Hyvinvointivaliokunta, kokous 15.6.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 73 Toimintakäsikirja, muutokset, varhaiskasvatus

HOLDno-2021-319

Valmistelija

  • Sanja Pokki, varhaiskasvatuspäällikkö, sanja.pokki@hollola.fi

Perustelut

Hollolan varhaiskasvatuksessa toimintaa on ohjannut Varhaiskasvatuspalveluiden järjestäminen Hollolassa 1.8.2021 – asiakirja.
Tämä asiakirja on nyt päivitetty. Päivitettyyn asiakirjaan Varhaiskasvatuspalveluiden järjestäminen Hollolassa 1.8.2022 on lisätty varhaiskasvatuslain ja indeksikorotuksen 1.8.2022 voimaan tulevat muutokset. Lisäksi asiakirjaan on tarkennettu muutamia toimintakäytäntöjä Hollolan kunnan varhaiskasvatuksessa. 
Liitteenä olevassa asiakirjassa on merkitty muutetut ja lisätyt kohdat keltaisella sekä poistettavat kohdat on yliviivattu.

Varhaiskasvatuslain muutokset 1.8.2022 lukien

1. Kolmiportainen tuki varhaiskasvatuslakiin
”Laki varhaiskasvatuslain muuttamisesta (1183/2021)”
Oikeus varhaiskasvatuksessa annettavaan tukeen.

Eduskunta hyväksyi joulukuussa 2021 varhaiskasvatuslain muutoksen, jonka myötä varhaiskasvatukseen osallistuvan lapsen oikeus tukeen vahvistuu merkittävästi 1.8.2022. Lain myötä varhaiskasvatukseen osallistuvalla lapsella on oikeus saada yksilöllisen kehityksensä, oppimisensa ja hyvinvointinsa edellyttämää yleistä tukea osana varhaiskasvatuksen laadukasta perustoimintaa. Jos yleinen tuki ei ole riittävää voidaan tukea antaa tehostettuna tai erityisenä tukena. Tukea on annettava viivytyksettä tuen tarpeen ilmettyä. Lapselle annettava tuki voi sisältää lapsen tarvitsemia pedagogisia, rakenteellisia ja hoidollisia toimenpiteitä. Lapsen tuen tarve, tukitoimenpiteiden ja niiden toteuttamisen sekä tuen vaikuttavuuden arviointi kirjataan lapsen varhaiskasvatussuunnitelmaan. Jos varhaiskasvatuksessa on tehostetun tai erityisen tuen tarpeessa olevia lapsia, on tämä otettava huomioon lasten tai henkilöstön lukumäärässä tai resurssihenkilöllä. Lapsella on hänen tuen tarpeensa sitä edellyttäessä oikeus saada varhaiskasvatuksen erityisopettajan antamaa tukea ja opetusta, sekä varhaiskasvatukseen osallistumisen edellyttämiä tulkitsemis- ja avustamispalveluita ja apuvälineitä.

Lapsen tuen tarvetta, riittävyyttä ja toteutumista on arvioitava tarpeen mukaan, kuitenkin vähintään kerran vuodessa tai tuen tarpeen muuttuessa.
Tehostetusta ja erityisestä tuesta on tehtävä hallintopäätös. Päätöksessä on mainittava tuen muodot, varhaiskasvatuksen järjestämispaikka ja tukipalvelut. Päätöksen tekee varhaiskasvatuksen järjestämisvastuussa oleva kunta. Lapsen tukea ja tukipalveluita koskevaan päätökseen saa vaatia oikaisua aluehallintovirastolta.

Hallituksen esityksessä on arvioitu lain tuovan kustannusvaikutuksia esimerkiksi hallintopäätösten valmistelun ja niiden tekemisten myötä, koska nämä ovat uusia lain tuomia velvoitteita. Hollolassa on jo ollut kolmiportainen tuki käytössä. Toukokuussa 2022 tehostetun tuen lasten määrä oli varhaiskasvatuksessa 84 ja erityisen tuen lasten määrä 27.  Yksityiset palveluntuottajat ovat myös velvollisia järjestämään lapsen tarvitseman tuen ja tuen palvelut. Kunta on velvollinen tekemään hallintopäätökset myös yksityisen palveluntuottajan (palvelusetelillä ja yksityisenhoidon tuella) järjestämän varhaiskasvatuksen piirissä oleville lapsille.

Tämän lisäksi tarkennukset henkilöstömitoitukseen saattavat aiheuttaa lisääntyviä henkilöstömenoja, joihin ei ole voitu ennalta varautua. Hollolan varhaiskasvatuksessa toimii asetuksen mukaisen henkilöstömitoituksen ja seitsemän varhaiskasvatuksen erityisopettajan lisäksi tällä hetkellä kuusi resurssihenkilöä ja kaksi hanketyöntekijää, jotka mahdollistavat riittävän tuen toteutumisen. Henkilöstöresurssia on tarkasteltava ja arvioitava uudelleen, kun tuen tarve lapsilla vuoden aikana muuttuu.

2. Perhevapaauudistus
”Laki varhaiskasvatuslain 12§ ja 15§:n muuttamisesta (30/2022)”
Oikeus varhaiskasvatukseen ja varhaiskasvatuspaikan säilyminen vanhempainrahajakson aikana. 
Varhaiskasvatuksessa huomioidaan elokuussa 2022 voimaan tuleva perhevapaauudistus.
Vanhempainvapaapäivien määrä kasvaa ja vapaiden käytön joustavuus lisääntyy. Uudistus pyrkii lisäämään työelämän ja vanhempien tasa-arvoa ja huomioi nykyistä paremmin erilaiset perhemuodot. Uudet vanhempainvapaat koskevat pääsääntöisesti lapsia, joiden laskettu syntymäaika on 4.9.2022 tai sen jälkeen. Oikeus varhaiskasvatukseen alkaa sinä kuukautena, kun lapsi täyttää 9 kuukautta. Eduskunta on hyväksynyt uudistuksen 8.12.2021.

Uudistus antaa ensimmäistä kertaa yhtä suuren vanhempainvapaakiintiön molemmille vanhemmille. Vapaita voi käyttää monessa jaksossa lapsen kaksivuotispäivään asti ja niistä voi luovuttaa osan toiselle vanhemmalle, muulle huoltajalle, omalle tai toisen vanhemman puolisolle. Vanhempainrahajakson aikana lapsella ei ole oikeutta varhaiskasvatukseen. Sinä aikana, kun lapsen huoltaja on osa-aikatyössä ja saa osittaista vanhempainrahaa, on kuitenkin lapselle järjestettävä varhaiskasvatusta. Perheen muut lapset voivat olla varhaiskasvatuksessa vanhempainvapaan aikana.  Lapsen oikeus samaan varhaiskasvatuspaikkaan säilyy, vaikka lapsi ei ole hoidossa vanhempainrahajakson aikana, kuitenkin poissaolon kestäessä yhtäjaksoisesti enintään 13 viikkoa. Vanhempainvapaasta johtuvasta keskeytyksestä/poissaolosta on ilmoitettava #montaluontoa -lomakkeella varhaiskasvatuspaikkaan viimeistään: 
•    yli 5 päivää kestävästä poissaolosta ilmoitettava kuukausi ennen suunniteltua aloittamispäivää 
•    toistuvasta 1-5 päivää kestävästä poissaolosta ilmoitettava viikkoa ennen ensimmäisen poissaolon suunniteltua aloittamispäivää 
•    kertaluontoisesta enintään 5 päivää kestävästä poissaolosta ei ole ilmoitusvelvollisuutta

”Laki varhaiskasvatuksen asiakasmaksuista (1503/2016) Laki varhaiskasvatuksen asiakasmaksuista annetun lain 9 ja 20§:n muuttamisesta (31/2022)”

Maksua ei peritä niiltä päiviltä, joina lapsi on varhaiskasvatuslain 15§:ssä tarkoitetulla tavalla ennalta ilmoitetusti poissa varhaiskasvatuksesta. Toisin sanoen ennakkoon #montaluontoa -lomakkeella ilmoitetusta vanhempainvapaasta johtuvasta lapsen poissaolosta huoltaja saa maksuhyvityksen.

Perhevapaiden uudistuksesta johtuvat muutokset lisäävät laskutuksen työmäärää, muun muassa hyvitysten laskeminen varhaiskasvatusmaksuihin. Vielä on vaikea arvioida, kuinka paljon työmäärä lisääntyy ja kuinka paljon tämä tulee vaikuttamaan maksutuottoja vähentävästi. Tilannetta ja hyvityskäytäntöjä tulee arvioida, mikäli yksittäiset päivät lisäävät kohtuuttomasti laskutuksen työtä. Lisäksi muutos tulee lisäämään yksittäisten lasten poissaolopäiviä ja näin ollen tyhjiä satunnaisia paikkoja yksiköissä.
Päivitettyyn Varhaiskasvatuspalveluiden järjestäminen Hollolassa 1.8.2022 -asiakirjaan on lisätty varhaiskasvatuslakiin ja asiakasmaksulakiin 1.8.22 alkaen voimaan tulevat muutokset.

Ehdotus

Esittelijä

  • Kim Strömmer, hyvinvointijohtaja, kim.strommer@hollola.fi

Hyvinvointivaliokunta päättää hyväksyä Varhaiskasvatuspalveluiden järjestäminen Hollolassa 1.8.2022 – asiakirjaan tehdyt päivitykset esitetyn mukaisesti.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Merk. Asiantuntijana kuultavana oli varhaiskasvatuspäällikkö Sanja Pokki ja varhaiskasvatuksen asiantuntija Tiia Avovaara.

Tiedoksi

Tiedoksi: Varhaiskasvatuksen asiantuntijat, palveluohjaajat, lähiesimiehet ja toimistosihteeri

Muutoksenhaku

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen. Riita-asia käsitellään käräjäoikeudessa.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen.

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimus on toimitettava Hollolan kunnan kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä.

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Hollolan kunta.

Hollolan kunta / Kirjaamo
Postiosoite: PL 66, 15871 Hollola
Käyntiosoite: Virastotie 3, 15870 Hollola
Sähköposti: kirjaamo(at)hollola.fi
Faksinumero: 03 880 3474
Puhelinnumero: 044 780 1427

Kirjaamon aukioloajat: maanantai-perjantai klo 9.00-15.00

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:

  • päätös, johon vaaditaan oikaisua
  • miten päätöstä vaaditaan oikaistavaksi
  • millä perusteella oikaisua vaaditaan.

Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite, puhelinnumero ja muut asian hoitamiseksi tarvittavat yhteystiedot. Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Hollolan kunnan kirjaamosta.