Elinvoimavaliokunta, kokous 17.5.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 44 Työllisyyspalvelujen uudelleenorganisointi, elinvoiman palvelualue

HOLDno-2022-234

Valmistelija

  • Heli Randell, elinvoimajohtaja, heli.randell@hollola.fi

Perustelut

Pääministeri Sanna Marinin hallitus linjasi kevään 2021 puoliväliriihessä TE-palveluiden siirrosta paikallistasolle. Linjaus liittyy hallitusohjelman työllisyystavoitteeseen ja kuntien vastuun vahvistamiseen työllisyyspalveluissa. TE-palvelut on tarkoitus siirtää kuntien vastuulle vuoden 2024 aikana.

Uudistuksen tavoitteena on palvelurakenne, joka edistää parhaalla mahdollisella tavalla työntekijöiden nopeaa työllistymistä ja lisää työ- ja elinkeinopalvelujen tuottavuutta, saatavuutta, vaikuttavuutta ja monipuolisuutta.

Edellä kerrottuun muutokseen liittyen on tarkoituksenmukaista toteuttaa organisaatiomuutos elinvoiman palvelualueella siten, että työllisyyspalvelut muodostaa oman vastuualueensa. Organisaatiomuutos astuu voimaan 1.1.2023. Valmistautuminen organisaatiomuutokseen alkaa heti mm. talousarvion laadintaan liittyen. Yksi muutoksen peruste on se, että työllisyyden hoidon taloudellinen merkitys tulee jatkossa korostumaan kunnissa, ja erillisenä vastuualueena seuranta näkyy paremmin päätöksenteossa.

Muutokseen liittyy työllisyysvastaavan nimikkeen muutos työllisyyspäälliköksi. Nimikemuutos vaikuttaa palkkaukseen. Nimikemuutoksen ja palkkamuutosten perusteena on mm. vastuualuepäällikkyyteen liittyvät tehtävät (kehittäminen, talous ja henkilöstö). Lisäksi työllisyysvastaavan tehtävä on muuttunut kuntakokeilun käynnistymisen myötä siten, että asiantuntijarooli korostuu entisestään mm. lausunnot (laki), tulkinnat, työllisyyspalveluiden rooli yritysrajapinnassa, työllisyyspalveluiden toimintojen muutokset, seuranta ja vaikutusten arviointi ovat isossa roolissa, kun valmistaudutaan työllisyyden hoidon siirtymiseen kunnalle.

Asiaa on käsitelty kunnan johtoryhmässä ja yhteistyöryhmässä. Muutokset on sovittu alkavaksi 1.5.2022, jolloin työllisyyspalveluissa otetaan käyttöön uusi asiakaspalvelumalli.

Ehdotus

Esittelijä

  • Heli Randell, elinvoimajohtaja, heli.randell@hollola.fi

Elinvoimavaliokunta päättää, että elinvoiman palvelualueelle perustetaan 1.1.2023 lähtien vastuualue, jonka nimi on työllisyyspalvelut. Elinvoimavaliokunta lähettää kunnanhallitukselle vastuualueen perustamisen tiedoksi.

Elinvoimavaliokunta esittää kunnanhallitukselle työllisyysvastaavan viran lakkauttamisen ja työllisyyspäällikön viran perustamista 1.5.2022 lähtien. Työllisyyspäällikkö toimii työllisyyspalvelut vastuualueen päällikkönä.

Päätös

Päätöehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

ote: työllisyysvastaava, henkilöstöpäällikkö, palvelussuhdeasiat

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

  • vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
  • virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
  • etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)
  • oppilaan arviointia (Perusopetuslaki 22 ja 42 c §).

Riita-asia käsitellään käräjäoikeudessa.