Hyvinvointivaliokunta, kokous 15.6.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 72 Varhaiskasvatussuunnitelma 1.8.2022 alkaen

HOLDno-2019-578

Valmistelija

  • Sanja Pokki, varhaiskasvatuspäällikkö, sanja.pokki@hollola.fi

Perustelut

Opetushallitus on päättänyt Varhaiskasvatussuunnitelman perusteista 2022 liitteen mukaisesti. Päätös edellyttää kunnalta, kuntayhtymältä tai yksityiseltä palveluntuottajalta paikallisen varhaiskasvatussuunnitelman laatimista. Kunnan, kuntayhtymän tai yksityisen palveluntuottajan tulee laatia varhaiskasvatussuunnitelma noudattaen, mitä näissä perusteissa on määrätty. Varhaiskasvatussuunnitelma tulee ottaa käyttöön elokuussa 2022. Uusien perusteiden mukaan laadittujen paikallisten suunnitelmien käyttöönottoon saakka noudatetaan nykyisten perusteiden mukaan laadittuja suunnitelmia. Liitteenä Varhaiskasvatussuunnitelmien perusteiden 2022 koskeva määräys sekä Varhaiskasvatussuunnitelman perusteet 2022. 

Keskeisin muutos on, että perusteissa määritellään entistä tarkemmin kolmitasoisen tuen mallin mukaan tuen tasot ja muodot sekä se, miten tukea annetaan. Kolmitasoisen tuen mallissa lapselle annettavan tuen tasot jaotellaan yleiseen, tehostettuun ja erityiseen tukeen. Tuen tarve arvioidaan lapsen yksilöllisen tuen tarpeen perusteella. Lapselle tulee muun muassa oikeus varhaiskasvatukseen osallistumisen edellyttämiin apuvälineisiin ja uudistus näkyy myös jokaiselle lapselle tehtävässä henkilökohtaisessa varhaiskasvatussuunnitelmassa. Muita pienempiä muutoksia on tehty mm.  laaja-alaisen osaamisen osuuteen.

Hollolan varhaiskasvatussuunnitelman laatimiseen on osallistunut lapsia, huoltajia, varhaiskasvatuksen, esi- ja perusopetuksen henkilöstöä sekä yhteistyötahoja. Huoltajille laadittiin kysely, jossa kartoitettiin varhaiskasvatuksen laatuun liittyviä tekijöitä, kuten huoltajien ja varhaiskasvatuksen välistä yhteistyötä sekä huoltajien osallisuuden toteutumista. Lasten ajatuksia kerättiin haastattelemalla ja havainnoimalla heitä omassa varhaiskasvatuspaikassaan. Yksityiset palveluntuottajat ja heidän Hollolalaiset asiakkaat ovat osallistuneet varhaiskasvatussuunnitelma prosessiin samoin menetelmin. Huoltajien ja lasten esiin tuomia ajatuksia on nostettu Hollolan varhaiskasvatussuunnitelmaan. Hollolan varhaiskasvatussuunnitelman 2022 ulkoasun on tuottanut markkinoinnin asiantuntija hyödyntäen Hollolan brändikäsikirjaa sekä ammatillisen valokuvaajan ottamia valokuvia kahdesta eri varhaiskasvatusyksiköstä. 

Hollolan varhaiskasvatuksessa tehtävänämme on edistää lapsen kokonaisvaltaista kasvua, kehitystä ja oppimista yhteistyössä huoltajien sekä muiden yhteistyötahojen kanssa. Varhaiskasvatuksen tavoitteena on tukea lapsen oppimisen edellytyksiä, edistää elinikäistä oppimista ja koulutuksellisen tasa-arvon toteuttamista inklusiivisten periaatteiden mukaisesti. Olemme sitoutuneet lapsen leikin, leikkitaitojen ja luontosuhteen vahvistamiseen sekä kielen kehityksen tukemiseen. Kaiken toimintamme perustana on positiivisen pedagogiikan toteuttaminen ja olemassa olevan hyvän vahvistaminen. Pidämme tärkeänä päivittäisiä ihmisten välisiä kohtaamisia. Kohtaamisen mahdollistaa hyvin organisoitu, kiireetön arki, jossa jokaista hetkeä osataan arvostaa. Hoidon, kasvatuksen ja oppimisen perustana on hyvä ja lämmin vuorovaikutus.

Uuden lain voimaantulo edellyttää meitä vahvistamaan henkilöstön osaamista muun muassa koulutusten avulla. Valitsemme toimintavuosittain koko Hollolan varhaiskasvatuksen yhteisiä arviointikohteita kehittämistarpeiden pohjalta. Koulutukset, kehittämistyöryhmät ja yhteiset foorumit (porinat) tukevat sovittujen kehittämiskohteiden saavuttamista. Yhdessä sovittujen kehittämistarpeiden lisäksi reagoimme ketterästi muihin arjesta nousseisiin koulutus- ja kehittämistarpeisiin. Hollolan varhaiskasvatussuunnitelmaan 2022 on kirjattu Hollolan varhaiskasvatuksen painopistealueet, jotka ovat leikki, positiivinen pedagogiikka, kielen kehityksen tukeminen ja kiusaamisen ehkäisy ja kaveritaidot. 

Tarkastelemme ja arvioimme toimintaamme jatkuvasti arjessa peilaten sitä varhaiskasvatuslain tavoitteisiin (540/2018), Varhaiskasvatuksen perusteisiin (2022) ja Hollolan kunnan varhaiskasvatussuunnitelmaan 2022. Arviointiin sisältyy oppimisen mahdollisuus ja siinä korostuu vertaisoppiminen, vertaisarviointi sekä hyvien käytäntöjen avoin jakaminen ja hyödyntäminen. Oleellista on pohtia laadukkaan toiminnan tavoitteita ja sitä, mitä huomenna voisimme tehdä toisin.

Ehdotus

Esittelijä

  • Kim Strömmer, hyvinvointijohtaja, kim.strommer@hollola.fi

Hyvinvointivaliokunta päättää ottaa käyttöön Hollolan kunnan varhaiskasvatusta ohjaavan asiakirjan Hollolan kunnan varhaiskasvatussuunnitelman 1.8.2022 alkaen.

Päätös

Hyvinvointivaliokunta päätti yksimielisesti hyväksyä ja ottaa käyttöön Hollolan kunnan varhaiskasvatusta ohjaavan asiakirjan Hollolan kunnan varhaiskasvatussuunnitelman 1.8.2022 alkaen.

Merk. Puheenjohtaja Pia Salo teki Minna Niemisen kannattaman muutosehdotuksen tekstiin: Hyvinvointivaliokunta päättää hyväksyä ja ottaa käyttöön Hollolan kunnan varhaiskasvatusta ohjaavan asiakirjan Hollolan kunnan varhaiskasvatussuunnitelman 1.8.2022 alkaen. 

Tiedoksi

Varhaiskasvatuksen asiantuntijat, palveluohjaajat, varhaiskasvatuksen toimistosihteeri,

Muutoksenhaku

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen. Riita-asia käsitellään käräjäoikeudessa.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen.

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimus on toimitettava Hollolan kunnan kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä.

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Hollolan kunta.

Hollolan kunta / Kirjaamo
Postiosoite: PL 66, 15871 Hollola
Käyntiosoite: Virastotie 3, 15870 Hollola
Sähköposti: kirjaamo(at)hollola.fi
Faksinumero: 03 880 3474
Puhelinnumero: 044 780 1427

Kirjaamon aukioloajat: maanantai-perjantai klo 9.00-15.00

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:

  • päätös, johon vaaditaan oikaisua
  • miten päätöstä vaaditaan oikaistavaksi
  • millä perusteella oikaisua vaaditaan.

Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite, puhelinnumero ja muut asian hoitamiseksi tarvittavat yhteystiedot. Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Hollolan kunnan kirjaamosta.