Elinvoimavaliokunnan valvontajaosto, kokous 24.8.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 80 Hollolan ympäristönsuojeluviranomaisen lausunto Puolustusvoimien Hälvälän ampumaradan lupamääräyksien 3. ja 4. määrättyjen määräaikojen pidentämiseen

HOLDno-2019-374

Valmistelija

  • Mari Pihlaja-Kuhna, vs. ympäristötarkastaja, mari.pihlaja-kuhna@hollola.fi

Perustelut

Etelä-Suomen aluehallintovirasto pyytää Hollolan kunnan ympäristönsuojeluviranomaisen lausuntoa Puolustusvoimien hakemukseen Hälvälän ampumaradan ympäristöluvan lupamääräyksien 3. ja 4. määrättyjen määräaikojen pidentämisestä. Lausuntoa pyydetään 12.8.2022 mennessä. Lausunnon antamiseen on pyydetty ja saatu lisäaikaa 26.8.2022 asti.

Lausuntopyynnössä todetaan, että Puolustusvoimat on ilmoittanut, ettei se aiemman päätöksensä mukaisesti ole luopumassa Hälvälän ampumaradan käytöstä vuoden 2024 loppuun mennessä. Lausunnonantajaa pyydetään ottamaan lausunnossaan kantaa myös toiminnan jatkumisesta mahdollisesti aiheutuvaan ympäristöluvan muutostarpeeseen.

Voimassa olevat luvat

Puolustusvoimien Hälvälän ampumaradalla on voimassa seuraavat ympäristölupa- ja sitä koskevat muutospäätökset:
-    Hämeen ympäristökeskus, 24. 8.2009 antama ympäristölupapäätös nro YSO/107/2009
-    Hämeen ympäristökeskus, 15.9.2009 antama muutospäätös nro YSO/198/2009 (määräyksien 3. ja 4. määräaikojen muutos)
-    ESAVI, 30.1.2014 antamat muutospäätökset nro 18/2014/1 (lupamääräyksen 8 muutos ja määräajan muutos) ja nro 19/2014/1 (määräyksien 3. ja 4. määräaikojen muutos) 
-    ESAVI, 27.4.2018 antama päätös nro 60/2018/1 (maaperän ja pohjaveden suojelun sekä meluntorjunnan suunnitelmien hyväksyminen, lupamääräyksien 3, 4, 8 ja 16 muutokset sekä täydentävä määräys 15.1)

Haetut muutokset

Puolustusvoimien logistiikkalaitoksen esikunta (PVLOGLE) pyytää jatkoaikaa Etelä-Suomen aluehallintoviraston päätöksessä (viite 1) ampumaradalle määrättyjen toimenpiteiden määräaikoihin. 

Jatkoaikaa pyydetään 31.12.2024 saakka päätöksessä määrättyjen toimenpiteiden toteuttamiseen. Jatkoaikapyyntö koskee käytännössä seuraavien määräysten mukaisten toimenpiteiden määräaikoja. 

Määräys 3: Luotien iskemäkohdat on poistettava taustapenkoista suunnitelman mukaisesti viimeistään 31.12.2025. Vuoden 2024 jälkeen käyttöön jäävien ratojen toiminnasta aiheutuva maaperän pilaantuminen on estettävä teknisin toimenpitein parasta käyttökelpoista tekniikkaa hyödyntäen (suunnitelman mukaisin luotiloukkurakentein) viimeistään 31.12.2020

Määräys 4: Vuoden 2024 jälkeen käyttöön jäävien ratojen taustavalleihin on tehtävä suojaustoimenpiteitä niin, etteivät sade- ja sulamisvedet pääse huuhtelemaan luodeista raskasmetalleja pohjaveteen. Vallien hule- ja suotovedet on kerättävä ja ohjattava siten, että niiden määrää voidaan arvioida ja laatua seurata näytteenotoin. Hule- ja suotovesien keräys ja hallinta on järjestettävä siten, että ne voidaan tarvittaessa käsitellä ennen maastoon johtamista tai viedä muualle käsiteltäviksi. Selvitys toteutetuista toimenpiteistä on toimitettava Hämeen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukselle ja Hollolan kunnan ympäristönsuojeluviranomaiselle viimeistään 28.2.2021.

Lisäksi Puolustusvoimat ilmoittaa, ettei Puolustusvoimien toimintaa aiota lopettaa vuoden 2024 mennessä vaan toiminta tulee jatkumaan.

Ehdotus

Esittelijä

  • Sameli Männistö, vs. ympäristösihteeri, sameli.mannisto@hollola.fi

Valvontajaosto on tutustunut hakemukseen ja antaa lausuntonaan seuraavan:

Valvontajaosto ei vastusta haettua määräajan muutosta. 

Valvontajaoston näkemyksen mukaan Puolustusvoimien Hälvälän ampuradan toiminta ja sen jatkuminen kokonaisuudessaan tulisi käsitellä ympäristöluvan muutoksena, josta tehtävä päätös korvaisi kaikki aikaisemmat nyt voimassa olevat päätökset. 

Puolustusvoimien Hälvälän ampumaradan ympäristölupakokonaisuus useine muutospäätöksineen on monimutkainen ja sekava. Nyt muutettaviksi haettujen lupamääräyksien 3 ja 4 määräaikojen muutoksia on jo käsitelty aikaisemminkin. Aiempia muutoksia on käsitelty osittain siksi, että Puolustusvoimat on ilmoittanut oman toimintansa loppumisesta vuoteen 2024 mennessä. Nyt käsiteltävänä olevassa muutoshakemuksessa Puolustusvoimat ilmoittaa, että sen toiminta ei olekaan loppumassa. Toiminnan jatkuminen on merkittävä muutos edellisiin ympäristöluvan muutoskäsittelyihin nähden. 

Nyt käsittelyssä olevat hakemusasiakirjat ovat puutteelliset, eikä niistä selviä koko lupakokonaisuus.

Valvontajaoston näkemyksen mukaan Puolustusvoimien ampumaradan toiminnalla ja Lahden Ampumaseura ry:n haulikkoradan toiminnalla on yhteisiä ympäristövaikutuksia, mm. meluvaikutukset. Lahden Ampumaseura ry:llä on parhaillaan vireillä ympäristöluvan muutos, jota käsittelee Hollolan ympäristönsuojeluviranomainen. Muutoshakemus kohdistuu meluvallin rakentamiseen eikä varsinaiseen ampumatoimintaan haeta muutosta. Puolustusvoimat tulisi velvoittaa osallistumaan yhteisen meluselvityksen tekemiseen tulevaisuudessa, kun molempien toimijoiden melun torjuntatoimenpiteet ovat valmistuneet. 

Kahden vierekkäisen ampumaradan ympäristövaikutukset voitaisiin parhaiten hallita, mikäli toiminnot katsottaisiin sellaiseksi toiminnalliseksi kokonaisuudeksi, joka voitaisiin käsitellä yhdessä ympäristölupamenettelyssä ja yhden lupaviranomaisen luvittamana ja valvomana. Puolustusvoimien nykyisessä ympäristöluvassa on jo nyt käsitelty myös siviilikäytössä olevien ampumaratojen toimintaa. 
 

Päätös

Merk. asiantuntijana kuultiin vs. ympäristötarkastaja Mari Pihlaja-Kuhnaa.

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Etelä-Suomen Aluehallintovirasto

Liitteet

Oheismateriaali


Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

  • vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
  • virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
  • etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)
  • oppilaan arviointia (Perusopetuslaki 22 ja 42 c §).

Riita-asia käsitellään käräjäoikeudessa.