Perustelut
Paimelan koulun ja varhaiskasvatusyksikön sisäilmatilanne heikkeni syksyn 2024 aikana, tämän seurauksena Hollolan Tilapalvelu Oy sai yhteensä 6 kpl sisäilmailmoitusta. Sisäilmatyöryhmä on käsitellyt ilmoitukset kokouksissa 11.9.2024 ja 11.12.2024.
Ilmoitusten pohjalta tiloissa toteutettiin ensin koiratutkimus, jolloin koulutetun koiran avulla tarkastettiin tilat mikrobiperäisten hajujen tai niiden vuotoreittien paikantamiseksi. Selvitystä laajennettiin tämän jälkeen niin, että Polygon Oy suoritti kouluun kuntotutkimuksen alkuvuodesta 2025.
Rakennusterveysasiantuntija teki tutkimusten perusteella altistumisenarvioinnin, jonka perusteella todettiin tarve toimenpiteisiin koko koulun ja päiväkodin sisäilman laadun ja olosuhteiden näkökulmasta.
Tilanteesta annettiin kunnan johtoryhmälle raportti 17.3.2025 ja samana iltana informoitiin kunnanhallitusta ja edelleen valtuustoa valtuustoinfossa 19.3.2025. Paimelan varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen lasten huoltajille ja työntekijöille lähetettiin tiedote 20.3.2025 ja samana päivänä myös kutsu avoimeen yleisötilaisuuteen. Myös valtuutetuille ja medialle lähti tiedote.
Päijät- Hämeen ympäristöterveydeltä pyydettiin kannanotto Polygonin tekemään altistumisenarviointiin. Lausunto saatiin 27.3.2025. Koulun ja päiväkodin käyttöä voitiin jatkaa kevätlukukauden loppuun käyttöä turvaavilla toimenpiteillä ja toimenpiteiden vaikutuksia on seurattu tiiviisti ja henkilöstölle ja lasten huoltajille on tiedotettu havainnoista ja ohjeistettu toimenpiteistä.
Tiedotus- ja kuulemistilaisuus Paimelan päiväkodista ja koulusta pidettiin 3.4.2025 Kalliolan koululla. Samana päivänä pidettiin myös vastaava tilaisuus henkilöstölle. Tilaisuuksista, valmistelun etenemisestä ja toimielinkäsittelyistä on tiedotettu erikseen.
Tilaisuuksissa on pyydetty palautteita. Palautteista laadittu koonti sekä 4.5.2025 saapunut kuntalaispalaute liitteenä.
Paimelan yksikön henkilöstömäärä varhaiskasvatuksen, opetuksen ja siivous- ja ruokapalveluhenkilöstön osalta on yhteensä 9,5 htv, joista kaksi tehtävää on määräaikaisia.
Syksyn 2025 osalta Paimelan varhaiskasvatukseen osallistuu15, esiopetukseen 6 ja opetuksen (1-4 lk) 21. Sivistys- ja hyvinvointivaliokunta päätti 16.4.2025 kokouksessaan, että Paimelassa koulua käyvät oppilaat, esiopetuksessa sekä varhaiskasvatuksessa olevat lapset ja koko henkilökunta siirretään väistötiloihin 1.8.2025 alkaen lukuvuodeksi 2025-2026.
Kunnanhallitus on kokouksessaan 31.3.2025 pyytänyt elinvoimavaliokunnalta ja sivistys- ja hyvinvointivaliokunnalta lausuntoja. Elinvoimavaliokunnalta on pyydetty lausuntoa Paimelan koulun terveys-turvallisen kunnon palauttamista koskeva tekninen tarkastelu. Sivistys- ja hyvinvointivaliokunnalta on pyydetty lausuntoa opetuksen ja varhaiskasvatuksen järjestämisen vaihtoehdoista tilanteessa, jossa Paimelan koululle ei osoiteta määrärahaa peruskorjaukseen.
Liitteenä elinvoimavaliokunnan ja sivistys- ja hyvinvointivaliokunnan lausunnot.
- Elinvoimavaliokunnan lausunnossa on käsitelty kahta vaihtoehtoa:
- Toteutusvaihtoehto 2: Tilojen sisäilmakorjaus 655 000 euroa (ei ole peruskorjaus) toteutetaan. Korjauksen jälkeenkin kouluosan ulkoseiniin jää sisäilman osalta mahdollinen riskirakenne tiilimuurauksien keskellä olevan Toja-levyn ja korkkieristeen vuoksi. Vaihtoehto edellyttää vastaavaa lisäystä talousarvioon (lisätalousarvio). Toja-levyjä ja korkkieristettä ei voida poistaa tiilimuurauksia purkamatta. Erillisselvityksen mukaan toja-levy ei sisällä asbestia.
- Toteutusvaihtoehto 2: koulun tiloja ei korjata, korjausvastuu ja korjausvelka yht. 1,74 milj. euroa vähentää tulevien vuosien investointitarvetta, edellyttää 367 277 euron alaskirjausta mikä alentaa kunnan tulosta vastaavalla summalla. Lisäksi vaihtoehto vähentää vuotuisia käyttökustannuksia 200 000 eurolla.
- Sivistys- ja hyvinvointivaliokunnan lausunto:
Vaikutusten ennakkoarvioinnin osalta on todettu seuraavaa:
- Vaikutusten ennakkoarvioinnissa varhaiskasvatuksen vaihtoehdoista suurimmat pisteet saa (sekä lyhyt että pitkä aikaväli) vaihtoehto 1, jonka mukaan lasten huoltajia ohjataan tekemään siirtohakemus Kalliolan tai Kukkilan päiväkotiin
- Vaikutusten ennakkoarvioinnissa perusopetuksen vaihtoehdoista suurimmat pisteet saa (sekä lyhyt että pitkä aikaväli) vaihtoehto 3, jonka mukaan Paimelan koulun oppilaat sijoittuvat Kalliolan koulun eri luokka-asteille seuraavan pääsäännön mukaisesti: eskarit pareittain Kalliolan kolmeen ryhmään, ykköset ryhmänä alkuluokkaan B, kakkoset ryhmänä alkuluokkaan C, kolmoset kaveritoiveiden perusteella 3A ja 3B ja neloset ryhmänä 4B.
- Tehdyn vaikutusten arvioinnin perusteella varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen palvelut pystyttäisiin järjestämään ilman Paimelan päiväkotia ja koulua. Varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen toiminta on näin järjestäen täyttö- ja käyttöaste huomioiden taloudellisempaa ja tarkoituksenmukaisempaa.
- Vaikutuksia on arvioitu lasten, henkilöstön ja palveluiden näkökulmista. Asiakasmäärien muutokset on huomioitu kiinteistöjen kapasiteettia arvioitaessa. Keskitetyt palvelut mahdollistavat resurssien joustavamman käytön ja nopeamman reagoinnin asiakkaiden muuttuviin tarpeisiin. Tämä voi parantaa palveluiden laatua ja saavutettavuutta.
- Palveluiden keskittäminen vähentää henkilöstötarvetta seuraavina vuosina. Henkilöstön rekrytointi nähdään helpompana hieman isompaan yksikköön, joka on mahdollisesti lähempänä ja julkisten kulkuvälineiden avulla saavutettavissa paremmin. Opettajilla on paremmat mahdollisuudet kollegiaaliseen tukeen ja opetushenkilöstön erikoistumisilla saadaan laajempaa osaamista lasten opetukseen. Osaamisen jakaminen on myös ketterämpää.
- Opetukseen ja varhaiskasvatukseen ohjatut resurssit ovat tehokkaammassa käytössä tulevaisuudessa. Lapsille pysytään tarjoamaan monimuotoiset, ajanmukaiset ja terveet tilat sekä laajemmat harrastusmahdollisuudet. Suuremmat yksiköt tarjoavat lapsille ja aikuisille laajemmat sosiaaliset verkostot, mikä voi edistää sosiaalista kehitystä ja yhteisöllisyyttä.
Liitteen lausunnon mukaan/koonti:
Tehdyn selvityksen perusteella varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen palvelut pystyttäisiin järjestämään Vesikansan alueella ilman Paimelan päiväkotia ja koulua. Vaikutuksia on arvioitu lasten, henkilöstön ja palveluiden näkökulmista. Asiakasmäärien muutokset on huomioitu kiinteistöjen kapasiteettiä arvioitaessa. Palveluiden keskittäminen vähentäisi henkilöstötarvetta seuraavina vuosina. Henkilöstön rekrytointi nähdään helpompana hieman isompaan yksikköön. Varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen henkilöstön saattavuuteen vaikuttaa myös liikenneyhteydet Kalliolan koululle ja Kalliolan ja Kukkilan päiväkoteihin.
Henkilöstöllä on isommassa yksikössä parempi kollegiaalinen tuki, kun yksikössä on useampi kasvatuksen ja opetuksen ammattilainen. Opetushenkilön erikoistumisilla saadaan myös laajempaa osaamista lasten opetukseen. Opetukseen ja varhaiskasvatukseen ohjatut resurssit olisivat tehokkaammassa käytössä tulevaisuudessa.
Lapsille pysytään tarjoamaan monimuotoiset, ajanmukaiset ja terveet tilat Kalliolan koulussa sekä Kukkilan ja Kalliolan päiväkodeissa. Yksiköiden suuremmat koot mahdollistavat myös laajemman sosiaalisen verkoston sekä päiväkodin lapsille, että koulun esioppilaille ja oppilaille.
Paimelan koulu ja Kalliolan koulu ovat yhteistä oppilaaksiottoaluetta sivistys- ja hyvinvointivaliokunnan 9.10.2024 päätöksen mukaisesti. Jos Paimelan yksikkö remontoidaan niin perusopetuksen oppilasvirtojen ohjauksessa Paimelan yksikköön pitäisi ohjata tarvittava määrä oppilaista, jotta saataisiin optimaaliset opetusryhmät. Ennusteiden mukaan Kalliolan ja Paimelan alueen ekaluokkalaisten määrä on viiden (5) vuoden päästä yhteensä 35 oppilasta.
Kaavallinen tarkastelu
Paimelan koulun kiinteistö kuuluu Vesijärven rantayleiskaavaan. Kaavassa osoitettu käyttötarkoitus P = Palvelujen ja hallinnon alue. Koulurakennuksella kaavassa suojelumerkintä sr2. Lisäksi koko kunnan strategisen yleiskaavan kulttuuriympäristökartassa merkintä mahdollisena rakennusperintökohteena. Kohde on Hollolan kulttuuriympäristöselvityksen (2020) kohde. Kaavamerkintä perustuu laajan alueen rakennusinventointiin, ei ole tarkkuudeltaan rakennuskohtainen rakennushistoriaselvitys (RHS)
Investointien taloudellinen arviointi
Hollolan kunta investoi koulurakennuksiin 2010-luvulla n. 70-80 miljoonaa euroa. Neljä kunnan suurinta koulua on uudisrakennuksia, joiden käyttöaste on pienentynyt ja pienenee edelleen syntyvyyden vähenemisestä johtuen. Kalliolan koulu on vuonna 2017 käyttöön otettu elinkaarikoulu (samoin kuin Heinsuon koulu), jonka rahoitus on toteutettu leasing-rahoituksella. Kunta on sitoutunut rahoitukseen vuoteen 2037 saakka, jonka jälkeen kunnalla on velvollisuus ostaa koulu omistukseensa.
Osana sote-uudistusta, kunnan tulo ja menovirrat muuttuivat merkittävästi. Tuloleikkaukset kohdistuivat valtionosuuksiin ja verotuottoihin, jotka vuonna 2022 olivat 151,3 M€ ja vuonna 2023 76,8. Tulorahoitus väheni 2024, sote-uudistuksen jälkikäteisellä lisäleikkauksella noin 2 M€/v. Sote-alenema valtionosuudessa jatkuu aina vuoteen 2027.
Vuonna 2024 oli selvää, että kunnan tulovirta ei riitä ylläpitämään 20 miljoonan vuotuista investointikustannustasoa. Asia tarkasteltiin valtuustoseminaarissa 15.5.2024. Seminaari linjasi, että vuotuinen investointitaso tulisi olla alle 10 miljoonaa euroa. Linjauksen kautta vuotuinen poistokuorma pienenee 1-1,5 miljoonaa euroa ja tulevat korkomenot pienenevät 0,5-2 miljoonaa euroa vuodessa.
Nyt esillä oleva korjausinvestointi 655.000 euroa edellyttää vastaavaa lainan nostoa ja linjauksen mukaista luopumista jostakin investointiohjelman investoinnista. Korjausinvestoinnin poistot ja korot nostavat kunnan kustannuksia vuositasolla noin 60.000-85.000 euroa, joka jakoperiaatteen mukaisesti kohdistetaan sivistys- ja hyvinvointivaliokunnan määrärahoihin. Se, että investointiohjelmasta tulee etsiä vastaava säästö, tuottaa tulokseen vaikuttavaa säästöä vain mikäli poistettavasta investoinnista luovutaan lopullisesti.
Päätösehdotus
Esittelijä
-
Päivi Rahkonen, kunnanjohtaja, paivi.rahkonen@hollola.fi
Esitys valtuustolle:
Sivistys- ja hyvinvointivaliokunnan sekä elinvoimavaliokunnan antamien lausuntojen ja selvitysten, riskiarvion sekä taloudellisen arvioinnin pohjalta, Paimelan yksikön korjaukseen ei osoiteta lisämäärärahaa ja Paimelan koulu- ja varhaiskasvatusyksikkö lopetetaan.