§ 7 Elintarvikelain 64 §:n nojalla annetun 56 §:n mukaisen väliaikaisen kiellon vahvistaminen

Lataa 

HOLDno-2025-296

Päätöspäivämäärä

27.3.2025

Päätöksen tekijä

Ympäristöterveysjohtaja, Päijät-Hämeen ympäristöterveys

Päätöksen peruste

Elintarvikelaki (297/2021) 6 §, 17 §, 27 §, 56 §, 64 §, 75 § ja 78 §
Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi 2009/54/EY, annettu 18 päivänä kesäkuuta 2009, luontaisten kivennäisvesien hyödyntämisestä ja markkinoille saattamisesta, artikla 5
Sosiaali- ja terveysministeriön asetus talousveden laadusta ja valvonnasta sekä rakennusten vesilaitteistojen riskienhallinnasta (1352/2015), liite 1 kohdat 1. ja 2.
Maa- ja metsätalousministeriön asetus pakatusta vedestä 166/2010, liite
Hallintolaki (434/2003) 34 §, 36 §, 39 §, 43-46 §
Hollolan kunnan hallintosääntö 1.2.2025, liite 3 Toimivallan kohdennus, kohta 11.5.5 (Elintarvikelaki 55-59 §)

Kuvaus

Toimija Polar Spring Oy
Y-tunnus 1803614-0
Toimipaikka Polar Spring Oy, Kyynätjärventie 174, 17150 Urajärvi

Päätösperustelut

Päijät-Hämeen ympäristöterveyden terveydensuojeluinsinööri on vastaanottanut 24.3.2025 asiakkaan haittailmoituksen, jonka mukaan Polar Spring Oy:n valmistamassa Polar Spring Aito Lähdevesi -pullotetussa vedessä on erittäin voimakas homeen/kellarin maku. Kyseisten tuotteiden erätunnus on 17.1.25 9:15. Tuotteiden parasta ennen-päivämäärä on 17.1.2027. Haittailmoituksen tekijän mukaa haittaa on havaittavissa useissa kyseisen erän vesipulloissa ja valmistajalle on reklamoitu asiasta 7.3.2025. Asiakkaalta saadun tiedon mukaan valmistaja ei ole reagoinut reklamaatioon. Valmistaja ei ole myöskään ilmoittanut elintarvikevalvontaviranomaiselle haittaepäilystä. 

Polar Spring Oy:n varastotiloihin tehtiin haittailmoituksen perusteella elintarvikevalvonnan tarkastus 24.3.2025. Tarkastuksesta on laadittu tarkastuskertomus, tapahtumatunnus 1865301. Tarkastuksessa tehtyjen havaintojen perusteella varastossa ei ollut kyseisen erän elintarvikkeita, mutta täyttä varmuutta asiasta ei saatu. Tietoa siitä, että yritys olisi ryhtynyt omavalvonnassaan riittäviin toimenpiteisiin sen selvittämiseksi, esiintyykö elintarvike-erässä poikkeavaa hajua ja makua, mistä mahdollinen haju- ja makuhaitta johtuu sekä täyttääkö haittaepäilyn kohteena oleva elintarvike-erä pakatulle vedelle lainsäädännössä asetetut laatuvaatimukset ei saatu. Pullotetussa lähdevedessä esiintyvä voimakas homeen /kellarin maku on peruste selvittää, aiheuttaako elintarvike vaaraa ihmisen terveydelle. Saatuaan haittaepäilyn tietoonsa, olisi toimijan tullut ryhtyä omavalvonnassaan toimenpiteisiin, joilla selvitetään, onko kyseinen elintarvike-erä elintarvikkeiden turvallisuutta koskevien vaatimusten mukainen. 

Elintarvikelain (297/2021) 6 §:n 1 momentin mukaan elintarvikealan toimijan on huolehdittava toiminnassaan siitä, että elintarvikkeet ovat kemiallisilta, fysikaalisilta, mikrobiologisilta ja terveydellisiltä ominaisuuksiltaan sellaisia, että ne ovat ihmisravinnoksi soveltuvia eivätkä aiheuta vaaraa ihmisen terveydelle. Edellä 1 momentissa säädetyn lisäksi elintarviketoiminnan on oltava sellaista, että tuotettavien, valmistettavien, säilytettävien tai käsiteltävien elintarvikkeiden turvallisuus ei vaarannu ja että elintarviketoiminta myös muutoin täyttää elintarvikesäännösten mukaiset vaatimukset. 

Elintarvikelain 17 § mukan elintarvikealan ja kontaktimateriaalialan toimijan on välittömästi ilmoitettava toimivaltaiselle valvontaviranomaiselle omavalvonnassa tai muullla tavalla esille tulleista vaaroista ihmisen terveydelle sekä toimenpiteistä, joihin epäkohtien korjaamiseksi on ryhdytty.

Pakatun lähdeveden tulee täyttää luontaisten kivennäisvesien hyödyntämisestä ja markkinoille saattamisesta annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2009/54/EY artiklan 5 mukaiset laatuvaatimukset, sosiaali- ja terveysministeriön talousveden laadusta ja valvonnasta sekä rakennusten vesilaitteistojen riskienhallinnasta annetun asetuksen 1352/2015 liitteen 1 kohtien 1. ja 2. mukaiset laatuvaatimukset sekä pakatusta vedestä annetun maa- ja metsätalousministeriön asetuksen 166/2010 mukainen ohjearvo kokonaisbakteerien suhteen. Sosiaali- ja terveysministeriön asetuksen 1352/2015 liitteen 1 kohdassa 1 säädetään lisäksi talousveden laatutavoitteista, joiden mukaan veden hajussa ja maussa ei tule esiintyä epätavallisia muutoksia ja veden on oltava käyttäjien hyväksyttävissä. 

Elintarvikelain 56 §:n mukaan valvontaviranomainen voi kieltää elintarvikkeen alkutuotannon, valmistuksen, sisämarkkinakaupan, viennin, tukkukaupan ja muun jakelun, tarjoilun ja muun luovutuksen sekä käytön elintarvikkeen valmistuksessa, jos elintarvike tai siitä annetut tiedot, alkutuotantopaikka tai elintarvikehuoneisto tai siellä harjoitettava elintarviketoiminta on sellaista, että se aiheuttaa tai sen voidaan perustellusta syystä epäillä aiheuttava vakavaa vaaraa ihmisen terveydelle tai vaaraa sellaisen elintarvikesäännösten vastaisuuden takia, jota ei voida poistaa. Kielto voidaan määrätä väliaikaiseksi asian selvittämisen tai epäkohdan korjaamisen ajaksi. Väliaikainen keilto on voimassa, kunnes valvontaviranomainen antaa asiassa lopullisen ratkaisunsa. 

Elintarvikelain (297/2021) 64 §:n mukaan kiireellisissä tapauksissa elintarvikevalvontatehtäviä suorittava kunnan viranhaltija, jolle ei ole siirretty toimivaltaa hallinnollisten pakkokeinojen käyttöön 27 §:n 3 momentin mukaisesti, on oikeutettu ryhtymään 55, 56, 58 ja 59 §:ssä tarkoitettuihin hallinnollisiin pakkokeinoihin. Viranhaltijan tämän pykälän nojalla tekemä päätös on viipymättä saatettava kunnan valvontaviranomaisen käsiteltäväksi. 

Koska homeen makua kyseisen erän pulloveteen aiheuttava tekijä ei ole tiedossa, on elintarvike-erän jakelu tarpeen keskeyttää siihen saakka, kunnes elintarvikevalvontaviranomainen on varmistanut kyseisen elintarvike-erän turvallisuuden yhteistyössä toimijan kanssa. 

Kuuleminen

Toimijaa ei kuultu kirjallisesti päätöksestä. Kuuleminen ei ole tarpeen, koska hallintolain 34 §:n 2 momentin 4 kohdan mukaan kuulemista ei tarvitse tehdä silloin, kun kuulemisesta aiheutuva asian käsittelyn viivästyminen aiheuttaa huomattavaa haittaa ihmisen terveydelle. 

Toimijan edustajalle ilmoitettiin suullisesti 21.3.2025 annettavasta elintarvikelain 64 §:n mukaisesta väliaikaisesta kieltopäätöksestä. Toimijan edustaja ei esittänyt tässä yhteydessä sellaisia seikkoja, jotka vaikuttaisivat asian ratkaisuun. 

Lausunnot

Asiassa ei ole pyydetty lausuntoja. 

Päätöksen perusteena olevat asiakirjat​​​​​​

Elintarvikelain 297/2021 64 §:n nojalla annettu 56 §:n mukainen elintarvikkeita koskeva päätös 21.3.2025

Haittailmoitus Polar Spring Aito Lähdevesi pakatussa vedessä havaitusta voimakkaasta homeen/kellarin mausta

Tarkastuskertomus 21.3.2025, tapahtumatunnus 1865301

Toimijalle tiedoksi

Tämä päätös voidaan kumota viranhaltijapäätöksellä, kun viranomaisnäytteenotolla on varmistettu, että valituksen kohteena olevaa tuotantoerää edustavat näytteet ovat kemiallisilta, fysikaalisilta, mikrobiologisilta ja terveydellisiltä ominaisuuksiltaan sellaisia, että ne ovat ihmisravinnoksi soveltuvia eivätkä aiheuta vaaraa ihmisen terveydelle. 

Lisätietojen antaja 
Ympäristöterveysjohtaja Silja Mäkelä, p. 044 480 1170, silja.makela@hollola.fi 

 

Päätös

Vahvistan viranhaltijan 21.3.2025 elintarvikelain 64 § nojalla antaman elintarvikelain 56 § mukaisen kieltopäätöksen, jolla Polar Spring Oy:lle annettiin väliaikainen kielto jaella ja luovuttaa Polar Spring Aito Lähdevesi-tuotteen erää, jonka valmistuspäivä on 17.1.2025. Viranhaltijan elintarvikelain 64 §:n nojalla antama 56 §:n mukainen väliaikainen kielto luovuttaa ja jaella kyseistä elintarvike-erää on ollut tarpeellinen päätös ihmisten terveyden suojelemiseksi.

Polar Spring Aito Lähdevesi-tuotteen jakelu ja luovutus kielletään, kunnes kyseisen elintarvike-erän turvallisuus on varmistettu viranomaisen toimesta. 

Allekirjoitus

Ympäristöterveysjohtaja Silja Mäkelä

Organisaatiotieto

Elinvoiman palvelualue