Kunnanhallitus, kokous 20.11.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 282 Arvo-osuustilin avaaminen ja siihen liittyvät käyttöoikeudet

HOLDno-2023-841

Valmistelija

  • Turkka Rantanen, hallinto- ja talousjohtaja, turkka.rantanen@hollola.fi

Perustelut

Hollolan kunnalla on osakeomistuksia kunnan toimintaan liittyvissä yhtiöissä. Osakeomistusten hallinnassa ollaan yleisesti siirtymässä paperisista osakerekistereistä osakeomistusten sähköiseen hallintaan, esimerkiksi arvo-osuustilien kautta. Arvo-osuustili on sähköisten arvopapereiden hallinnointiin tarkoitettu tili, jolla säilytetään erilaisia sähköisiä arvopapereita, kuten osakkeita ja joukkovelkakirjalainoja. Sijoittajan ostaessa arvo-osuuden hän ei saa siitä fyysistä osakekirjaa, velkakirjaa tai muuta arvopaperia, vaan omistus kirjautuu suoraan arvo-osuustilille. Arvo-osuustili on sähköinen arvopaperien säilytystili. Arvo-osuustilille merkitään tietoja tilin arvo-osuuksien omistajasta, arvo-osuuksien lukumäärästä sekä siitä, minkälaisista arvo-osuuksista on kyse. Tilitiedoista ilmenee myös arvo-osuuksien omistajaan kohdistuvat oikeudet ja rajoitukset. 

Arvo-osuustili on pankkitilin kaltainen ja kuuluu rekisterisalaisuuden piiriin. Arvo-osuustilillä voi säilyttää vain arvopapereita ja sinneei voi tallettaa rahaa, eikä siltä voi tehdä nostoja eikä maksaa laskuja. Arvo-osuustilin lisäksi tarvitaan erillinen, tavallinen pankkitili, jolle voidaan maksaa esimerkiksi osakkeiden osingot, ja jonka kautta hoidetaan osakekauppoihin liittyvä muu rahaliikenne ja mahdolliset palvelumaksut.   Aina vuoden lopussa sijoittaja saa tiliotteen omistuksistaan ja saamistaan tuotoista, kuten osingoista. Pörssissä listattujen osakkeiden säilytys ja kauppa tapahtuu aina arvo-osuustilin kautta. Osa listaamattomista yhtiöistä on muuttanut osakkeensa arvo-osuuksiksi, jolloin ne on säilytettävä arvo-osuustilillä.

Kuntarahoitus on siirtämässä osakkeensa arvo-osuustilipohjaiseksi ja siihen liittyen kunnna tulee avata oma arvo-osuustili. Hollolan kunnan hallintosäännön mukaisesti, hallinto- ja talousjohtaja päättää tilien avaamisesta rahalaitoksissa ja maksuliikennepankista. Hallinto- ja talousjohtaja on viranhaltijapäätökselllään 26.10.2023 §15 päättänyt avata kunnalle arvo-osuustilin OP Päijät-Hämeen osuuspankissa (Y-tunnus 0832853-7).

Kunnan hallintosäännön mukaan tilien käyttöoikeuksista päättää kunnanhallitus. Selvyyden vuoksi on paikallaan todeta tilin avaaminen myös kunnanhallituksen päätöksessä.

Ehdotus

Esittelijä

  • Päivi Rahkonen, kunnanjohtaja, paivi.rahkonen@hollola.fi

Kunnanhallitus päättää avata Hollolan kunnalle (Y-tunnus 0832853-7) arvo-osuustilin Päijät-Hämeen osuuspankissa ja, että arvo-osuustillin rahaliikenteen hoitoon osoitettavana maksuliikennetilinä käytetään kunnan OP Päijät-Hämeessä olevaa maksuliikennetiliä FI50 5611 1610 0000 26, josta jatkossa menevät arvo-osuustilin palvelumaksut sekä johon mahdollinen osinkojen maksu tapahtuu.

Kunnanhallitus päättää antaa arvo-osuustilin käyttöoikeudet hallinto- ja talousjohtaja Turkka Rantaselle, sekä talouspäällikkö Maarit Kuivala-Ruizille, liitteen mukaisin tiedoin. Liite on salainen, perusteena Tietosuojalaki §29.

Samalla kunnnahallitus päättää tehdä myös OP Säästämisen ja sijoittamisen sopimuksen, joka mahdollistaa arvo-osuustilin avauksen.

Kunnanhallitus valtuuuttaa hallinto- ja talousjohtajan allekirjoittamaan tilin avaamiseen ja käyttöönottoon sekä OP Säästämisen ja sijoittamisen sopimukseen liittyvät asiakirjat.

Päätös

Hyväksyttiin päätösesityksen mukaisesti.

Tiedoksi

Päijät-Hämeen OP Sijoituspalvelut, hallinto- ja talousjohtaja, talouspäällikkö.

Liitteet

Oheismateriaali


Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

  • vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
  • virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
  • etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)
  • oppilaan arviointia (Perusopetuslaki 22 ja 42 c §).

Riita-asia käsitellään käräjäoikeudessa.