§ 25 Päätös elintarvikehuoneiston käyttämän talousveden valvonnassa sovellettavasta asetuksesta

Lataa 

HOLDno-2025-786

Päätöspäivämäärä

12.9.2025

Päätöksen tekijä

Ympäristöterveysjohtaja, Päijät-Hämeen ympäristöterveys

Päätöksen peruste

Terveydensuojelulaki 763/1994: 2 §, 16 §, 17 §, 20 §, 50 §, 56 § 
Sosiaali- ja terveysministeriön asetus talousveden laadusta ja valvonnasta sekä rakennusten vesilaitteistojen riskienhallinnasta 1352/2015: 2 §, 8 § 
Sosiaali- ja terveysministeriön asetus pienten yksiköiden talousveden laatuvaatimuksista ja valvontatutkimuksista 401/2001: 5 § 
Yleinen hygienia-asetus (EY) N:o 852/2004: Liite II luku VII
Elintarvikelaki 297/2021: 10 ja 11 §
Maa- ja metsätalousministeriön asetus elintarvikehygieniasta 318/2021: 4 § 
Valvira Talousvesisäännösten soveltamisohje Osa 1 Dnro V/1532/2024
Terveydensuojelulain 13 §:n mukaisen ilmoitusvelvollisuuden soveltamisohje Dnro V/11976/2023 12.5.2023 
Hallintolaki 34 §, 39 §, 43 - 46 §
Hollolan kunnan hallintosääntö, liite 3, 11.8.1 

Kuvaus

Toimija Sulavaa Oy
Y-tunnus 3504432-9
Toimipaikka Metsolankuja 95, 16310 Virenoja

Päätösperustelut

Terveydensuojelulain määrittelemää talousvettä on mm. vesi, jota käytetään elintarvikelain mukaisessa elintarvikehuoneistossa elintarvikkeiden valmistukseen, jalostukseen ja markkinoille saattamiseen. Talousvetenä käytettävän veden on oltava terveydelle haitatonta ja tarkoitukseen soveltuvaa. Sosiaali- ja terveysministeriön asetuksella annetaan tarkemmat säännökset talousveden laatuvaatimuksista. 

Elintarvikehuoneistojen talousveden laatua valvotaan Sosiaali- ja terveysministeriön asetuksen talousveden laatuvaatimuksista ja valvontatutkimuksista 1352/2015 mukaan, paitsi niissä huoneistoissa, joissa kunnan terveydensuojeluviranomainen on varmistanut, ettei veden laatu heikennä valmiiden elintarvikkeiden terveydellistä laatua.

Toimija Sulavaa Oy on tehnyt ilmoituksen elintarvikehuoneiston oman talousvesikaivon käyttöönotosta. Elintarvikehuoneistossa vettä käytetään tilojen ja laitteiden pesuihin sekä lihanleikkuu- ja eineskeittiötoiminnan tarpeisiin.

Kaivo on tarkastettu viranomaisen toimesta 7.5.2025 näytteenoton yhteydessä ja kaivon ympäristöä on katselmoitu. Tarkastuksesta on laadittu tarkastuskertomus (5.9.2025, tapahtumatunnus 1938270).  Kaivo sijaitsee 12 m päässä elintarvikehuoneistosta paikassa, mihin ei ole mahdollisuus päästä valumavesiä. Kaivo on siisti ja vesi kirkasta.

Viranomainen on ottanut vesinäytteen 7.5.2025 (testausseloste 25-010144)  ja uusintanäytteen 13.5.2025 (testausseloste 25–010998). Tutkimustulosten perusteella kiinteistön talousvesi täyttää tutkittujen ominaisuuksien osalta talousveden laatuvaatimukset ja suositukset. 

Toimijalta saatuun ilmoitukseen, elintarvikevalvontaviranomaisen arvioon, tarkastuksella tehtyihin havaintoihin ja tutkimustuloksiin pohjautuvaan kokonaisarviointiin perustuen asian valmistellut terveydensuojeluinsinööri Päivi Matilainen esittää, että
talousveden laadun valvonnassa sovelletaan Sosiaali- ja terveysministeriön asetusta pienten yksiköiden talousveden laatuvaatimuksista ja valvontatutkimuksista (401/2001). 

Kuuleminen

Päätöksessä ei anneta määräyksiä, joiden johdosta toimijaa olisi kuultava.

Lausunnot

-

Päätöksen perusteena olevat asiakirjat​​​​​​

Ilmoituis elintarvikehuoneiston talousveden hankinnasta ja käsittelystä 26.5.2024.
Tarkastuskertomus, 7.5.2025 tapahtumatunnus 1938270)
Testausseloste Metropolilab 14.5.2025, 2025–010144
Testausseloste Metropolilab 13.5.2025, 2025–010998

Toimijalle tiedoksi

-

Lisätietojen antaja 
Ympäristöterveysjohtaja Silja Mäkelä, p. 044 480 1170, silja.makela@hollola.fi 

 

Päätös

Päätän, että Sulavaa Oy:n elintarvikehuoneiston toiminnassa käytettävän talousveden laatua valvotaan Sosiaali- ja terveysministeriön asetuksen pienten yksiköiden talousveden laatuvaatimuksista ja valvontatutkimuksista 401/2001 perusteella. Terveydensuojeluviranomainen valvoo veden laatua säännöllisesti näytteenottosuunnitelman mukaisesti. 

Päätös koskee vain nykyistä elintarvikealan toimijaa ja ilmoituksen mukaista toimintaa. Mikäli elintarvikehuoneiston toiminnassa tapahtuu olennaisia muutoksia, on päätösperusteet arvioitava uudelleen.

Allekirjoitus

Ympäristöterveysjohtaja Silja Mäkelä

Organisaatiotieto

Elinvoiman palvelualue