Kunnanhallitus, kokous 20.11.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 279 Hakemus ARA-rajoituksista vapauttamiseksi, Tiilijärventie 7 AB, Hollolan Asuntotalot Oy

HOLDno-2023-859

Valmistelija

  • Päivi Rahkonen, kunnanjohtaja, paivi.rahkonen@hollola.fi

Perustelut

Valtuuston 17.6.2019 hyväksymään talouden tasapaino-ohjelman mukaisesti Hollolan Asuntotalot Oy:n toiminta on arvioitu kokonaisvaltaisesti (talous ja toiminta) sekä linjattu poliittisesti eteneminen. Konsernijaosto on kokouksessaan 19.10.2020 §72 käsitellyt HAT Oy:n toiminnallisia linjauksia seuraavasti:

  • Hollolan Asuntotalot Oy:n toiminta kunnan 100 % omistamana vuokra-asuntoyhtiönä jatkuu.
  • Yhtiön tulee kehittää toimintaansa siten, että yhtiö ei lähtökohtaisesti tarvitse lisärahoitusta/kunnan takausta toimintaansa. Tämä tarkoittaa, että omistusta arvioidaan aktiivisesti ennakoiden ja kokonaisvaltaisesti. Yhtiö voi luopua osasta rakennuskantaa myymällä tai purkamalla. Myös uudisrakennustarvetta tulee arvioida suhteessa asuntomarkkinoihin.  
  • Yhtiön tulee laatia linjausta vastaavan suunnitelman 2020-2029 (peruskorjattavat, purettavat, uudisrakennettava), mikä sisältää myös taloustarkastelun/kassavirtatarkastelun ml. kh:n ja konsernijaoston jo antamat päätökset (mm. yksittäisten asunto-osakkeiden myyntitulon ja Harmaalepän myyntitulon käyttö investointitarpeisiin)
  • Purettavien kohteiden osalta tulee hakea Ara-avustusta ja suunnitella prosessi siten, että asukkaille on löydettävissä/osoitettavissa korvaavia asumisen vaihtoehtoja
  • Yhtiön tulee laatia asuntojen vetovoimaisuutta lisäävän suunnitelma (keskeiset toimenpiteet) sekä markkinointisuunnitelma 

Kunnanhallitus on puoltanut Ara-rajoitusten vapausta Söyriläntie 1 osalta sekä Setäläntie 1 ja 5 kerrostalojen oalta, jotka on Ara-vapautuksen jälkeen myyty vuokraustoimintaan.

Hollolan Asuntotalot Oy omistaa Tiilijärventie 7AB vuonna 1980 rakennetun 17 huoneiston 3-kerroksisen ja kaksiportaisen kerrostalon. Rakennus on lähes alkuperäisessä kunnossa eli laajan peruskorjauksen tarpeessa. Rakennus on omalla tontilla, joka ei sovellu nykyaikaisen korkean rakennuksen tontiksi pienuutensa vuoksi, joten sitä ei voida käyttää tulevaisuudessa uudisrakentamiseen. Korjausvelkaa talossa on yhteensä 560 000 euroa. Kiinteistön tasearvo on 151.567 euroa. Rakennukseen on saatu aikanaan Ara-rahoitusta, minkä ehdot rajoittavat myyntiä.

Kiinteistö on ollut yhtiön Ara:lle tehdyssä suunnitelmassa 8.11.2021 myytävänä/purettavana kohteena vuonna 2025. Hollolan Asuntotalot Oy:n tavoitteena on myydä kiinteistö vuokrauskäyttöön, joten myynti ei vaikuttaisi Hollolan vuokra-asuntojenmäärään vähentävästi.

Rakennuksen Ara-rajoitusaika päättyy 5.3.2025. Hollolan Asuntotalot Oy:n hallitus on kokouksessaan 2.11.2023 hyväksynyt Ara-vapautushakemuksen, jolla haetaan rajoitusten vapauttamista ennen määräajan päättymistä. Alkuperäisellä rajoitusajalla olevista samoin kuin korkotukilainoitetuista kohteista on aina esitettävä kohteen sijaintikunnan lausunto.

Ehdotus

Esittelijä

  • Päivi Rahkonen, kunnanjohtaja, paivi.rahkonen@hollola.fi

Kunnanhallitus toteaa Ara-rajoitusten vapautushakemuksen olevan annettujen omistajaohjauslinjausten mukainen ja yhtiön taloudellinen tilanne huomioon ottaen perusteltu. Kunnanhallitus puoltaa ja hyväksyy omalta osaltaan Tiilijärventie 7AB Ara-vapautushakemuksen.

Mikäli rakennuksen Ara-rajoitukset vapautetaan, rakennus voidaan asettaa myyntiin. Myynnin edellytys on, että uusi omistajataho on taustaltaan moitteeton ja vakavarainen.

 

 

Päätös

Hyväksyttiin päätösesityksen mukaisesti.

Merk 1. Ilpo Markkola ilmoitti esteellisyydestä (edustusjäävi, yhtiön hallituksen puheenjohtaja) ja poistui kokouksessa asian käsittelyn ajaksi.

Merk 2. Asiantuntijana kuultavana oli Hollolan Asuntotalot Oy:n toimitusjohtaja Reijo Reponen.

Esteellisyys

  • Ilpo Markkola

Tiedoksi

Hollolan Asuntotalot Oy

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

  • vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
  • virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
  • etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)
  • oppilaan arviointia (Perusopetuslaki 22 ja 42 c §).

Riita-asia käsitellään käräjäoikeudessa.