pumppuasema toisen alueelle; tai 3) ryhtyä puron tai noron perkaukseen toisen alueella. Oikeus voidaan antaa, jos se on tarpeen alueen tarkoituksenmukaista kuivattamista varten. Oikeus johtaa vettä toisen putkiojaan voidaan antaa vain, jos veden johtaminen pois muutoin ei ole mahdollista ilman kohtuuttomia kustannuksia.

Luvan hakijalle on annettu oikeus johtaa suunnitellun louhosalueen hulevedet naapurikiinteistön alueelle, sillä vesien johtaminen on välttämätöntä suunnitelma-alueen tarkoituksenmukaista kuivattamista varten. Päätökseen on kuitenkin kirjattu, että vedet tulee ensisijaisesti pyrkiä imeyttämään suunnitelma-alueen kiinteistöllä. Luvan hakija on leventänyt ottamisalueen länsireunan suojavyöhykettä maanomistajan vaatimuksen mukaisesti 30 metristä 60 metriin sekä sijoittanut tasausaltaat kauemmas kiinteistön rajasta. Nämä toimenpiteet osaltaan vähentävät syntyvien hulevesien määrää ja vähentävät naapurikiinteistölle kohdistuvia haittoja. Kalliokiviaineksen louhintaa ja murskausta koskevasa yhteisluvassa on edellytetty tarkkailemaan alueelta lähteviä hulevesiä kaksi kertaa vuodessa. Asian käsittelyvaiheessa osapuolet eivät ole esittäneet korvausvaatimuksia. Pääsääntöisesti pelkästä veden johtamisesta toisen avo- tai putkiojaan ei määrätä korvauksia. Mikäli maanomistaja katsoo, että toimenpiteestä aiheutuu hänelle edunmenetyksiä eikä asiasta päästä sopimukseen luvan saajan kanssa, voi korvauksia hakea jälkikäteen valvontajaostolta. 

Ehdotus

Esittelijä

Sameli Männistö, Ympäristösihteeri, sameli.mannisto@hollola.fi

Vesilain mukaisen hakemuksen ratkaisu

Valvontajaosto myöntää Peab Industri Oy:lle vesilain 5. luvun 9 §:n mukaisen luvan ojan kaivamiseen toisen alueella ja louhosalueen vesien johtamiseen kiinteistöllä 98-417-2-25 sijaitsevaan ojaan.

Vesien johtamisessa tulee noudattaa seuraavia määräyksiä:

Lupamääräykset

1.    Louhosalueen hulevedet tulee selkeytysaltaiden jälkeen pyrkiä ensisijaisesti imeyttämään suunnitelma-alueen kiinteistöllä.
2.    Hakemuksen mukainen oja tilalle 98-417-2-25 voidaan rakentaa avo-ojana 29.12.2020 päivätyn täydennyksen (Liite 7_Selkeytysaltaat_rev2) osoittamaan paikkaan.
3.    Tilalle 98-417-2-25 rakennettava oja ja olemassa oleva Lopentien alittava rumpu on pidettävä kunnossa niin, että toiselle kuuluvalla alueella ei aiheudu vahingollista vettymistä tai muuta vahinkoa. Oja ja rumpu on tarkistettava vähintään kerran vuodessa ja puhdistettava tarvittaessa. Luvan saaja vastaa rummun suurentamisesta, mikäli se on kasvaneen vesimäärän vuoksi tarpeellista.
4.    Kaivuumaiden pois viemisestä tai läjittämisestä on sovittava maanomistajan kanssa.
5.    Ojan vuoksi kaadettavien puiden käsittelystä ja mahdollisesta korvaamisesta on sovittava maanomistajan kanssa.

Käsittelymaksu: 408 € (Hollolan kunnan ympäristönsuojeluviranomaisen taksa, voimaantulo 01.04.2020)

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Valmistelija

Sameli Männistö, Ympäristösihteeri, sameli.mannisto@hollola.fi

Perustelut

Peab Industri Oy on jättänyt Hollolan kunnan ympäristönsuojeluviranomaiselle maa-aineslain 4 a §:n ja ympäristönsuojelulain 47 a §:n mukaisen yhteislupahakemuksen koskien Hollolan kunnan Vaavialan kylässä sijaitsevaa kiinteistöä 098-454-3-12 (Salila III). Lisäksi haetaan vesilain mukaista lupaa vesien johtamiselle kiinteistön 98-417-2-25 alueelle. Vesilain mukainen lupa-asia ratkaistaan erillisellä päätöksellä.

Kiinteistölle haetaan lupaa kalliokiviaineksen ottamiseen, louhintaan ja murskaukseen. Lupaa haetaan 15 vuodeksi 1 236 000 k- m3:n ottomäärälle. Keskimääräinen vuotuinen ottomäärä on 82 400 k-m3. Ottoalueen pinta- ala on 9,7 ha. Alueella ei ole aikaisempaa maa-ainestenottotoimintaa. 

Lisäksi haetaan ympäristönsuojelulain 199 §:n ja maa-aineslain 21 §:n mukaista lupaa aloittaa toiminta muutoksenhausta huolimatta.

Viranomaislausunnot ja muistutus koskien ekologista yhteyttä on huomioitu päätöksenteossa. Luvanhakija on supistanut ottoaluetta siten, että alueen kaakkoiskulmassa sijaitseva metsälain 10 §:n mukainen kallio on rajattu kokonaan ottamisen ulkopuolelle. Ottamisalueen kaakkoispuolelle jää noin 300 metrin levyinen metsäinen vyöhyke. 

Ehdotus

Esittelijä

Sameli Männistö, Ympäristösihteeri, sameli.mannisto@hollola.fi

Valvontajaosto päättää myöntää Peab Industri Oy:lle liitteen mukaisesti maa-aineslain ja ympäristönsuojelulain mukaisen yhteisluvan kalliokiviaineksen ottoon, louhintaan ja murskaukseen kiinteistölle 098-454-3-12 (Salila III).


Hakijalle ei myönnetä ympäristönsuojelulain 199 §:n tai maa-aineslain 21 §:n mukaista lupaa toiminnan aloittamiseen muutoksenhausta huolimatta. 
 

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Valmistelija

  • Sameli Männistö, Ympäristösihteeri, sameli.mannisto@hollola.fi

Perustelut

Viite: Vaasan hallinto-oikeuden lausuntopyyntö 23.11.2022, diaarinumero 1060/2022.

Hollolan kunnan valvontajaosto on päätöksellään 24.8.2022 § 87 myöntänyt Peab Industri Oy:lle vesilain 5. luvun 9 §:n mukaisen luvan johtaa louhosalueen vesiä naapurikiinteistön alueelle.
Naapurikiinteistön omistaja on valittanut päätöksestä Vaasan hallinto-oikeuteen, joka pyytää nyt Hollolan valvontajaostolta lausuntoa valituksen johdosta. Lausunnon antamiselle on saatu lisäaikaa 23.12.2022 saakka.


Valituksen sisältö
Valituksessa vaaditaan ensisijaisesti, että myönnetty vesien johtamislupa kumotaan. Toissijainen vaatimus on 60 metrin puustoisen suojakaistan jättäminen koko alueen matkalle sekä pysyvän hulevesialtaan tekeminen alueen itäreunalle heti, kun se vain on mahdollista ja loiventamalla leikkauksia 1:5.

Perusteluna on esitetty, että louhoksen 9,7 ha vesien johtaminen yhtä purkureittiä pitkin ennestään soiselle metsämaalle aiheuttaa vettymistä. Siitä vedet johtuvat Lopen yksityistien alittavaan rumpuun ja sen takana olevan salaojakaivon kautta salaojitetun pellon putkistoon.

Osa valituksen sisällöstä koskee maa-aineslain ja ympäristönsuojelulain mukaisia asioita, joihin on otettu kantaa samaa hanketta koskevan yhteisluvan käsittelyssä. Nyt käsiteltävässä valitusasiassa otetaan kantaa vain vesien johtamiseen ja vesilain mukaisiin asioihin.  

Lausuntopyyntö ja valitusasiakirjat ovat tämän asian oheismateriaaleina.

Asian käsittely
Lupa louhosalueen vesien johtamiseen naapurikiinteistön alueelle on myönnetty, sillä vesien johtaminen on katsottu välttämättömäksi suunnitelma-alueen tarkoituksenmukaista kuivattamista varten. Päätökseen on kirjattu, että vedet tulee ensisijaisesti pyrkiä imeyttämään suunnitelma-alueen kiinteistöllä. Lisäksi luvanhakija on tullut vastaan maanomistajan vaatimuksia kasvattamalla ottamisalueen ja naapurikiinteistön välistä suojakaistan leveyttä 30 metristä 60 metriin.

Valvontajaosto toteaa, että vesien johtamiselle on haastavaa löytää muuta reittiä ja arvion mukaan naapurille kohdistuvat haitat olisivat hallittavissa hakemuksessa esitetyllä keinoilla ja luvassa annetuilla määräyksillä. Mikäli vettymishaittaa aiheutuu, voi ympäristövalvonta ryhtyä toimenpiteisiin myös valvonnallisilla keinoilla. Olennaista vettymishaittojen ehkäisyssä on hulevesien riittävä viivytystilavuus, jolla tasataan ja vähennetään rankkasadetapahtumien aikaisia virtaamia. Yhtenä hakemuksen ja myönnetyn luvan epävarmuustekijänä voidaan pitää sitä, että hakemuksessa ei ole esitetty tarkkoja laskelmia selkeytysaltaiden mitoituksesta. Hakija on hakemuksessaan todennut, että selkeytysaltaat on mitoitettu hakijan vastaavien kallioaluekohteiden mukaisesti, joissa sadanta on otettu huomioon. Edelleen todetaan, että selkeytysaltaita on mahdollista syventää tai leventää niin tarvittaessa. 

Mikäli hallinto-oikeus katsoo tarpeelliseksi, voidaan lupaan lisätä määräys, jolla edellytetään hakijaa täsmentämään hakemusta altaiden mitoitusta koskevilla tiedoilla siten, että saadaan riittävä varmuus altaiden pidätyskyvystä rankkasadetapahtumien aikana. 

Ehdotus

Esittelijä

  • Sameli Männistö, Ympäristösihteeri, sameli.mannisto@hollola.fi

Valvontajaosto antaa lausuntonaan edellä, asian käsittely -kohdassa esitetyn lausunnon.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Vaasan hallinto-oikeus

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

  • vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
  • virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
  • etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)
  • oppilaan arviointia (Perusopetuslaki 22 ja 42 c §).

Riita-asia käsitellään käräjäoikeudessa.