Kunnanhallitus, kokous 5.6.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 138 Sote-keskus myynti

HOLDno-2022-291

Aikaisempi käsittely

Perustelut

Päijät- Hämeen hyvinvointikuntayhtymän ja Päijät- Hämeen hyvinvointialueen edustajat ovat neuvotelleet ostajien ja Hollolan kunnan edustajien kanssa vuokrasopimukseen tehtävistä kahdesta muutoskohdasta (ylläpitovuokra toteutuneiden kustannusten mukaan ja kiinteistöveron lisäys vuokrakustannuksiin) 30.6.2022, 31.8.2022 ja 14.9.2022. Neuvotteluissa yhtymän ja hyvinvointialueen edustajat ovat ilmaisseet, että he hyväksyvät vain nykyisen vuokrasopimuksen siirron (ilman muutoksia). Koska neuvotteluissa ei ole edetty ostajat ovat vetäytyneet kaupasta.

Hollolan kunta on pyytänyt tilanteeseen liittyen Päijät- Hämeen hyvinvointikuntayhtymältä ja Päijät- Hämeen hyvinvointialueelta perusteita kieltäytymisen perusteista, koska kysymys on hyvin merkittävän vahingon aiheuttamisesta kunnan rahoitusasemaan muutostilanteessa. Yhtymän ja hyvinvointialueen tulee voida yksilöidymmin kertoa perusteet, joihin arvioitu epäedullisuus perustuu, jotta kunta voi arvioida yhdenvertaista ja asiallista kohtelua. Kunta on saanut liitteenä olevan kirjelmän 17.10.2022 toimitusjohtajien vastauksena. Lisäksi Hyvinvointialueen hallitus on käsitellyt asian 14.11.2022 kokouksessa ja Päijät-Hämeen hyvinvointikuntayhtymän hallitus 21.11.2022. Hyvinvointialue ja hyvinvointiyhtymä ovat todenneet vuokrasopimusmuutokset vuokralaisen kannalta epäedullisiksi ja kustannuksia lisääviksi toisin kuin kunta toteutuneisiin ylläpitokustannuksiin perustuen.

Aiheeseen liittyvät keskustelut kunnan ja vuokralaisten osalta on järjestetty 27.10.2022/HVA ja 2.11.2022/PHHYKY.
 

Ehdotus


Valtuusto merkitsee tiedoksi, että sote- keskuksen kauppaa koskenut valtuuston päätös 20.6.2022 raukeaa, koska ostajat ovat vetäytyneet kaupasta.

Valtuusto antaa kunnanhallitukselle oikeuden, harkintansa mukaan, jatkaa Hollolan sote- keskuksen myyntiprosessia ja antaa samalla kunnanhallitukselle oikeuden tehdä rakennuksen/kiinteistön kauppaa koskevan myyntipäätöksen, edellyttäen, että kauppahinta minimissään ylittää rakennuksen ja kiinteistökaupassa myös tontin hankintakustannukset. Delegointipäätös on voimassa kuluvan valtuustokauden ajan.

Päätös

Valtuusto merkitsi tiedoksi, että sote- keskuksen kauppaa koskenut valtuuston päätös 20.6.2022 raukeaa, koska ostajat ovat vetäytyneet kaupasta. Valtuusto antoi kunnanhallitukselle oikeuden, harkintansa mukaan, jatkaa Hollolan sote- keskuksen myyntiprosessia.

 

Merk. 

Keskustelun kuluessa valtuutettu Arvila esitti valtuutettu Lönnqvistin ensin kannattamana, että valtuusto merkitsee tiedoksi, että sote- keskuksen kauppaa koskenut valtuuston päätös 20.6.2022 raukeaa, koska ostajat ovat vetäytyneet kaupasta. Valtuusto antaa kunnanhallitukselle oikeuden, harkintansa mukaan, jatkaa Hollolan sote- keskuksen myyntiprosessia.

Puheenjohtaja totesi, että koska asiassa on tehty kunnanhallituksen ehdotuksesta poikkeava kannatettu ehdotus, on asiasta äänestettävä. Puheenjohtaja esitti, että suoritetaan sähköinen äänestys.

Ne, jotka kannattavat kunnanhallituksen ehdotusta, äänestävät ”JAA”.

Ne, jotka kannattavat valtuutettu Arvilan ehdotusta, äänestävät ”EI”.

Äänestysesitys hyväksyttiin.

Suoritetussa äänestyksessä annettiin 18 jaa-ääntä (Kristian Saarnio, Teemu Kinnari, Aki Markkola, Juha Rehula, Jyrki Joensuu, Minna Halme, Hannu Heikkilä, Pasi Jalonen, Minna Kauhanen, Pentti Lampi, Teemu Laine, Mika Lampola, Paavo Takala, Hannu Siljander, Helena Maattola, Sofia Rossi, Tatu Söyrilä, Minna Nieminen) ja 25 ei-ääntä (Ville Mikkola, Pasi Pälsi, Pasi Pasanen, Seija Aakala, Harri Vinnamo, Kari Hyytiä, Pia Salo, Miikka Lönnqvist, Kristiina Vanhala-Selin, Jenna Parviainen, Heidi Hakanen, Marko Mikkola, Kristiina Joensuu, Jari Ronkainen, Toini Louekoski-Huttunen, Kari Aaltonen, Lasse Peltonen, Erkki Arvila, Petri Palo, Mikko Niipala, Jarkko Niemi, Satu Segersven, Tapani Ihalainen, Matti Laurila, Kati Pölönen).

Puheenjohtaja totesi, että valtuusto oli hyväksynyt valtuutettu Arvilan ehdotuksen.

Äänestystulokset

  • Kyllä 18 kpl 42%

    Kristian Saarnio, Teemu Kinnari, Aki Markkola, Juha Rehula, Jyrki Joensuu, Minna Halme, Hannu Heikkilä, Pasi Jalonen, Minna Kauhanen, Pentti Lampi, Teemu Laine, Mika Lampola, Paavo Takala, Hannu Siljander, Helena Maattola, Sofia Rossi, Tatu Söyrilä, Minna Nieminen

  • Ei 25 kpl 58%

    Ville Mikkola, Pasi Pälsi, Pasi Pasanen, Seija Aakala, Harri Vinnamo, Kari Hyytiä, Pia Salo, Miikka Lönnqvist, Kristiina Vanhala-Selin, Jenna Parviainen, Heidi Hakanen, Marko Mikkola, Kristiina Joensuu, Jari Ronkainen, Toini Louekoski-Huttunen, Kari Aaltonen, Lasse Peltonen, Erkki Arvila, Petri Palo, Mikko Niipala, Jarkko Niemi, Satu Segersven, Tapani Ihalainen, Matti Laurila, Kati Pölönen

Valmistelija

  • Päivi Rahkonen, kunnanjohtaja, paivi.rahkonen@hollola.fi

Perustelut

Konsernipalvelut on Hollolan sote-keskuksen jatkotoimenpiteiden määrittelemiseksi tilannut selvityksen sote-keskuksen myytävyydestä. Taustalla on muuttunut markkinatilanne. Selivtys on tämän esitylistan salattuna liitteenä, peruste Julkisuuslaki §24, kohta 17.

Kunnalla on edelleen mahdollisuus pitää omistus ja jatkaa rakennuksen vuokrausta Hyvinvointialueelle ja Finlab Oy:lle tai myydä rakennus ja siirtää vuokrasopimukset uudelle omistajalle. Muuttuneessa markkintatilanteessa rakennuksen hinta on korkomarkkinoista johtuen pudonnut suhteessa kevään 2022 tilanteeseen. 

Suomen Toimitila Oy:n toimitusjohtaja Mikko Kantosaari antaa katsauksen kunnanhallitukselle.

Ehdotus

Esittelijä

  • Päivi Rahkonen, kunnanjohtaja, paivi.rahkonen@hollola.fi

Kunnanhallitus merkitsee katsauksen tiedoksi.

Hollolan kunta jatkaa toistaiseksi sote-keskuksen omistajana seuraten samalla yhteiskuntakiinteistöjen markkinatilannetta. Konsernipalveluille annetaan toimivaltuus tilannearviointiin ja tarvittavien valmistelutoimenpiteiden käynnistämiseen. 

 

Päätös

Hyväksyttiin päätösesityksen mukaisesti.

Merk. Asiantuntijana kuultavana oli Suomen Toimitila Oy:n toimitusjohtaja Mikko Kantosaari 

Liitteet

Oheismateriaali


Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

  • vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
  • virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
  • etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)
  • oppilaan arviointia (Perusopetuslaki 22 ja 42 c §).

Riita-asia käsitellään käräjäoikeudessa.