Hyvinvointivaliokunta, kokous 20.12.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 142 Valtuustoaloite - Uimahallin aukioloajat synkroniin koulun päättymisaikojen kanssa

HOLDno-2022-415

Valmistelija

  • Auli Kasakkamäki-Heikkinen, liikunta-asiainhoitaja, auli.kasakkamaki-heikkinen@hollola.fi
  • Lassi Puodinketo, vapaa-aikapäällikkö, lassi.puodinketo@hollola.fi

Perustelut

Hollolan Keskustan valtuustoryhmä esittää Hollolan uimahallin perjantain aukioloaikojen synkronointia koulujen päättymisajankohtiin, jotta kuljetusoppilaat pääsevät hyödyntämään sujuvammin uimahallin ja kuntosalin käyttöä.  Heidän näkemyksensä mukaan nykyinen käytäntö on osoittanut, että perjantaisin uimahalli aukeaa liian myöhään palvellakseen kuljetusoppilaita.

Hollolan uimahallin perjantain aukioloaika klo 14.00–21.00 on ollut lähes sama jo rakennuksen valmistumisesta saakka. Perjantai on uimahallissa huoltopäivä. Huoltopäivänä huolletaan ja tehdään kaikkea sellaista, joita ei asiakkaiden läsnä ollessa eli aukioloaikoina pystytä huoltamaan kuten vedenkäsittelyjärjestelmä ja puku-pesuhuone-saunatilojen perusteellinen siivous.

Vedenkäsittelyjärjestelmä vaatii viikoittain säännöllisen huollon, jotta veden laatu pysyy hyvänä ja uiminen altaassa on turvallista. Huoltopäivänä suodattimet huuhdellaan, jonka jälkeen altaaseen lisätään vettä ja kemikaaleja. Allasveden tulee kiertää järjestelmässä oman aikansa, jotta vesiarvot vakioituvat täyttämään hyvän uintiveden vaatimukset.  Huoltopäivänä voidaan lisäksi korjata myös esimerkiksi lauteita, suihkuja, kiukaita sekä tehdä sähkötöitä. Huoltomiehen mukaan uimahallin huoltoaikaa ei voida vähentää huoltotöiden, veden laadun ja vesiturvallisuuden siitä kärsimättä.

Uimahallin asiakastiloissa tehdään perusteellinen siivous huoltopäivänä. Asiakastiloina käytettävät avarat puku-, pesuhuone ja saunatilat pestään perusteellisemmin kuin viikolla. Perusteellinen siivous vaatii jäähtyneet saunat, jotta niitä voi pestä desinfioivan pesuaineen kanssa. Myös seinien ja lattioiden pesu olisi riskialtista asiakasaikana. Pesuaineiden levittäminen, pesu ja huuhtelu lattioilta edellyttää tyhjiä tiloja ja hyvää tuuletusta, jotta siivoaminen onnistuu kunnolla. Kahden puku-, pesuhuone ja saunaosaston peseminen työvuoron aikana on yhden siivoojan työpäivän mittainen urakka. Lisäksi huoltopäivänä huolletaan ja siivotaan allashallia ja altaita mm. altaanreunat pestään.

Huoltopäivä antaa mahdollisuuden myös kuntosalin hyödyntämisen matalankynnyksen liikuntaryhmille. Perjantaina uimahallin kiinnioloaikana kuntosali on liikuntapalveluiden tuetun kuntosaliohjauksen käytössä. Tuettu kuntosaliohjaus on tarkoitettu henkilöille, jotka hyötyvät voimaharjoittelusta oman toimintakykynsä parantamiseksi ja ylläpitämiseksi. Asiakkaat ovat fysioterapeuttien valitsemia. He eivät enää välttämättä tarvitse fysioterapeuttien ohjausta, mutta eivät vielä selviä yksin kuntosalikäynneistä. Nämä ryhmät ovat ensiarvoisen tärkeitä jatkumona fysioterapian kuntoutuksen ja omatoimiseen liikkumiseen siirtymisen välissä. Ryhmien ohjausta ei voi toteuttaa muiden asiakkaiden läsnäollessa.

Uimahallin perjantain aukeamisajankohdan muuttamista aloitteen mukaisesti on selvitetty yhteistyössä elinvoiman vastuualueen palvelupäällikön ja Hollolan Tilapalvelu Oy:n toimitusjohtajan kanssa sekä hyvinvoinnin vapaa-aikapalveluiden kanssa. Hyvinvoinnin ja elinvoiman palvelualuejohtajat ovat sopineet, että aloitteisiin valmistellaan vastaukset yhteistyössä, kun ne koskevat molempia palvelualueita. Tässä aloitteessa hyvinvoinnin palvelualue edustaa käyttäjiä ja elinvoiman palvelualue vastaa siivouksesta ja rakennuksen kunnossapidosta.

Ehdotus

Esittelijä

  • Kim Strömmer, hyvinvointijohtaja, kim.strommer@hollola.fi

Hyvinvointivaliokunta päättää annetun selvitysten perusteella, että uimahallin perjantain aukioloaikoja ei ole syytä muuttaa.

Hyvinvointivaliokunta merkitsee osaltaan aloitteen loppuun käsitellyksi. Hyvinvointivaliokunta lähettää aloitteen tiedoksi kunnanhallitukselle ja -valtuustolle.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Merk. Asiantuntijana kuultavana oli vapaa-aikapäällikkö Lassi Puodinketo.

Tiedoksi

Aloitteen tekijä: Keskustan valtuustoryhmä, Tiedoksi: vapaa-aikapäällikkö, liikunta-asiainhoitaja, elinvoimavaliokunta, valtuusto

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

  • vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
  • virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
  • etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)
  • oppilaan arviointia (Perusopetuslaki 22 ja 42 c §).

Riita-asia käsitellään käräjäoikeudessa.