Elinvoimavaliokunnan valvontajaosto, kokous 24.8.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 87 Päätös vesilain 5. luvun 9 §:n mukaisesta hakemuksesta / Peab Industri Oy / Louhosalueen vesien johtaminen

HOLDno-2020-614

Valmistelija

  • Sameli Männistö, vs. ympäristösihteeri, sameli.mannisto@hollola.fi

Perustelut

Asia

Peab Industry Oy hakee vesilain 5. luvun 9 §:n mukaista lupaa johtaa louhosalueen hulevedet kiinteistön 98-417-2-25 alueelle.

Asiaan liittyvät muut luvat ja hakemukset

Peab industri Oy hakee maa-aineslain 4 a §:n ja ympäristönsuojelulain 47 a §:n mukaista yhteislupaa kalliokiviaineksen ottamiseen, louhintaan ja murskaukseen kiinteistöllä 098-454-3-12 (Salila III). Yhteislupahakemuksessa on esitetty louhosalueen hulevesien johtamista kiinteistön 98-417-2-25 alueelle. Vesien johtamista koskeva asia ratkaistaan vesilain mukaisella lupamenettelyllä.

Asian käsittely:

Hakemus on tullut vireille 23.5.2022. Naapurikiinteistön omistaja on jättänyt hakemuksesta muistutuksen 5.6.2022 ja hakija on antanut asiassa vastineen 14.6.2022. 

Naapurikiinteistön omistaja on jättänyt hakemuksesta muistutuksen 

Kiinteistön 98-417-2-25 omistajan mukaan louhosalueen vesien johtaminen saattaisi aiheuttaa haitallista vettymistä hänen maillaan. Vesi virtaa lopulta läheisen pellon salaojaan eikä niitä ole mitoitettu 15 hehtaarin vesille. Mahdollinen vesien tarkkailun lisääminen ei estä vesien johtamisesta syntyviä haittoja. 

Muistutuksen tekijä vastustaa vesien johtamista hänen mailleen. Mikäli lupa louhokselle myönnetään, tulee luvan saajan huolehtia seuraavista asioista:
-    loiventamalla luiskat 1:5 ja leventämällä alueen reunalle kaavailtua suojavyöhykettä 30 metristä 60 metriin.
-    tehdä selkeytysallas kauemmas ja alueen itäreunaan on tehtävä pysyvä hulevesiallas
-    näin ollen haitat kiinteistölleni vähenisivät merkittävästi eikä ojitusta tarvitsisi tehdä mailleni

Luvan hakijan vastine muistutukseen

Peab Industri Oy on 10.6.2022 tehnyt maastokatselmuksen kohteessa ja tämän jälkeen keskustellut maanomistajan kanssa muistutuksen aiheista paikan päällä. 

Tämän johdosta Peab Industri Oy esittää, että ottamisalueen länsireunan suojavyöhyke levennetään 30 metristä 60 metriin (liitteenä uudet suunnitelmakartat). Mikäli lupaa johtaa vedet naapurikiinteistölle vesilain nojalla ei voi myöntää, sijoitetaan selkeytysaltaat ottamisalueen luoteiskulmaan siten, että altaista ei johdeta vettä pois. Altaisiin kertynyttä vettä käytetään tulotien ja louhosalueen pölynsidontaan. Mikäli vettä kertyy altaisiin enemmän, voidaan ne tyhjentää tarvittaessa imuautolla. Hakijan kokemuksien mukaan kallioalueilla laskeutusaltaisiin ei kuitenkaan ole kertynyt suuria määriä vesiä. Koska vesienpurkua maastoon ei tällöin tule, ei altaita tarvitse siirtää kauemmas kiinteistön rajalta. Suunniteltu louhinta ei muuta tilannetta valuma-alueen osalta. Ottamisalue kuuluu samaan laajaan Hahmajoen valuma-alueeseen. Lopputilanteen luiskien 1:3 kaltevuuden luvanhakija katsoo olevan asianmukaiset eikä näe tarvetta niiden loiventamiselle. Mikäli luiskat loivennettaisiin kaltevuuteen 1:5 alueelle jouduttaisiin tuomaan noin 180 000 m3 täyttömaita muualta.
 

Päätösehdotukset perustelut

Jos ojittamisesta toisen alueella ei sovita, hyödynsaajalle voidaan Vesilain 5. luvun 9 §:n mukaan antaa oikeus: 1) johtaa vettä toisen ojaan; 2) tehdä oja taikka ojitusta varten tarpeellinen suojapenger tai pumppuasema toisen alueelle; tai 3) ryhtyä puron tai noron perkaukseen toisen alueella. Oikeus voidaan antaa, jos se on tarpeen alueen tarkoituksenmukaista kuivattamista varten. Oikeus johtaa vettä toisen putkiojaan voidaan antaa vain, jos veden johtaminen pois muutoin ei ole mahdollista ilman kohtuuttomia kustannuksia.

Luvan hakijalle on annettu oikeus johtaa suunnitellun louhosalueen hulevedet naapurikiinteistön alueelle, sillä vesien johtaminen on välttämätöntä suunnitelma-alueen tarkoituksenmukaista kuivattamista varten. Päätökseen on kuitenkin kirjattu, että vedet tulee ensisijaisesti pyrkiä imeyttämään suunnitelma-alueen kiinteistöllä. Luvan hakija on leventänyt ottamisalueen länsireunan suojavyöhykettä maanomistajan vaatimuksen mukaisesti 30 metristä 60 metriin sekä sijoittanut tasausaltaat kauemmas kiinteistön rajasta. Nämä toimenpiteet osaltaan vähentävät syntyvien hulevesien määrää ja vähentävät naapurikiinteistölle kohdistuvia haittoja. Kalliokiviaineksen louhintaa ja murskausta koskevasa yhteisluvassa on edellytetty tarkkailemaan alueelta lähteviä hulevesiä kaksi kertaa vuodessa. Asian käsittelyvaiheessa osapuolet eivät ole esittäneet korvausvaatimuksia. Pääsääntöisesti pelkästä veden johtamisesta toisen avo- tai putkiojaan ei määrätä korvauksia. Mikäli maanomistaja katsoo, että toimenpiteestä aiheutuu hänelle edunmenetyksiä eikä asiasta päästä sopimukseen luvan saajan kanssa, voi korvauksia hakea jälkikäteen valvontajaostolta. 

Ehdotus

Esittelijä

  • Sameli Männistö, vs. ympäristösihteeri, sameli.mannisto@hollola.fi

Vesilain mukaisen hakemuksen ratkaisu

Valvontajaosto myöntää Peab Industri Oy:lle vesilain 5. luvun 9 §:n mukaisen luvan ojan kaivamiseen toisen alueella ja louhosalueen vesien johtamiseen kiinteistöllä 98-417-2-25 sijaitsevaan ojaan.

Vesien johtamisessa tulee noudattaa seuraavia määräyksiä:

Lupamääräykset

1.    Louhosalueen hulevedet tulee selkeytysaltaiden jälkeen pyrkiä ensisijaisesti imeyttämään suunnitelma-alueen kiinteistöllä.
2.    Hakemuksen mukainen oja tilalle 98-417-2-25 voidaan rakentaa avo-ojana 29.12.2020 päivätyn täydennyksen (Liite 7_Selkeytysaltaat_rev2) osoittamaan paikkaan.
3.    Tilalle 98-417-2-25 rakennettava oja ja olemassa oleva Lopentien alittava rumpu on pidettävä kunnossa niin, että toiselle kuuluvalla alueella ei aiheudu vahingollista vettymistä tai muuta vahinkoa. Oja ja rumpu on tarkistettava vähintään kerran vuodessa ja puhdistettava tarvittaessa. Luvan saaja vastaa rummun suurentamisesta, mikäli se on kasvaneen vesimäärän vuoksi tarpeellista.
4.    Kaivuumaiden pois viemisestä tai läjittämisestä on sovittava maanomistajan kanssa.
5.    Ojan vuoksi kaadettavien puiden käsittelystä ja mahdollisesta korvaamisesta on sovittava maanomistajan kanssa.

Käsittelymaksu: 408 € (Hollolan kunnan ympäristönsuojeluviranomaisen taksa, voimaantulo 01.04.2020)

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Asianosainen: hakija, tiedoksi Hämeen ELY-keskus

Muutoksenhaku

Tähän päätökseen haetaan muutosta hallintovalituksella.

Valitusoikeus

Tähän päätökseen saa hakea muutosta se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa ja se, jonka valitusoikeudesta laissa erikseen säädetään. Viranomainen saa hakea muutosta valittamalla myös, jos valittaminen on tarpeen viranomaisen valvottavana olevan yleisen edun vuoksi. Riita-asia käsitellään käräjäoikeudessa.
Valituksen saa tehdä sillä perusteella, että päätös on lainvastainen (Laki oikeudenkäynnistä hallintoasioissa 13 §).

Valitusaika

Valitusaika on 30 päivää päätöksen tiedoksisaannista, sitä päivää lukuun ottamatta.

Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valitusasiakirjat toimittaa ensimmäisenä sen jälkeisenä pävänä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Päätöksen katsotaan tulleen viranomaisen tietoon kirjeen saapumispäivänä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon sinä päivänä, jona päätös on luovutettu asianosaiselle tai hänen lailliselle edustajalleen. Postitse saantitodistusta vastaan lähetetystä asiakirjasta katsotaan asianomaisen saaneen tiedon saantitodistuksen osoittamana aikana. Käytettäessä todisteellista sähköistä tiedoksiantoa päätös katsotaan annetun tiedoksi, kun asiakirja on noudettu viranomaisen osoittamalta palvelimelta, tietokannasta tai muusta tiedostosta.

Valitusviranomainen

Valitus toimitetaan suoraan Vaasan hallinto-oikeudelle.                                       

Postiosoite: PL 204, 65101 VAASA
Käyntiosoite: Korsholmanpuistikko 43, 4 krs, Vaasa
Sähköposti: vaasa.hao(at)oikeus.fi
Faksinumero: 029 564 2760
Puhelinnumero: 029 564 2780
Aukioloaika: maanantai-perjantai klo 8.00 - 16.15.

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet.

Valituksen muoto

Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Valituksessa on ilmoitettava:

  • päätös, johon haetaan muutosta (valituksen kohteena oleva päätös)
  • miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi (vaatimukset)
  • vaatimusten perustelut
  • mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan. 

Valituksessa on lisäksi ilmoitettava valittajan nimi ja yhteystiedot. Jos puhevaltaa käyttää valittajan laillinen edustaja tai asiamies, myös tämän yhteystiedot on ilmoitettava. Yhteystietojen muutoksesta on valituksen vireillä ollessa ilmoitettava viipymättä hallintotuomioistuimelle.

Valituksessa on ilmoitettava myös se postiosoite ja mahdollinen muu osoite, johon oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat voidaan lähettää (prosessiosoite). Mikäli valittaja on ilmoittanut enemmän kuin yhden prosessiosoitteen, voi hallintotuomioistuin valita, mihin ilmoitetuista osoitteista se toimittaa oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat. 

Valitukseen on liitettävä:

  • valituksen kohteena oleva päätös valitusosoituksineen
  • selvitys siitä, milloin valittaja on saanut päätöksen tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta 
  • asiakirjat, joihin valittaja vetoaa, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.

Oikeudenkäyntimaksu

Muutoksenhakuasian vireille panijalta peritään oikeudenkäyntimaksu sen mukaan kuin tuomioistuinmaksulaissa (1455/2015) säädetään.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjanotteita ja liitteitä voi pyytää Hollolan kunnan kirjaamosta.
Postiosoite: PL 66, 15871 HOLLOLA
Käyntiosoite: Tiilijärventie 7 F, Hollola
Sähköposti: kirjaamo(at)hollola.fi
Faksinumero: 03 880 3474
Puhelinnumero: 044 780 1427
Kirjaamon aukioloajat: maanantai-perjantai klo 9.00-15.00