Kunnanhallitus, kokous 19.9.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 209 Esitys kunnan rahoituksenosuuden korotuksesta ohjelmakaudelle 2023-2027, Päijänne-Leader

HOLDno-2020-447

Valmistelija

  • Päivi Rahkonen, kunnanjohtaja, paivi.rahkonen@hollola.fi

Perustelut

Päijänne-Leader ry ja Etpähä ry pyytävät jäsenkuntien kuntarjhoitusosuuden tarkistusta EU:n vuosien 2023-2027 ohjelmakauden Leader-toimintatavan toteuttamiseen. Leader-toimintatapaa on toteutettu Päijät-Hämeen maakunnassa ja Etelä-Savoon kuuluvan Pertunmaan alueella kahden Leader-toimitnaryhmän: Päijänne-Leader ry:n ja Etpähä ry:n toimesta. Päijänne-Leader ry ja Etpähä ry ovat päättäneet yhdistää voimavaransa kilpailussa vuosein 2023-2027 maaseudun kehittämisvaroista. Yhdistymsien taustalla on yhdistysten toiminan kehittäminen entistä kestävämmäksi. Päijänne-Leader ry aloittaa ”yhdistyneenä” Leader-ryhmänä uuden ohjelmakauden alussa 2023.

Päijänne-Leader on hakenut Leader-ryhmäksi Maa- ja mmetsätalousministeriön hakuohjeen mukaisesti 22.6.2022 yhteisellä kehittämisstrategialalla ”Hyvän eleämän Päijät-Häme”, mikä asiakirja on liitteenä. Kehittämisstrategialle tavoitellaan 12,9 milj. euron Leader-kokonaisrahoitusta. 

Rahoitusesitys rakentuu strategisten teemojen ympärille seuraavalla tavalla:

  • pitovoimainen Päijät-Häme 30 %
  • vetovoimainen Päijät-Häme 40 %
  • lumovoimainen Päijät-Häme 30 %

Toiminta-alueen kunnat ovat jo syksyllä 2020 päättäneet Leadeer-ohjemlan rahoituksesta sitoutuen sekä siirtymäkauden 2021-2022 Leader-rahoitukseen, että alkavan ohjelmakauden rahoitukseen ministeriön edellyttämällä 20 % kuntarahoitusosuudella silloin esitetyn rahoitussuunnteilman mukaisesti.

Valmistelun aikana saadun palautteen mukaisesti  valmistelijat esittävät, että jo sovitun kuntarahasitoumukseen tehtäisiin 10 % korotus, mikä mahdollistaisi n. 800 000 euron lisäyksen hankerahoitukseen. Lisärahoitus nähtiin mahdollisena, koska Itä-Hämeen kunnat ovat siirtyneet korkeamman tukitason tukialueeksi sekä Leader-ryhmien yhdistyminen.

Esitys tarkoittaisi, että Hollolan kunnan aikaisemman vuosille 2023-2027 kohdentuva sitoumus kuntarahasta yht. 353 982 euroa nousisi 77 876 euroa yhteensä 389 380 euroon ohjelmakaudella.

Hollolan kunta on pyytänyt lisäselvitystä esitykseen. Lisäselvitys liitteenä.

Lisäselvityksessä on tuotu esille, että Hollolan kunta on viimeisen kahden EU-ohjelmakauden aikana ollut Leader-rahoituksen nettohyötyjä. Ohjelmakauden 2007-2013 hankerahoitusuudesta Hollolaan (sis. entinen Hämeenkosken kunta) kohdistui kokonaisuudessaan 37 % Etpähä ry:n kautta myönnetystä hankerahoituksesta yhteensä 1,32 milj. euroa (1:6,80) ja ohjelmakaudella 2014-2020 Hollolan kunnan osuus Etpähä ry:n myöntämästä hankerahoituksesta oli 43,5 % eli 1,711 milj. euroa (1:5)

Ehdotus

Esittelijä

  • Päivi Rahkonen, kunnanjohtaja, paivi.rahkonen@hollola.fi

Hollolan kunta sitoutuu Leader-ohjelman jo sovitun kuntarahoitusosuuden nostoon 10 % osuudella, mikä tarkoittaa vuosien 2023-2027 osalta 389 380 euroa.

Päätös

Hyväksyttiin päätösehdotuksen mukaisesti.

Tiedoksi

Päijänne-Leader ry, Etpähä ry, palvelualuejohtajat, talouspäällikkö.

Muutoksenhaku

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen. Riita-asia käsitellään käräjäoikeudessa.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen.

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimus on toimitettava Hollolan kunnan kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä.

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Hollolan kunta.

Hollolan kunta / Kirjaamo
Postiosoite: PL 66, 15871 Hollola
Käyntiosoite: Tiilijärventie 7 F, 15870 Hollola
Sähköposti: kirjaamo(at)hollola.fi
Faksinumero: 03 880 3474
Puhelinnumero: 044 780 1427

Kirjaamon aukioloajat: maanantai-perjantai klo 9.00-15.00

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:

  • päätös, johon vaaditaan oikaisua
  • miten päätöstä vaaditaan oikaistavaksi
  • millä perusteella oikaisua vaaditaan.

Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite, puhelinnumero ja muut asian hoitamiseksi tarvittavat yhteystiedot. Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Hollolan kunnan kirjaamosta.