Perustelut
Pielisen Betoni Oy on jättänyt valvontajaostolle maa-aines- ja ympäristöluvan yhteishakemuksen koskien soran ja hiekan ottoa ja murskausta Soratilan ottamisalueella Hollolan kunnassa, Järventaan kylässä, kiinteistöllä 98-410-7-15. Likimääräinen käyntiosoite Kastarintie 507, 15880 Hollola. Lisäksi on haettu ympäristönsuojelulain 199 §:n mukaista lupaa toiminnan aloittamiseen mahdollisesta muutoksenhausta huolimatta. Kyseessä on olemassa oleva toiminta, jolla on ollut Lahden seudun ympäristölautakunnan 28.4.2015 § 26 myöntämä maa-aineslupa, jonka voimassaolo on päättynyt 7.5.2025. Lisäksi toiminnalla on Lahden seudun ympäristölautakunnan 28.4.2015 § 25 myöntämä ympäristölupa, joka on voimassa toistaiseksi. Uusi lupapäätös korvaa voimaan tullessaan vanhat lupapäätökset.
Ottamisalueen pinta-ala on n. 7,2 ha ja varsinaisen kaivualueen pinta-ala n. 5,3 ha. Lupaa haetaan 10 vuodeksi 200 000 m3 kokonaisottomäärälle, ja laskennallinen vuotuinen ottomäärä on 20 000 m3. Alueella murskataan kiviaineksia arviolta 2-5 vuoden välein ja yhden murskausjakson aikana murskataan useamman vuoden käyttötarpeen mukainen määrä kiviaineksia. Mursketta tuotetaan murskausjakson aikana keskimäärin 100 000 tonnia ja enintään 250 000 tonnia. Tuotettu murske toimitetaan pääasiassa hakijan oman betonituotetehtaan käyttöön Kukonkoivun teollisuusalueelle.
Alueen ominaisuudet ja kaavatilanne
Suunnitelma-alue sijoittuu Perunavuoren 2-luokan (muu vedenhankintakäyttöön soveltuva pohjavesialue) pohjavesialueelle. Sairakkalanjärvi sijaitsee suunnitelma-alueelta noin 600 metrin päässä lounaassa. Sairakkalanjärveä ympäröivä luonnonsuojelualue, Sairakkalanjärven yksityismaiden luonnonsuojelualue, ulottuu lähimmillään noin 500 metrin päähän suunnitelma-alueesta. Kiikunoja sijoittuu hieman yli 800 metrin päähän suunnitelma-alueesta. Suunnitelma-alue sijoittuu Hollolan kulttuurimaisemien / Kastari-Hatsina-Kutajoen valtakunnallisesti arvokkaalle maisema-alueelle. Lähimmät häiriintyvät kohteet (asuinrakennukset) sijoittuvat noin 300, 360, 550 ja 650 metrin päähän suunnitelma-alueesta.
Alueella ei ole asemakaavaa. Alueella on voimassa Hollolan kunnan strateginen yleiskaava 2020, jonka pääkartalla suunnitelma-alue sijoittuu MT-alueelle (maatalousvyöhyke): ”Laajat maisemallisesti ja tuotannollisesti merkittävät maatalousvyöhykkeet. Alue on varattu ensisijaisesti maatalouden elinkeinoalueeksi ja maankäytön suunnittelussa tulee edistää maatalouden toimintamahdollisuuksia. Peltoalueet on mahdollisuuksien mukaan pyrittävä säilyttämään avoimina ja rakentaminen ja muut toiminnot sijoitetaan mahdollisuuksien mukaan niiden ulkopuolelle. Rakentamisen määrä ja sijainti tulee lupaharkinnassa suhteuttaa ympäristön rakennettuun tilanteeseen. Rakentamisen sijoitteluun ja laatuun tulee kiinnittää erityistä huomiota maakunnallisesti ja valtakunnallisesti arvokkailla maisema-alueilla.”
Strategisen yleiskaavan kulttuuriympäristöt-teemakartalla suunnitelma-alue sijoittuu VKU-alueelle (Kulttuuriympäristön tai maiseman kannalta valtakunnallisesti tai maa-kunnallisesti arvokas alue): ”Aluetta koskevien suunnitelmien ja toimenpiteiden tulee olla kokonaisuuden säilymistä turvaavia ja edistäviä. Mahdollisen korjaus- ja täydennysrakentamisen sekä alueeseen kohdistuvien toimenpiteiden on sopeuduttava kulttuuriympäristön tai maisema-alueen ominaisluonteeseen ja erityispiirteisiin. Erityisesti tämä tulee huomioida Okeroisten alueella, jonka ympäristöön on esitetty merkittäviä muutospaineita. Alueella ei saa tehdä toimenpiteitä, jotka vähentävät merkittävän aluekokonaisuuden arvoa. Aluetta asemakaavoitettaessa ja asemakaavaa muutettaessa on varmistettava maisemallisten ja kulttuurihistoriallisten arvojen säilyminen. Aluetta koskevista toimenpiteistä ja suunnitelmista on neuvoteltava Päijät-Hämeen alueellisen vastuumuseon kanssa.”
Strategisen yleiskaavan vesitalous-teemakartalla alue sijoittuu pv-merkinnän alueelle, eli vedenhankintaan soveltuvalle pohjavesialueelle. Muilla strategisen yleiskaavan teemakartoilla ei ole merkintöjä alueen kohdalla.
Alueella on voimassa Päijät-Hämeen maakuntakaava 2014 (lainvoimainen 14.5.2019), jossa suunnitelma-alue sijoittuu kulttuuriympäristön tai maiseman kannalta valtakunnallisesti ja maakunnallisesti arvokkaalle alueelle sekä tärkeälle vedenhankintaan soveltuvalle pohjavesialueelle.
Asian käsittely
Kuulutus ja hakemusasiakirjat ovat olleen nähtävillä kunnan verkkosivuilla 19.3. - 25.4.2025. Ilmoitus kuulutuksesta lähetettiin kirjeitse asianosaisille. Hakemuksesta ei jätetty muistutuksia tai mielipiteitä. Hakemuksesta pyydettiin lausuntoa Hämeen ELY-keskukselta, terveydensuojeluviranomaiselta, Päijät-Hämeen liitolta, Uudenmaan ELY-keskukselta sekä Hollolan kunnan kehitys- ja kaavoituspalveluilta. Hämeen ELY-keskus, terveydensuojeluviranomainen ja kehitys- ja kaavoituspalvelut antoivat lausunnot. Päijät-Hämeen liitto ja Uudenmaan ELY-keskus ilmoittivat, etteivät anna lausuntoa. Annetut lausunnot on sisällytetty liitteenä olevaan lupapäätökseen.
Päätösehdotus
Esittelijä
-
Sameli Männistö, ympäristösihteeri, sameli.mannisto@hollola.fi
Valvontajaosto on tutustunut hakemusasiakirjoihin ja päättää myöntää Pielisen Betoni Oy:lle liitteen mukaisen maa-aineslain ja ympäristönsuojelulain mukaisen yhteisluvan maa-ainesten (sora ja hiekka) ottoon ja murskaukseen kiinteistöllä 98-410-7-15.
Hakijalle myönnetään ympäristönsuojelulain 199 §:n mukainen lupa toiminnan aloittamiseen mahdollisesta muutoksenhausta huolimatta. Kyseessä on olemassa oleva maa-ainestenottoalue, joka on jo nykyisellään koko laajuudeltaan avattu maa-ainesten otolle, eikä näin ollen nykyiselläänkään ole luonnontilainen. Ottoalueen rajaus tai ottosyvyydet eivät muutu aiempien lupien mukaisista rajauksista tai syvyyksistä.